Spring til indhold
Nyhed

Kæmpe sundhedsundersøgelse – 4000 børn følges gennem hele barndommen

05-01-2010

Hvilken betydning har miljøskadelige stoffer for børns sundhed? Hvordan mindsker vi sygdomme i småbørnsalderen?

Det skal et nyt stort unikt forskningsprojekt forsøge, at give svarene på.


Odense Kommune, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet er gået sammen om finde svar på nogle af de spørgsmål, som optager både børnefamilier og lægevidenskaben. Målet er at skaffe ny viden om børns sundhed og sygdom, og hvordan vi bedst forebygger visse sygdomme hos børn.


Alle gravide tilbydes at deltage

Fra januar 2010 og to år frem vil alle gravide i Odense Kommune derfor få tilbud om at deltage i "Odense Børnekohorte", som forskningsprojektet hedder. Kohorte betyder, at man følger en bestemt gruppe mennesker over en periode. Projektets målet, at følge 4000 børn fra fosterstadiet til de fylder 18 år.
 

For forældrene vil en deltagelse betyde, at de får et grundigt indblik i deres barns sundhed gennem hele opvæksten. Oveni det får de også en ekstraordinær mulighed for at deres barns udvikling følges grundigt. Hvis man undervejs opdager sygdomme eller særlige behov hos barnet, vil der derfor blive tilbudt yderligere undersøgelser og eventuelt behandling.


Gennem projektet undersøges både fysiske, psykiske, sociale og miljømæssige forhold, som kan have betydning for børns sundhed. De fleste undersøgelser i projektet vil ske i kombination med de undersøgelser, som man i forvejen går til hos jordmoder, sundhedsplejersken eller egen læge.


Ny viden skal målrette kommunens indsats

For Børn- og Ungerådmand i Odense Kommune Stina Willumsen, er der flere perspektiver i projektet:


- Sundhed er en absolut kerneopgave for kommunerne. Projektet skal derfor give os en unik mulighed for at få mere viden om børns sundhed – eller mangel på samme. Og den viden skal vi bruge til at målrette de mange sundhedsfremmende og forebyggende tiltag, som vi allerede har. Projektet er også enestående både nationalt og internationalt. Så vi håber da også, at det kan skabe grundlag for forebyggelse både i Danmark og ude omkring i verden, siger Rådmand Stina Willumsen

Der har tidligere været gennemført kohorteundersøgelser i Danmark, men det er første gang, der etableres en undersøgelse med så langsigtet et perspektiv og som samtidigt kobler sociale og biologiske data.


Se mere om projektet på http://www.odense.dk/Topmenu/B%C3%B8rn/Sundhed/Odense%20Boernekohorte.aspx

 

For yderligere information om projektet, kontakt:

Børn- og Ungerådmand Stina Willumsen, tlf. 6551 5000 eller på mail: stwi@odense.dk
Projektkoordinator Henriette Kyhl, tlf. 5148 8434 eller på mail henriette.kyhl@ouh.regionsyddanmark.dk