Spring til indhold
Nyhed

Danske jobcentre skal lære af amerikanske kollegaer og eksperter

12-03-2009

En række repræsentanter for de største danske jobcentre og for beskæftigelsesregionerne drager d. 22. -28. marts sammen med Arbejdsmarkedsstyrelsen på studietur til USA.


Studieturen er arrangeret af Arbejdsmarkedsstyrelsen i samarbejde med Rambøll Management og formålet med besøget er at de danske repræsentanter i fællesskab lærer, hvordan man i USA – med stærke resultater – vurderer og styrer statslige og lokale job- og uddannelsesprogrammer.


Derudover skal deltagerne se nærmere på, hvordan de amerikanske kollegaer i stor udstrækning dyrker målinger og ved hjælp af IT sikrer sig sammenhængende dokumentation, statistikker m.m. og dermed et godt grundlag for mere målrettede indsatser.


Amerikanerne arbejder med det, de kalder ”performance management”. En styringsmetode som har mere end 15 år på bagen og som med succes har bredt sig fra føderale organisationer og programmer til en række delstater og bystyrer.


Karl Schmidt, regionsdirektør for Region Syddanmark, har store forventninger til udbyttet af turen:

- Jeg er meget glad for, at arbejdsmarkedsdirektøren og jobcentercheferne fra vores regions to pilotjobcentre, Esbjerg og Odense har takket ja til Arbejdsmarkedsstyrelsens invitation. Den amerikanske tilgang kan give stor inspiration til hvordan vi herhjemme kan udvikle og bruge data endnu mere resultatfokuseret fremover, udtaler han.
Og tilføjer:
- De kommunale jobcentre står som bekendt overfor at overtage ansvaret for de forsikrede ledige fra regionerne og staten. Derfor er der også rigtig god ræson i, at vi nu sikrer en solid fælles forståelse af opgaverne og styringsmetoden.



Rådmand Erik Simonsen, fra Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense, tilslutter sig regionsdirektørens betragtninger og han uddyber: 

-  Det er uhyre vigtigt at vores dokumentation og målinger indenfor beskæftigelsesindsatsen får mere fokus på effekter og outcome end på proces fremover. Ikke mindst i lyset af den aktuelle finanskrise og det øgede, afledte pres på jobcentrene. Derfor er det også helt rigtigt at lade topcheferne i kommunerne og regionerne se nærmere på vore amerikanske kollegaers velafprøvede model.
Og ikke mindst at lade dem gøre det i fællesskab: Dels bliver samarbejdet mellem 6-byerne Randers, Esbjerg, Ålborg, Århus, København og Odense styrket. Dels får vi som byer og kommuner et mere intenst samspil med Regionen og med Arbejdsmarkedsstyrelsen. Det giver et særligt fælles fodslag til gavn for alle parter, forklarer han.


Programmet for studieturen rummer blandt andet møder med amerikanske eksperter, organisationer, ministerier, kommunalforvaltninger og leverandørorganisationer, der via performance management har skabt solide resultater. Prisen per deltager er kr. 48.000.


Yderligere information:
Erik Simonsen, rådmand for Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Odense Kommune, tlf. 63754000 / 28941109, eas@odense.dk
Karl Schmidt, regionsdirektør, Beskæftigelsesregion Syddanmark, tlf. 72223802, ksc@ams.dk
Henning Seiding, adm.direktør, Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Odense Kommune, tlf. 63754001 / 21270039, hts@odense.dk


Nyttige links:

Om performance management: http://www.expectmore.gov
Beskæftigelsesregion Syddanmark: http://www.brsyddanmark.dk/