Spring til indhold
Nyhed

Nye sundhedsaftaler er forhandlet på plads

06-02-2007
 

Bedre forhold for de kronisk syge, fokus på sindslidende og 40 døgnpladser, for folk, der har brug for både fysisk, psykisk og social genoptræning. Det er bare nogle af de ting, der kommer kommunens borgere til gode i de nye sundhedsaftaler.

 

Odense Kommune og Region Syddanmark forhandlede i dag de såkaldte sundhedsaftaler på plads. Det gjorde de, fordi Sundhedsloven siger, at regionsrådet og kommunalbestyrelserne i Region Syddanmark skal indgå aftaler om varetagelsen af forskellige opgaver på sundhedsområdet. Helt præcis skal der indgås sundhedsaftaler på seks forskellige områder, nemlig: Udskrivningsforløb for svage, ældre patienter, indlæggelsesforløb, genoptræningsområdet, hjælpemiddelområdet, forebyggelse og sundhedsfremme, herunder, patientrettet forebyggelse samt indsatsen for mennesker med sindslidelser.

I sundhedsaftalen indgår en grundaftale, som er fælles for samtlige 22 kommuner i regionen, og derudover har Odense Kommune og Region Syddanmark lavet en række specifikke samarbejdsaftaler.

 

Fokuspunkter i den politiske drøftelse af sundhedsaftalerne

 

Fælles indsats for de kronisk syge

Region Syddanmark og kommunerne vil i fællesskab udarbejde patientforløbsprogrammer for de kronisk syge for at skabe et mere sammenhængende patientforløb mellem sygehus, praktiserende læger og kommunerne. Som følge af dette tilkendegiver Odense Kommune og Region Syddanmark i sundhedsaftalerne, at de vil udmønte disse patientforløbsprogrammer i en indsats mellem Odense Kommune og Odense Universitetshospital. Denne indsats vil ydermere involvere de praktiserende læger, patientforeninger og andre relevante samarbejdspartnere.

 

Sindslidelser i fokus

Psykisk syge, udviklingshæmmede med sindslidelser og børn og unge kriminelle med sindslidelser skal mere i fokus. Odense Kommune og Region Syddanmark vil i fællesskab overvåge og sikre, at der gøres en målrettet indsats for de nævnte grupper af sindslidende.

 

Fokus på medicinering af ældre mennesker

Odense Kommune og Odense Universitetshospital planlægger i fællesskab og i samarbejde med de praktiserende læger et projekt om medicinering af ældre mennesker. Projektet skal være med til at fremme patientsikkerheden.

 

Samarbejde om døgnrehabiliteringsophold

Odense Kommune opretter 40 døgnrehabiliteringspladser. Indsatsen er målrettet borgere, der kan have glæde af et intensivt døgnophold i en periode. Formålet er at hjælpe borgerne i Odense Kommune til at kunne flest mulige daglige færdigheder, før der sættes ind med varig hjælp, og før der tilbydes en alternativ boform.

 

Indsatsen retter sig mod hverdagens aktiviteter og den betydning, de har for den enkelte. Afklaring, træning, forebyggelse og sundhedsfremme er væsentlige elementer.

 

Målgruppen er defineret bredt og dækker borgere i Odense Kommune, men forventes primært at omfatte ældre borgere over 65 år, da det især er denne gruppe, som er påvirket af kroniske sygdomme og svækkelse, og som derfor efterspørger både kommunale og regionale sundhedsfaglige ydelser.

 

Derfor er det også væsentligt og meget positivt, at der nu med sundhedsaftalen indgås et konkret samarbejde med såvel de praktiserende læger som Region Syddanmark og Odense Universitetshospital (OUH). Samspillet er centralt, fordi en stor del af målgruppen er i kontakt, både med den praktiserende læge, sygehuset og kommunen. Indsatsen i kommunalt regi betinger et fagligt samarbejde med Region Syddanmarks sundhedsfaglige ekspertise på området.

 

Kommunen flytter ind på Odense Universitetshospital

Som en anden aftale stiller Odense Universitetshospital lokaler til rådighed for den kommunale formidlingsenhed. Den kommunale formidlingsenhed er et tilbud til de borgere, som efter en indlæggelse har brug for hjælp og støtte i dagligdagen. Formidlingsenheden tager sig f.eks. af bevillinger til ældre, som har brug for hjemmehjælp eller hjælpemidler efter en indlæggelse. Det sker allerede i dag, hvor kommunens Formidlingsenhed besøger Fru Jensen på stue 12, og snakker med hende om, hvilken hjælp hun har brug for, når hun kommer hjem fra hospitalet.

 

Samarbejdet og den synlighed, der opstår, når kommunen rykker ind i universitetshospitalets lokaler, skal være med til, at borgerne ikke oplever at overgå fra ét "system" til et andet, men at der allerede under indlæggelsen er tænkt på borgerens behov og situation efter udskrivning.

 

Politisk tilfredshed

Borgmester Jan Boye (K), og formand fra det rådgivende sundhedsudvalg Stina Willumsen (SF), har repræsenteret Odense Kommune under forhandlinger. Begge er meget tilfredse med forhandlingsforløbet og de nye aftaler:

- De sundhedsaftaler, der er forhandlet politisk på plads i dag, er en positiv ramme om det forestående samarbejde mellem Odense Kommune og Region Syddanmark, og jeg ser frem til, at vi kan udvikle og konkretisere dette samarbejde yderligere udtaler borgmester Jan Boye.

Stina Willumsen er enig med borgmesteren og tilføjer:

- De nye sundhedsaftaler understøtter på bedste vis intentionerne i Odense Kommunes sundhedspolitik. Jeg tænker her især på det tætte samarbejde med sygehuset og de praktiserende læger om kronikerindsatsen, ligesom jeg er meget tilfreds med, at der nu lægges op til tæt politisk opfølgning på aftalerne for sindslidende, siger hun.

 

Udvalgsformand Bo Libergren (V) fra Region Syddanmark er ligesom de kommunale politikere tilfreds med sundhedsaftalerne:

- Det var et meget positivt møde i dag, hvor vi havde en god dialog om indholdet i sundhedsaftalerne. Jeg ser frem til det videre samarbejde med Odense Kommune om bl.a. sammenhængende patientforløb og en indsats for kronisk syge, siger Bo Libergren (V) fra Region Syddanmark.

 

 

 

Yderligere oplysninger kan fås hos:

 

Odense Kommune

Borgmester Jan Boye, Odense Kommune, telefon 20 40 29 12

Formand for det rådgivende sundhedsudvalg Stina Willumsen, telefon 26 21 98 10

 

Region Syddanmark

Bo Libergren, formand for det særlige udvalg for sundhedsaftaler og praksisområdet, telefon 29 20 18 00

Niels-Erik Aaes, chefkonsulent, Afdelingen for Kommunesamarbejde, Region Syddanmark, telefon 76 63 13 90