Spring til indhold
Nyhed

Cyklister overser en af de største farer i trafikken

06-05-2010

Fire ud af ti alvorlige cykeluheld sker ved sideveje. Cyklisterne opfatter slet ikke trafikken her som farlig. Landsdækkende kampagne sætter nu fokus på de farlige sideveje.

En cyklist i fuld fart hen ad vejen og en bilist, der overser sin vigepligt – bang!

Omkring 40% af alle cyklistulykker sker i kryds uden lysregulering – den slags kryds, der typisk findes ved sideveje i villakvarterer eller små stikveje ud fra indkøbscentre eller tankstationer. En rapport viser, at cyklisterne ikke holder godt nok øje, når de kører ud fra en sidevej. De opfatter simpelthen ikke sidevejene som farlige.

Ulykkerne sker ofte, når cyklisten mindst venter det, fordi der ikke plejer at være andre trafikanter på strækningen eller i det pågældende kryds. Det får både bilist og cyklist til at orientere sig mindre grundigt, fordi de oplever, at "der jo aldrig kommer nogen derfra".

Derfor sætter en række kommuner heriblandt Odense nu sammen med Rådet for Sikker Trafik, Politiet og de Regionale Færdselssikkerhedsudvalg fokus på de farlige sideveje. Det sker i en landsdækkende kampagne, hvor cyklister vil blive mindet om, at de skal se sig ekstra godt for i de ellers så uskyldigt-udseende småkryds. Selvom det ofte er bilisterne, der glemmer deres vigepligt, så er det cyklisten, det går værst ud over i sidevejsulykkerne.

I løbet af kampagnen vil politiet uddele ”Hold øje med sidevejene” -reflekser og sadelhætter til cyklisterne.

-Rigtig mange ulykker sker, fordi folk kører i deres egne tanker og ikke er opmærksomme på de andre i trafikken, siger Michelle Laviolette, som er projektleder i Rådet for Sikker Trafik. Selvom det er den anden, der begår fejlen, er der ingen tvivl om, at det er cyklisten, det går værst ud over, så der er al mulig grund til at være ekstra opmærksom – også der hvor man føler sig sikker.

Målet med kampagnen er både at reducere antallet af ulykker, men også at få flere cyklister til at opfatte sidevejene som farlige steder i trafikken.

Fakta om cykling i Danmark

Danmark er en af verdens største cykelnationer. Hver dag cykler hver femte dansker til og fra arbejde. Vi cykler hele livet, også når vi bliver ældre. Det giver både motion og er godt for miljøet.

Mange cyklister kommer til skade. Politiet registrerede i 2008 58 dræbte cyklister og næsten 500 alvorligt tilskadekomne, men det reelle ulykkestal er meget højere, for hvert år ender 20.000 cyklister på skadestuen efter et trafikuheld.

Gode råd til cyklisten

• Giv tegn – markér din hensigt over for andre i trafikken. 
• Få øjenkontakt – så du ved, at de har set dig. 
• Se dig for – brug tid på at orientere dig grundigt ved sideveje.

 

For yderligere information:

Projektleder Michelle Laviolette, Rådet for Sikker Trafik, telefon: 39163965, mobil: 24961144


Billedtekst: Omkring 40 % af alle cyklistulykker sker i kryds uden lysregulering – cyklisterne opfatter nemlig ikke sidevejene som særligt farlige.