Spring til indhold
Nyhed

Den sidste årsberetning fra Vollsmosesekretariatet

07-12-2007

Året nærmer sig sin afslutning med hastige skridt. Og det gør den særlige Vollsmoseindsats dermed også. 7 års intensiv indsats, som har været med til at løfte bydelen Vollsmose – fysisk, socialt, kulturelt. I går, den 5. december drøftede Odense Byråd den sidste årsberetning fra Vollsmose og tog den til efterretning.

 

Helt overordnet konkluderer årsberetningen, at Vollsmoseindsatsen har nyttet; at Vollsmose er et mere velfungerende boligområde i dag, end det var for 7 år siden. Samtidig beretter den om en bydel, hvor mange borgere kommer i arbejde og bliver socialt og kulturelt integreret, for derefter at flytte fra bydelen igen. Hvert år flytter omkring 2000 af Vollsmoses ca. 10.000 beboere fra bydelen – og lige så mange nye, hvoraf langt de fleste er på kontanthjælp, flytter til, hvilket på mange måder måske er den virkelige udfordring for Vollsmose fremover.

 

Årsberetningen beskriver også en række af indsatsens konkrete resultater, der har gjort en forskel i bydelen. Skal man fremhæve tre initiativer kan man se på områderne: beskæftigelse, kriminalitet og borgerinddragelse.

 

På beskæftigelsesområdet har jobcentret været medvirkende til at hjælpe 1411 kontanthjælpsmodtagere i beskæftigelse eller i anden form for varig forsørgelse i årene 2001-2006. Indenfor det område, der tit diskuteres, når samtalen drejer sig om Vollsmose, nemlig kriminaliteten. kan vi med glæde konstatere, at udviklingen er bremset således at Vollsmose nu tåler sammenligning med andre bydele af tilsvarende størrelse.

 

Endelig peger den afsluttende Årsberetning på et område med særlige udviklingsperspektiver, nemlig dialogen med og inddragelsen af borgere i Vollsmose. Her har man i hele indsatsperioden udviklet nye metoder til at involvere borgere med og på. Tre initiativer, De lokale dynamoer – for beboerne, og Bydelsudvikleruddannelsen – for kommunens medarbejdere, og et Netværksatlas Vollsmose, der har kortlagt hele 214 af bydelens foreninger og netværk. Nye veje og muligheder for Odense kommunes til sammen med Vollsmoses borgere, at skabe en bydel som borgerne er stolte af at bo i, hvor man både snakker med hinanden og lytter til hinanden.

 

Gik man før og sagde, at Vollsmose ikke rummede ressourcer, vil man med et blik på den sidste Årsberetning fra Vollsmosesekretariatet, ved selvsyn kunne konstatere, at odensebydelen ofte er et springbræt til at opnå fodfæste i det danske uddannelsessystem, på arbejdsmarked eller i foreningslivet.