Spring til indhold
Nyhed

H.C. Andersen-fejringen i 2005 er blevet evalueret

08-02-2007

H.C.Andersen-året gav et betydeligt udbytte både nationalt og internationalt i form af kunst, kultur, undervisning og værker - og var derfor overordnet en succes. Det konkluderer Syddansk Universitet i ny evaluering.

 

Fejringen af H.C.Andersens 200-års fødselsdag, som H.C.Andersen 2005 Fonden stod bag, er den største kulturelle satsning, der hidtil er set i Danmark. I dag offentliggør Syddansk Universitet ny evaluering ”Nu skulle vi høre!”, som via sammenfatning og analyser af H.C. Andersen 2005 skaber overblik over mulige sammenhænge, omkostninger og gevinster ved den slags store kulturelle satsninger.

 

Om baggrunden for evalueringen udtaler formand for H.C. Andersen 2005 Fonden Poul Bache:

 

-  Med H.C. Andersen-fejringen har vi betrådt helt ny jord, da det er første gang, der i Danmark afholdes en kulturel begivenhed af denne dimension. Derfor har et væsentligt sigte med evalueringen været at se fremad og komme med anbefalinger, som man kan drage nytte af og bygge videre på ved kommende omfattende kulturprojekter. Vi håber derfor, at de erfaringer, der her er opsamlet vil blive til gavn for kommende kulturprojekter.

 

I evalueringen sammenfatter rapportens hovedredaktør, institutleder Johannes Nørregaard Frandsen, Syddansk Universitet, de overordnede konklusioner på denne måde:

 

"De helt overordnede tendenser, der kan udledes af nærværende faglige evaluering, som primært er foretaget af forskere ved Syddansk Universitet, er (Side 11 i rapporten):

 

·  Året gav et betydeligt udbytte, nationalt og internationalt, i form af kunst, kultur, undervisning og værker, heraf meget af blivende værdi, og var derfor overordnet en succes.

· Der var og blev skabt forudsætninger for H.C.Andersen-relateret turisme om end mindre systematisk end håbet

·  Der blev skabt betydelig, positiv opmærksomhed om H.C.Andersen ude i verden

· Adskillelsen i profileringen af H.C.Andersen som seriøs kunstner og som midtpunkt for en oplevelsesøkonomisk satsning burde have været skarpere.

·  Den overordnede positive fortælling om H.C.Andersen blev i nogen grad ramponeret af skyggerne fra begivenhederne omkring åbningsshowet i Parken.

·  Organisationen omkring HCA 2005 var næppe optimal til så stor en fejring. HCA 2005-fejringen har givet erfaringer, som kan og bør bruges i fremadrettet."

 

”Til slut må vi sige tak for festen! Men næste gang vi holder fest, bør den erfaring stå lysende klar, at fest er en alvorlig sag. Det betyder ikke, at vi ikke bør og skal holde den slags fester. Det viste HCA 2005 Fonden os, at vi skal.”

 

Formand for H.C. Andersen 2005 Fonden Poul Bache udtaler:

 

- Evalueringen bekræfter, at HCA-Fonden i vid udstrækning har opfyldt de mål, vi i bestyrelsen har fastlagt i fondens strategiplan. Evalueringen påpeger de negative konsekvenser, som det store underskud fra åbningsshowet har haft for fejringen i Danmark – men heldigvis ikke ude i verden - og peger på en række svagheder i fejringens organisation, tilrettelæggelse og strategi.

 

-  Men samtidig fremhæver rapporten også en række af de positive resultater, der blev nået, bl.a. at ”de øremærkede midler til nye turismeinitiativer og international markedsføring opnåede den tiltænkte internationale synlighed.”

 

-  Fondens bestyrelse tager Syddansk Universitets konklusioner til efterretning. Vi er overordnet enig i de synspunkter, som kommer til udtryk i rapporten, selvom der naturligvis er en række forhold, som vi mener, kan diskuteres. Samlet set er der tale om en kompetent, relevant og nuanceret analyse af H.C.A.-fejringen.

 

 

10 gode råd

Evalueringsrapporten indeholder en række nyttige anbefalinger til kommende kulturprojekter. På baggrund af evalueringen og HCA Fondens erfaringer i øvrigt giver fondens bestyrelse de ansvarlige for kommende store kulturprojekter følgende 10 gode råd med på vejen:

 

1. Ledelsen for projektet skal være helt på plads, inden strategi og handlingsplaner fastlægges. 

2. Ved udpegning af bestyrelsesmedlemmer bør der lægges mere vægt på hvilke kompetencer, bestyrelsen har brug for, end på repræsentation fra diverse interessenter.

3. Projektet skal sikres en kulturfaglig og juridisk rådgivning, som kan supplere de kompetencer, der findes i bestyrelse og sekretariat.

4. De kulturfaglige rådgivere skal have en klart defineret rolle i beslutningsprocessen.

5. Projektet og dets målsætninger skal profileres klart og præcist, herved lettes ledelsesopgaverne og evalueringskriterierne bliver åbenbare .

6. Prioriteringen af kultur over for formidling og af events over for kunstneriske produkter af blivende karakter skal tydeligt kommunikeres.

7.  Et sekretariat skal sikres tilstrækkelig kapacitet til at magte opgaven.

8.  Placer produktionen af konkrete kulturprodukter hos nøje udvalgte, kompetente samarbejdspartnere.

9.  Bestyrelsen og den daglige ledelse skal have en klar mediestrategi og klare aftaler for, hvordan den skal praktiseres.

10. Der bør arbejdes for, at den danske turismesektor bringes i frugtbart samspil med kultursektoren - og vice verca.

 

Kontaktperson: Formand for H.C. Andersen 2005 Fonden Poul Bache, telefon 3374 4505 eller 2286 9586

 

FAKTA

·  Syddansk Universitet har udarbejdet en evaluering - ”Nu skulle vi høre!” – sammenfatning og analyser af H.C. Andersen 2005 - af den fejring af H.C.Andersens 200 års fødselsdag, som H.C.A. 2005-fonden forestod i 2005. Evalueringen er gennemført efter aftale med fonden, som har givet et tilskud på 200.000 kr. til dækning af en del af universitets udgifter i forbindelse med arbejdet. Fonden har endvidere stillet sit arkiv til rådighed for universitetet.

 

·  Rammerne for evalueringen er fastlagt i en samarbejdsaftale mellem fonden og universitetet, hvoraf det fremgår, at evalueringen gennemføres som en analyse af en række udvalgte temaer i forbindelse med H.C.Andersen-fejringen, at evalueringen skal være afsluttet ved årsskiftet 2006/07, og at det alene er universitetet der har ansvaret for tilrettelæggelse og gennemførelse af  evalueringen og for udarbejdelsen af evalueringsrapporten.

 

·  H.C. Andersen Fondens bestyrelse udgøres af: Poul Bache (formand), Jan Boye, Lars Blicher-Hansen, Peter Højland, Niels Jørgen Langkilde, Poul Weber, Kay Dam Steffensen og Kaspar Rostrup.

 

·  Evalueringen udgives under titlen: Nu skulle vi høre! på Syddansk Universitetsforlag, hvorfra den kan rekvireres for 99,- kr.

Evalueringen er tilgængelig på hjemmesiden www.hca2005evaluering.sdu.dk .