Robotudstilling på Brandts
SHARED ROBOTICS – robotter og kunst
RoboDays præsenterer i perioden 21. august - 29. november 2009 udstillingen ”Shared Robotics” i Kunsthallen Brandts. Shared Robotics forener noget så forskelligt som robotteknologi og samtidskunst.
Robotter er hverken slaver eller dommedagsmaskiner. Tværtimod er og bliver robotter en stadig større del af vores hverdag. Shared Robotics præsenterer anderledes kunstværker, der bygger og omformer robotter til nye formål, og hvor forholdet mellem mennesker og robotter fører til kreative knopskydninger.
Udstillingen består af fire meget forskellige robotteknologiske installationer. Hver giver de et bud på, hvordan fusionen mellem teknologi og kunst skaber anderledes værker, der fortolker den højteknologiske samtid, vi lever i. Udstillingen suppleres med et formidlingswebsite: www.sharedrobotics.com, som tager publikum med tilbage i tiden og fortæller, hvordan robotteknologi kulturelt er blevet fortolket gennem tiderne. Sitet præsenteres på en multitouch-væg på udstillingen, så publikum kan udforske og undersøge de forskellige værker.
Samtidskunsten har længe arbejdet med at inddrage publikum og give dem en aktiv rolle i forhold til de enkelte værker. I stedet for at gå rundt og se på værker, der er udstillet, eksperimenterer Shared Robotics med at involvere publikum på forskellige måder. Flere af de deltagende kunstnere arbejder ud fra tanken om, at viden skal deles og ikke fastlåses i copyrights og patenter. Det giver andre kunstnere mulighed for at videreudvikle de oprindelige idéer. Samtidig får publikum også lov til at prøve kunsten af, fordi der på udstillingen er lagt manualer ud til de enkelte værker.
Tid og sted:
Fernisering den 20. August kl. 17-19.
Kunsthallen Brandts
Brandts Torv 1,
5000 Odense
Kort: www.findvej.dk/BrandtsTorv1,5000
Meld gerne tilbage for interview- og fotoaftaler.
Kontaktperson:
Projektleder Majken Kramer Overgaard
M +45 6011 2742
majken.overgaard@robocluster.dk
Kunstnerne:
Sabrina Raaf, www.raaf.org, er bosat i Chicago og har tidligere arbejdet med robotter. Til udstillingen samarbejder hun med den odenseanske robotvirksomhed Gibotech A/S om skabe et kunstværk, hvor en af Gibotechs robotter er omprogrammeret til at skære store mønstre ud af bølgeplast. Over tid omformes de til en skulpturel installation, der bugter sig ud over gulvet i udstillingslokalet og ændrer værkets udseende igennem udstillingsperioden. Raaf bor i Odense og arbejder på Gibotech i perioden op til ferniseringen. Derefter vil hun være til stede og arbejde videre på projektet i løbet af udstillingens åbningstider. Mere info om tidspunkter: www.robodays.dk
Illutron, www.illutron.dk, deltager med værket ”N7331227”, der vækker en gammel industrirobot til live. Robotten er ved hjælp af computervision blevet udstyret med evnen til at se og er blevet programmeret til at aflæse og gengive de besøgendes tegninger på en stor væg bestående af 96 lyspærer.
Ralf Schreiber, www.ralfschreiber.com, tysk kunstner, som eksperimenterer med det, han selv kalder minimal robotteknologi. Schreibers værk til Shared Robotics hedder ”Living Particles # 58”, som består af et rum fyldt med rækker af små robotter, der hænger ned fra loftet og skaber et helhedsindtryk af liv i en stram orden.
Douglas Repetto er bosat i New York og deltager med værket ”Foal”. Det er en meget enkel, mekanisk robot, som i form og bevægelser minder om et nyfødt føl, der vaklende kæmper med at få kontrol over sine ben. Flere af de små føl kommer til at stavre rundt i udstillingsrummet på deres usikre ben. Værket er en åben prototype, som kan bygges af alle, der har lyst til at prøve kræfter med robotteknologi, og i udstillingen kan man finde vejledninger til, hvordan man selv kan bygge et robotføl.
RoboDays:
Udstillingen Shared Robotics er en del af RoboDays Robotfestival, som afholdes den 10.-12. september i Odense. Den støttes af By- og Kulturforvaltningen, Odense Kommune, Kunstrådet, Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og RoboCluster.
RoboDays drives af et sekretariat under RoboCluster. Sekretariatet står for udvikling, planlægning og afvikling af robotfestivalen samt en række løbende events og aktiviteter hen over året, der har robotter, leg og læring som omdrejningspunkt.