Spring til indhold
Nyhed

Færre sygedage i ny, indeklimavenlig daginstitution

08-11-2009

 Færre sygedage i ny, indeklimavenlig daginstitution

Odense Kommune er med indvielsen af Børnehuset Solkernen og Børnehuset Dragen i næste uge forrest på landsplan, når det gælder miljø- og klimavenligt institutionsbyggeri.


Forældre med børn i Børnehuset Solkernen i Odense skal ikke frygte at ringe til arbejdsgiveren for at melde barnets første sygedag. For dem bliver der nemlig færre af.


I hvert fald hvis man skal tro de erfaringer, som Schweiz og Tyskland har gjort med lignende byggerier. Her er der nemlig markant færre snotnæster og i det hele taget færre sygedage i de såkaldte passivhuse end i almindeligt byggede daginstitutioner.


Kommunens nye vuggestue, der blev indviet fredag, er et sådant passivhus. Det er et lavenergihus, bygget af indeklimavenlige og svanemærkede byggematerialer. Samtidig er der en stærk grad af mekanisk udluftning. Kommunens institutionsafdeling ser derfor frem til at konstatere et lavere sygefravær, og der vil derfor blive holdt et vågent øje med sygefraværsstatistikkerne.


Kun Københavns Kommune har bygget en daginstitution som passivhus, men når Børnehuset Dragen i næsteuge indvies, vil Odense Kommune være forrest på landsplan.


Ekstremt godt isoleret
Væggene samt bærende og støttende elementer i huset er bygget af massivt træ. Væggene er derfor meget tykke og ekstremt isolerende. Det betyder, at der ikke opstår kondensvand og dermed heller ikke skimmelsvamp. Netop på grund af isoleringen udgør elektriske lys og varmen fra personale og børn en ikke ubetydelig del af opvarmningen.


Passivhuset sparer op mod 80 procent på fjernvarmeregningen. Den årlige varmeregning forventes således at komme til at lyde på 4.500 kroner - vel at mærke i en bygning på 900 kvadratmeter. Store glaspartier, der lader solens stråler varme huset op, samt jordvarme er medvirkende til den billige opvarmning.


Selvom der kun er bygget med svanemærkede materialer, har det dog ikke været muligt at godkende vuggestuen som svanemærket. Der er endnu ikke er en ordning på plads for svanemærkning af daginstitutioner. Til gengæld er vuggestuen under certificering som passivhus efter den tyske passiv-standard.


Bæredygtig pædagogik
Kommunens institutionsafdeling har haft stor indflydelse på arkitekturen, så den understøtter de små børns motoriske udvikling samt stimulerer sanserne. Der er grønne bakker på legepladsen, som skal forceres, og der en sansesti, børnene kan gå på opdagelse på. Ligeledes er den indvendige indretning af institutionen fyldt med udfordringer og stimulerende detaljer.


- Det er sjældent set i den danske institutionsverden, at arkitekturen er udformet efter pædagogiske idéer. Men det har vi nu et eksempel på her, siger en stolt rådmand for Børn og Ungeforvaltningen Jane Jegind (V).


Udover de to passivhuse er der to nye miljøvenlige institutioner på vej. De vil blive svanemærket, da ordningen formentlig snart ligger klar.


Kontakt:
Børn- og Ungerådmand Jane Jegind, tlf. 65 51 50 00, mobil 20 91 10 31 eller på mail: jmj@odense.dk
Institutionsleder Kirsten Ramsing, tlf. 40 19 69 95 eller på mail: kram@odense.dk
Arkitekt Torry Faxø, tlf. 65 51 26 49, mobil 29 63 09 78 eller på mail: tsf@odense.dk

Yderligere information om passivhuse kan findes på passivhus.dk