Spring til indhold
Nyhed

Milliardbudget med to aftaler

18-09-2008
 

Pressemeddelelse: Milliardbudget med to aftaler                         

 

Mere end én milliard kroner. Det er det beløb, der senere i dag vil blive tilført det kommunale budget i Odense. Det betyder, at listen med initiativer og områder, der bliver løftet er markant længere end tidligere år.

 

Aftalen om budgettet for 2009 falder i to områder. Et forlig om anvendelsen af energipengene, 850 millioner kroner, som Odense Kommune fik ved salget af Odense Energi i maj 2008 og som skal fordeles over de kommende ti år. Herudover et forlig om det ordinære drifts- og anlægsbudget, der udgør en værdi af 491 millioner kroner og skal udmøntes over de næste fire år.

 

Når der senere i dag offentliggøres en budgetaftale for 2009 i Odense Kommune vil der være mindst et par områder, der bliver tildelt særligt økonomisk opmærksomhed. Anlægsområdet får et betragteligt løft, bl.a. afsættes, der 225 millioner til renovering og vedligehold af skoler og daginstitutioner, fritidsanlæg og plejehjem. Og så tilføres der 190 millioner kroner til udbygning af dagpasningsområdet. De mange penge fra salget af Odense Energi øremærkes dels disse investeringer, samt de meget store byudviklingsprojekter herunder lukningen af Thomas B. Thriges Gade.

 

I forhold til driftsbudgettet etableres en særlig pulje på 20 millioner kroner, der hovedsageligt skal dække det meget store underskud på kontoen for anbringelser af børn og unge, samt behovet for tilførelse af yderligere kapital til den kollektive trafik og trafikselskabet Fynbus, samt dækning af udgifter i forbindelse med udbudsforretningen omkring Infra Service.

 

Energipengene fordeler sig med 600 millioner kroner til en styrkelse af kerneområderne og 250 millioner kroner til byudvikling. Begge indsatser skal være med til at sikre indfrielsen af Vision Odense – At lege er at leve, der blev vedtaget i april måned.

 

To meget synlige og konkrete indsatser, der nyder godt af årets budgetforlig er etableringen af en cykelarena til en værdi af 45 millioner kroner og så skal en pulje på 100 millioner kroner gøre gavn i Odenses forstæder. De nærmere rammer for dette arbejde fastlægges i forbindelse med næste års budgetarbejde.

 

Herudover vil en særlig pulje give råderum for den kommende fornyelsesstrategi, der skal sikre optimal service indenfor de givne rammer. Det sker ved at frigøre ressourcer gennem arbejde med innovation og nye måder at organisere og strukturere Odense Kommune på. Det handler f.eks. om indførelse af ny teknologi, analyser af nuværende strukturer, f.eks. på skoleområdet.

 

Odense som bæredygtig og miljørigtig by tilgodeses også i aftalen med fokus på miljøhandlingsplan og velfærdsteknologi for i alt 20 millioner kroner.

 

Andre konkrete områder, der kan realiseres og styrkes med budgetaftalen er en styrkelse af Odense Cykelby, fitnessredskaber/legepladser i midtbyen for børn og voksne samt flytning af busserne fra Vestergade.

 

På et møde klokken 15, torsdag, præsenterede borgmester Jan Boye (K) sit forslag til budgetaftalen med ovenstående elementer for de andre partier i byrådet.

 

- I år er vi en ganske særlig situation i forhold til mange andre kommuner. Dels har vi et provenu at fordele i forbindelse med det ordinære budget og dels har vi en meget stor sum fra salget af Odense Energi. Det er positivt og et særdeles gunstigt udgangspunkt for Odense. Jeg ser vores udspil til budgetaftalen, som den ramme, der bedst udnytter denne situation. Med dette bud på en aftale tilgodeser vi både de store anlægsinvesteringer og de ressourcer, der er helt nødvendige for at opretholde det høje velfærdsniveau, vi har i Odense. Derfor har jeg en forventning om, at vi igen får et budgetforlig med en meget bred tilslutning, siger Jan Boye.

 

Budgetforliget – i kort form:

 

Det samlede budgetforlig udgøres af to aftaler:

  • Odense Energi-forliget: 850 millioner kroner
  • Ordinært budget-forlig: 491 millioner kroner.

 

Eksempler på konkrete områder, der tilføres midler:

 

  • 190 millioner kroner tilføres udbygning af dagpasningsområdet.
  • 100 millioner kroner tilføres forstæderne.
  • 45 millioner kroner til etablering af cykelarena.
  • 225 millioner kroner til udbygning og vedligehold og renovering af skoler, daginstitutioner, fritidsanlæg og plejehjem.
  • 20 millioner kroner til miljøhandlingsplaner og velfærdsteknologi.
  • 250 millioner kroner til byudvikling – primært lukningen af Thomas B. Thriges Gade.