Cykelikonet Palle Lykke kommer til Odense
Pressemeddelelse
Det er i år 50 år siden, at cykelrytteren Palle Lykke blev kåret som årets fynske sportsnavn. I dag bor Palle Lykke i Belgien, men i anledning af jubilæet er den gamle cykelstjerne tilbage i Odense, hvor han trådte sine første cykelsko. I Odensebogen 2007 finder man også Palle Lykkes erindringer fra en lang og succesrig karriere på alverdens vinterbaner. I den forbindelse har Odense Stadsarkiv lavet et lille arrangement, hvor folk kan hilse på det gamle cykelikon og få en autograf i deres Odensebog. Det sker på mandag den 8. januar, hvor Palle Lykke vil være at træffe på Stadsarkivet og Lokalhistorisk Biblioteks fælles læsesal i tidsrummet fra kl. 14-15. Alle er velkomne!
Baggrund
I 1956 fik Palle Lykke sit store gennembrud som cykelrytter. Det blev blandt andet til en flot fjerdeplads ved verdensmesterskaberne på landevej i Ballerup. Dette og andre resultater gjorde, at en komité af fynske idrætsledere mente, at den 20-årige cykelrytter skulle have titlen som årets sportsnavn. Med titlen fulgte et sølvfad med inskription og et rejsestipendium på 1.000 kr. – en slags løn for hans indsats for fynsk idræt i 1956. Udnævnelsen skete på bekostning af B1909’s landsholdsback, Erling Linde Larsen, der gav cykelrytteren kamp til stregen.
Da 1956 gik på hæld skiftede Palle Lykke over til de professionelle, hvor han var udset til at være Kay Werners nye makker. Da makkerparret kort efter vandt seksdagesløbet i Århus, blev Palle Lykke sendt direkte op i cykelsportens stjernehimmel. Siden blev det til 21 sejre på alverdens vinterbaner, og han er stadig den dansker, der har vundet flest seksdagesløb.
Palle Lykke, der i november fyldte 70 år, lagde cyklen på hylden i 1969 – på det tidspunkt havde han fået nok af seksdagsløbene og det aftalte spil.
Palle Lykke på toppen af sin karriere, da postkort som dette med autograf blev sendt ud til mange unge fans (Stadsarkivet).
Par nr. 7. Palle Lykke og Kay Werner i deres velmagtsdage omkring 1960. Palle Lykke fik i 1957 kontrakt med vinterbanen, som sikrede ham henved 30.000 kr. om året. Det var slet ikke meningen, at han ville "gå over" til de professionelle før året efter, men et godt tilbud fra vinterbanen fik ham dog på andre tanker (Stadsarkivet).