Spring til indhold
Nyhed

Rollatoren hitter

27-10-2008
Hjælpemiddelinstituttet og Odense Kommune har spurgt de ældre borgere i Odense, om det overhovedet gavner med en rollator. Og det gør det!

Rollatorbrugernes egen opfattelse af livet med en rollator
Det er ikke tidligere undersøgt, hvad man egentlig får ud af at få stillet en rollator til rådighed. Det har Hjælpemiddelinstituttet og Odense Kommune nu gjort noget ved. Vi har taget udgangspunkt i 37 borgeres egne opfattelser af, hvad de kan klare før og efter livet med en rollator. De medvirkende blev interviewet, inden de fik udleveret rollatoren, og efter fire måneder med rollatoren.
 
Større bevægelsesfrihed og øget aktivitet
Undersøgelsen viser, at borgernes behov for hjælp til at komme omkring udendørs er blevet formindsket. Efter at have fået en rollator går de oftere ture, ligesom de oftere deltager i kulturelle og sportslige arrangementer. Det er blevet lettere at komme omkring, og de deltager derfor i flere forskellige ting. Alt i alt er deltagernes høje forventninger til rollatoren blevet opfyldt og for manges vedkommende bedre end forventet.
 
Ikke nogen stor overraskelse
De medarbejdere i Odense Kommune, der arbejder med bevilling af hjælpemidler, er ikke overraskede over resultatet.
 
 – Det bekræfter vores fornemmelse, men det er rigtig godt at få sat tal og procenter på området. Det vejer tungere i en drøftelse af, hvor de økonomiske ressourcer skal bruges, fortæller Karin Theilgaard, som er souschef i Odense Kommunale Ældrepleje, Aktivitet og Træning.
 
Hos Hjælpemiddelinstituttet glæder forsker Åse Brandt sig over, at der omsider er kommet skred i dokumentationen på hjælpemiddelområdet.
 
- Set ud fra et samfundsmæssigt synspunkt er det vigtigt, at vi kan dokumentere, at de tiltag, der gøres, har en effekt, og at denne effekt harmonerer med de krav, lovgivningen stiller i forhold til borgerne. Jeg håber, at det her kan blive begyndelsen til en øget interesse for at få dokumentation på området. Jeg må også sige, at jeg undrer mig over, at der ikke politisk er større fokus på dokumentationskrav, da der immervæk bruges 3 mia. kroner på hjælpemidler om året i Danmark, siger Åse Brandt.
 
Odense Kommunale Ældrepleje overvejer at gå i gang med en ny undersøgelse i 2009, men med fokus på et andet hjælpemiddel.
 
Temadag
Undersøgelsen præsenteres nu på en temadag den 30. oktober kl. 9.30-12.30 i den gamle Amtsrådssal på Ørbækvej 100 i Odense. Pressen er velkommen.
 
For flere oplysninger, kontakt:
Mette Andersen, Odense kommunale Ældrepleje på tlf. 65 51 35 16 eller meca@odense.dk
Åse Brandt, Hjælpemiddelinstituttet på tlf. 41 91 81 80 eller aab@hmi.dk
 
Hele undersøgelsen ”Borgeres mobilitet og deltagelse efter tildeling af rollator” findes desuden på Hjælpemiddelinstituttets hjemmeside www.hmi.dk/forlag