Fokus på frafald af kontanthjælp
Stærk fokus på 300-timers reglen
Budskabet fra Erik Simonsen, Rådmand for Social-og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommune, er klart: Der er ingen, der hverken rækker armene i vejret eller kapitulerer, når det kommer til konsekvenserne af den nye 300-timers regel
Siden Regeringen besluttede at indføre 300-timers reglen på landsplan, har Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommune haft stærk fokus på problemstillingen. Målet er rettidig omhu og at hjælpe borgerne så godt, som det er muligt inden for lovens rammer:
”Holdningen i Odense er, at vi naturligvis følger Regeringens beslutning, hvor beklagelig den end er,” siger Rådmand Erik Simonsen. ”Men når det så er sagt, vil jeg gerne understrege, at vi i Odense også gør alt, hvad der står i vores magt for at hjælpe de familier, der bliver ramt af lovgivningen. Vi har gennemført en omfattende informationskampagne til målgruppen. Vi har sat et betydeligt overvågningsapparat i gang og analyserer løbende konsekvenserne af 300-timers reglen!”
Børnene må ikke lide omsorgssvigt.
Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Børn- og Ungeforvaltningen har allerede et tæt samarbejde vedrørende børn og unge med særlige behov. Herunder også et samarbejde, der vedrører de familier, der rammes af 300-timers reglen.
Rådmand Jane Jegind siger:
”Børn- og Ungeforvaltningens fokus er altid børnenes trivsel og udvikling - uanset forældrenes indkomst. Og heller ikke børnene i de berørte familier må lide hverken overlast eller omsorgssvigt i forbindelse med 300 timers reglen. Vi følger sagen tæt og er opmærksomme på alle elementer, der kan påvirke børn og unges trivsel og udvikling i negativ retning!"
Hjælp til de ramte ægtepar
Der er allerede sat konkrete aktiviteter i gang for at hjælpe de omfattede familier. Jobcenter Odense informerer om 300-timers reglen ved opfølgningssamtaler og tilbyder desuden vejledning i jobsøgning og yder jobkonsulentbistand. Socialcenteret er i løbende kontakt med de berørte boligforeninger for at være på forkant med eventuelle udsmidelsessager og er også i gang med at undersøge muligheden for genhusning i billigere lejligheder.
Rådmand Erik Simonsen konkluderer:
”Det er rigtigt, at der er mangel på arbejdskraft i øjeblikket. Og det kunne være fordelagtigt, hvis man kunne få kabalen til at gå op ved at sende alle danskere med anden etnisk baggrund på kontanthjælp i job. Men sådan fungerer virkeligheden ikke, og vi er nødt til at konstatere, at en stor gruppe af de omfattede borgere er meget langt fra arbejdsmarkedet. Nogle taler ikke dansk. Nogle kan hverken læse eller skrive og nogle har ingen erhvervserfaring. Derfor ligger løsningen ikke lige for. Vi vejleder og hjælper så godt, vi kan, og så må vi se, om vi kan udvikle alternative muligheder for opkvalificering og uddannelse for at sikre, at de berørte får de kompetencer, der er nødvendige for at komme i job!”
I den forbindelse nævner Rådmand Erik Simonsen den særlige bevilling på 32 millioner kroner, som Odense Kommune har fået til at ansætte flere jobkonsulenter til den etniske gruppe. Dette vil få en positiv effekt på beskæftigelsen – også for den gruppe, der bliver berørt af 300-timers reglen.
Yderligere oplysninger
Rådmand Erik Simonsen: 6551 4003 / 2894 1109
Rådmand Jane Jegind: 6551 5000