Spring til indhold
Nyhed

Fattiges forhold i Odense undersøgt

15-11-2007

Vi skal blive bedre til at hjælpe de fattige i Odense. Dette er ønsket, der ligger bag den nye, store fattigdomsundersøgelse i Odense

 

En mere målrettet og fokuseret indsats på det sociale område i Odense. Sådan lød ønsket fra Byrådet, da det i december 2006 bestilte en større undersøgelse af årsagerne til og følgerne af fattigdom i Odense.

 

Resultaterne ligger nu klar og skal i løbet af det næste stykke tid behandles og diskuteres i fagudvalg og Byrådet. Undersøgelsen vil bl.a. indgå som et betydningsfuldt bidrag i tilrettelæggelsen af fremtidige indsatser på det sociale område.

 

Hvad er undersøgt?

Fattigdomsundersøgelsen blev sat i værk, fordi der ikke fandtes undersøgelser af fattigdom, dens omfang og karakter i Odense.

Undersøgelsen belyser følgende punkter:

Fattigdom i økonomisk forstand, forstået som manglende økonomisk formåen.

Undersøgelsen opgør andelen af borgere i Odense Kommune med en indkomst efter skat under den anvendte fattigdomsgrænse på kr. 72.949 (50 % af den midterste indkomst).

En række karakteristika som køn, alder, beskæftigelse, uddannelse, bosætning og forbrug af sundhedsydelser for borgere under fattigdomsgrænsen.

Undersøgelsen har via interviews med en gruppe borgere i Odense set på mulige årsager til og konsekvenser af fattigdom.

 

Hvad viser undersøgelsen?

Undersøgelsen viser bl.a. at:

5 % af Odenses borgere (eksklusiv studerende) havde i 2005 en indkomst efter skat under fattigdomsgrænsen.

Blandt grupperne enlige, unge, kontanthjælpsmodtagere, indvandrere og selvstændige var andelen af borgere under fattigdomsgrænsen høj i 2005

Gruppen af personer under fattigdomsgrænsen havde generelt et mindre forbrug af centrale sundhedsydelser som f.eks. praktiserende læge, speciallæge og sygehusindlæggelser end gruppen lige over fattigdomsgrænsen

 

Hvem har lavet undersøgelsen?

Undersøgelsen er udført af CAST, Center for Anvendt Sundhedstjenesteforskning, ved Syddansk Universitet på vegne af Odense Kommune.

CAST’s undersøgelse består af fire rapporter:

Rekvirering af undersøgelsen

Undersøgelsen kan rekvireres hos Gert Müntzberg på tlf.: 65 51 45 23

 

Yderligere information

Rådmand Erik Simonsen kan kontaktes for yderligere information om den politiske proces på tlf. 6551 4000 / 2894 1109.

 

Socialcenterchef Susanne Kvolsgaard kan kontaktes for yderligere information om undersøgelsen på tlf. 6551 4500 / 2149 1236.

 

Centerleder for CAST, Jan Sørensen, kan kontaktes for yderligere information om undersøgelsens design, metode og tekniske spørgsmål på tlf. 6550 3090.

 

Fattigdomsgrænsen er i CAST’s undersøgelse defineret som 50% af den midterste indkomst (medianindkomsten) blandt borgere i Odense kommune i 2005 målt som disponibel indkomst (efter skat). I 2005 var dette beløb kr. 72.949. Denne definition af fattigdom er tidligere bl.a. anvendt af Det Økonomiske Råd (2006) og af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (2007).