Oplevelser kan forbedre Odenses helbred
Odense bymidte har for tredje gang inden for de seneste 20 år fået tjekket pulsen i form af en bylivsundersøgelse. Resultatet viser, at bymidten på mange punkter har det godt, men på nogle punkter trænger til behandling eller omsorg. Konklusionen er, at Odense skal arbejde på at skabe flere og bedre oplevelser for byens borgere og brugere i fremtiden.
-Bylivsundersøgelsen er et enestående redskab til brug i vores arbejde med byen, udtaler rådmand Anker Boye. Den har belyst både problemer og potentialer og givet os anbefalinger, som er meget vigtige for os at have med i de store forandringer, som vores bymidte står overfor. Her tænker jeg især på omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade og skabelsen af den nye bydel på de gamle godsbane- og slagteriarealer.
Konsulenterne anbefaler at styrke bymidten som oplevelsesby med høj kvalitet i de valgte løsninger. Et besøg i bymidten skal være en helt anden og mere nuanceret oplevelse end en typisk tur i et af byens indkøbscentre.
En række konkrete anbefalinger går på at skabe bedre fodgængernetværk og bedre indgange til byen, at rydde op i gadebilledet og gøre renoveringerne af gågaderne færdige. Et par nye pladser i bymidten er allerede på vej: Gråbrødre Plads og Grønnegade - begge vil være med til at give nye gode rammer for aktiviteter og ophold. Der peges også på at skabe grobund for flere aktiviteter, at skabe mere afvekslende rammer for tilbud til alle aldersgrupper og at arbejde mere bevidst med byens identitet i de valg, der foretages.
Anbefalingerne bakker i høj grad op om Odenses vision ”at lege er at leve” og med det netop offentliggjorte forslag til Trafik- og mobilitetsplanen ligger der allerede nu en række bud på, hvordan bymidten kan gøres langt mere oplevelsesrig.
-Odense er med Trafik- og mobilitetsplanen og alle vores øvrige planer på rette vej mod at forbedre Odense helbred. Det er vores ansvar at følge planerne til dørs, så vi kan understøtte en levende og oplevelsesrig bymidte, slutter Anker Boye.
Kontaktpersoner:
Rådmand Anker Boye, tlf. 6551 2000, e-mail: ab@odense.dk
Arkitekt Marianne Tonim Nielsen, tlf. 6551 2548, e-mail:mnie@odense.dk
Bylivsundersøgelsen kan ses på www.odense.dk/bylivogbyrum
Baggrund
Bylivsundersøgelsen er foretaget af Gehl Architects, der er førende på verdensplan i denne type opgaver. Ingen andre danske byer har fået foretaget undersøgelser med samme regelmæssighed. De tre gange med 10 års mellemrum giver dermed et unikt billede af byens udvikling.
Undersøgelsen består dels af tællinger af fodgængere og opholdsaktiviteter, dels af andre registreringer og iagttagelser og endelig af interviewundersøgelser, hvor byens borgere giver deres mening til kende. Undersøgelsen definerer hermed bymidtens problematikker og potentialer og afsluttes med en række konklusioner og anbefalinger til forbedringer, der skal være med til at kvalificere kommende projekter.