Robotdragt testes i Odense som første sted uden for Japan
Professor Sankai fra Japan præsenterede i dag i Odense sin banebrydende styrkedragt "HAL" til genoptræning af personer, der har mistet evnen til at gå efter hjerneblødning eller trafikuheld. Odense er første sted uden for Japan, at dragterne testes.
Odense har lagt sig i verdensspydspidsen af den nyeste teknologi til genoptræning, efter byen i dag har taget imod de første styrkedragter til genoptræning af mennesker ramt af hjerneblødninger eller skadede efter trafikuheld. Odense er første sted uden for Japan, de banebrydende dragter testes.
Dragterne er kommet til Danmark, fordi Odense Kommune har fået økonomisk opbakning fra ABT-Fonden til et demonstrationsprojekt af denne type velfærdsteknologi. Dragterne testes fra februar og syv måneder frem af personalet på genoptræningscenteret i Kongensgade i Odense. Derefter evalueres dragterne for at vurdere, om de skal indføres permanent i Odense Kommune, og om man skal understøtte en udrulning af teknologien på landsplan.
- "Det glæder mig meget, at Odense er teststed for robotdragterne Det er noget af et scoop, at borgere fra vores by prøver dragten som de første uden for Japan, men samtidig også naturligt, da det var vores møde med professor Sankai i sommer, der ledte til, at han nu kommer til Odense. Desuden satser Odense Kommune stort på velfærdsteknologi, så det passer rigtig godt med vores planer på området, mener Odenses borgmester Jan Boye (K).
Den japanske robotforsker og stifter af virksomheden Cyberdyne, professor Sankai, førte an i den delegation, der netop har præsenteret dragterne i Odense.
- Teknologien bag "robot suit" — også kaldet "HAL" eller "exoskeleton" — bygger på en avanceret kobling mellem hjernens impulser og moderne teknologi, der kan få en arm eller et ben til at bevæge sig, så patienter kan få hele eller dele af deres mistede førlighed tilbage, siger projektleder Troels Vilms Pedersen fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi, der deltager i testen af styrkedragterne.
Præsentationen på rådhuset er indledningen til samarbejdet, hvor Odense Kommune, Teknologisk Institut og Cyberdyne i fællesskab tester udstyret til genoptræning i Odense Kommunes genoptræningsenhed under Ældre- og Handicapforvaltningen.
- Styrkedragterne ser ud til at være en fantastisk løsning. Dragterne kan forbedre livskvaliteten for borgere med funktionsnedsættelser markant. Samtidig er dragterne et godt eksempel på, hvad vi mener med "velfærdsteknologi", og hvilket enormt erhvervspotentiale vi forsøger at realisere for at gøre hele regionen til velfærdsteknologisk vækstområde, siger projektleder for demonstrationsprojektet, Morten Bierbaum fra Udviklingsforum Odense.
Flere oplysninger:
Borgmester i Odense, Jan Boye: 20 40 29 12
Projektleder Morten Bierbaum, Udviklingsforum Odense: 29 33 54 32
Velfærdskonsulent Troels Vilms Pedersen, Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi: 72 20 20 83
Billeder fra præsentationen af robotdragten på Odense Rådhus den 26. november: