Brandfare i naturen
Øget risiko for naturbrande – omtanke er af stor betydning
Vejret har været godt, og det er længe siden at det har regnet meget, og alt i naturen er derfor tørt. Sådan er det lige nu - og sådanne perioder er der hvert år. Det får følger i form af naturbrande eller uheld i forbindelse med afbrænding af haveaffald. Sund fornuft og omtanke er væsentlige faktorer, når naturbrande skal forhindres.
Helt aktuelle tal fra Beredskabsstyrelsen viser, at der i årets første måneder allerede har været 149 naturbrande. Heraf opstod de 31 – ca. 20 % - i påsken. En stor andel, tilskrives netop en lang periode med tørt vejr og at det gode vejr kombineret med helligdage får flere mennesker til at færdes i det fri.
Det kan være engangsgriller, bål e.l. der starter brandene, og her vil de fleste nok være opmærksomme, men det kan også være et cigaretskod, en gnist eller en varm katalysator, der starter en brand.
Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan man opfører sig i naturen. For at mindske risikoen for naturbrande bør man:
Undlade at smide cigaretskodder ud ad bilvinduet og i naturen.
Være opmærksom på varm udstødning, katalysator o.l.
Altid stille engangsgriller på et ubrandbart underlag, f.eks. en flise.
Være opmærksom på gnister.
Ud over naturbrande, er foråret også sæson for afbrænding af haveaffald eller ukrudt og netop afbrænding af haveaffald fik store konsekvenser for en haveejer i V. Hæsinge. Den 11. april gik det galt, da gnister fra bålet antændte husets stråtag og huset brændte ned. Den uheldige haveejer sigtes nu for overtrædelse af bestemmelserne i Beredskabsloven. På alle måder en trist udgang på det, der skulle have været "forårsrengøring" af haven.
Ved at følge simple retningslinier kan man minimere risikoen for brand:
hav altid vand parat (haveslange eller spand) når du brander haveaffald af.
hold bålet under opsyn.
antænd kun bål i brandsikre omgivelser, f.eks. tønde eller velindrettet bålsted.
hav altid vand parat når du bruger ukrudtsbrander.
Regler for afbrænding af haveaffald i Odense Kommune haveaffald må afbrændes i april måned, Skt. Hans Aften 23. juni og i oktober måned. haveaffald må kun brændes af i dagtimerne. Der skal være mindst 30 meter til plantager og bygninger med stråtag samt bygninger med oplag af brandfarlige væsker. Der skal være mindst 10 meter til andre bygninger. OBS! I vindens retning skal ovennævnte afstande fordobles. |
Flere informationer og råd kan ses på Odense Brandvæsens hjemmeside www.odense.dk/brand
Hvis uheldet er ude og der opstår brand
Alarmer brandvæsnet: Ring 1-1-2. Beskriv brandens omfang og placering så præcist som muligt. Især ved naturbrande.
Påbegynd slukning.
Tag imod brandvæsnet.
For yderligere informationer kan Forebyggende Afdeling kontaktes på 6551 1800.
Venlig hilsen
Charlotte Starostka
Sekretariatsleder
Odense Brandvæsen
Åsumvej 35
5240 Odense NØ
Direkte tlf : 6551 1828
mailto:cst@odense.dk
http://www.odense.dk/brand