Odense-foreninger siger farvel til girokortet og administrativt bøvl
Ubetalte girokort, krøllede og ulæselige indmeldingssedler og ikke opdaterede medlemslister - det kender de fleste foreningsledere kun alt for godt. Men fremover kan de folkeoplysende foreninger i Odense ånde lettet op, da de fra nu af kan få et gratis online-foreningsprogram af Odense Kommune.
- Vores medlemmer har i foråret for første gang skulle tilmelde sig og betale kontingent via vores hjemmeside. Det har sparet vores kasserer for en masse kræfter og samtidig betydet, at vores medlemskartotek altid er opdateret. Vi har investeret meget tid i at køre systemet ind, men når systemet bliver en fuldt integreret del af foreningen, vil specielt kassererens og sekretærens arbejde blive lettet markant, siger Lykke Moesgaard, der er formand for Bellinge Gymnasterne. Udover at være en markant lettelse for de frivillige i foreningerne så medfører systemet også en bedre kommunikation med klubbens medlemmer. Det fortæller Brian Hansen, der er træner i Korup IF Badminton og som har brugt systemet siden 1. januar 2010:
Du kan læse mere om programmet på
Farvel til girokortet og goddag til sms og mail. Det administrative besvær for foreningsledere i Odense er slut, når et internetbaseret hjælpeværktøj målrettet foreninger, hvor medlemmerne selv sørger for registrering, holdtilmelding, betaling og bogføring om kort tid indføres.
Programmet, der er leveret af virksomheden Conventus, indeholder bl.a. medlemskartotek, nem kommunikation med medlemmerne via sms og e-mail samt et finans- og regnskabssystem.
Prøveklude er positive
I Odense har otte foreninger afprøvet systemet siden november, og selvom det er forskelligt, hvor langt foreningerne er nået med systemet, er tilbagemeldingerne meget positive.
- Vi har en meget nemmere kommunikation med vores medlemmer end tidligere. Specielt de unge har mærket en forskel. Vi kan hurtigt sende en sms ud, hvis der er pludselig er en ledig tid i hallen. Børnene har jo mobilen lige ved hånden og kan hurtigt pakke tasken og cykle i hallen, når de får en sms. Det er også meget nemmere at være træner, fordi jeg selv kan sende en besked ud med e-mail eller sms via systemet, siger Brian Hansen.
Længe efterspurgt fra foreningerne
Da Odense Kommune lavede sin Idrætspolitik i 2009 var der mange foreninger som pegede på, at deres største ønske var at få lettet den administrative byrde i det frivillige foreningsarbejde.
Stina Willumsen (SF), der er formand for børn- og ungeområdet, hvor fritidsområdet også hører under, håber derfor, at mange foreninger vil tage imod det nye tilbud.
- Med Conventus får vores folkeoplysende foreninger nu en mulighed for at få lettet papirarbejdet og i stedet bruge kræfterne på at udvikle de aktiviteter, som de brænder for. Jeg håber derfor, at rigtig mange af vores foreninger griber chancen. For medlemmer vil det forhåbentlig også betyde, at de føler, at det bliver nemmere at være i kontakt med deres forening, siger Stina Willumsen.
En del af foreningspakken
For at afbøde finanskrisens påvirkning af det frivillige foreningsliv, afsatte Odense Byråd i 2009 1,8 millioner til en foreningspakke. Foreningspakken er en bred vifte af indsatser — herunder aftalen med Conventus - som samlet set skal styrke organiseringen og dermed kvaliteten i det frivillige foreningsliv i Odense.
For yderligere information, kontakt:
Stina Willumsen, Børn- og Ungerådmand i Odense Kommune, på mail
Lykke Moesgaard, formand for Bellinge Gymnasterne, på mail
lmo@cok.dk eller på tlf. 29 36 91 71
Brian Hansen, træner i Korup IF, på mail
hansendk@lite.dk eller på tlf. 61 71 04 50