Stadsarkivet åbner billeddatabase på nettet
Odense Stadsarkiv åbner billeddatabase og får yderligere 4.000.000 negativer
Fyens Stiftstidende og Odense Stadsarkiv indgik i 1998 en aftale, der betød, at avisen kvit og frit skænkede sin store samling af pressefotografier fra årene 1943-70 til Stadsarkivet. Det var en samling på ca. 900.000 negativer. Det blev indledningen til et frugtbart samarbejde, der er til konstant udvikling.
Arbejdet med registrering af billederne gik hurtigt i gang, og i dag er langt størstedelen af samlingen langt bedre registreret, end da Stadsarkivet modtog den. Der er lavet noget, der ligner 5.-6.000 siders registre til billederne.
Fra 2001 blev samarbejdet med Bladhuset intensiveret, og siden har Stadsarkivet næsten hver dag bragt et af de gamle billeder i avisen – 40, 50 eller 60 år efter det blev taget.
Når det daglige billede er blevet overført til avisen, er det sket i digital form, og alene på den måde har Stadsarkivet i de forløbne snart 8 år fået scannet 2.-3.000 negativer. Samtidig er der blevet scannet mindst lige så mange andre, der har været brugt til andre formål – f.eks. til Odensebogen.
Det var derfor nærliggende at få nogle af de mange billeder gjort tilgængelige på internettet. Stadsarkivet bad derfor for et par år siden Den Fynske Bladfond om et tilskud til udviklingen af en billeddatabase, så nogle af de mange gamle billeder kunne komme på nettet, og da Bladfonden viste sig positiv, kom arbejdet i gang.
I foråret 2008 kom der for alvor boller på suppen, da Fyens Stiftstidende tilbød at hoste databasen og stå for den videre udvikling. Mandag den 8. december gik billeddatabasen,
i luften. Billeddatabasen, der i dag indeholder godt 5.000 billeder, er udviklet i samarbejde med avisens teknikere.
Da fynskebilleder.dk åbnede den 8. december 2008, indgik Fyens Stiftstidende og Stadsarkivet samtidig en aftale, der indebærer, at arkivet igennem de næste år også overtager avisens pressefotografier fra perioden 1970-1994, hvilket er ca. 4.000.000 negativer.
En stor kulturhistorisk skat er på den måde sikret for eftertiden, og Stadsarkivet vil på sin side intensivere arbejdet med at få gjort de mange billeder tilgængelig, dels på nettet og dels i form af registre.
Gå på opdagelse i de mange billeder