Bedre hjælp til stofmisbrugere med anden etnisk baggrund
Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommune går nu aktivt ind i kampen mod det stigende stofmisbrug blandt etniske minoriteter. Udviklingen skal bremses og alternative virkemidler udvikles
Stofmisbrug blandt etniske minoriteter i Danmark er et voksende problem. Tendensen er også stigende i Odense Kommune, og Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen går nu aktivt ind i kampen mod misbruget.
Misbrugskonsulenter skal bane vejen
Formålet er at gennemføre en oplysningskampagne specielt målrettet de etniske minoriteter i Odense. Kampagnen skal oplyse om stofmisbrug generelt og om behandlingsmuligheder. Til oplysningsarbejdet er ansat to misbrugskonsulenter. De har selv begge to en anden etnisk baggrund end dansk, og de er begge kendt og accepterede i de etniske miljøer.
Rådmand for Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Erik Simonsen er glad for tiltaget:
”Vi ved, at stofmisbrug og behandling af misbrug forbindes med skam i mange etniske familier. Familierne har derfor tendens til at holde hånden over misbrugeren for at undgå, at misbruget bliver kendt uden for familien. Der er derfor en del misbrugere med anden etnisk baggrund, vi med vores etablerede behandlingssystem ikke kan nå, og derfor tyr vi nu til alternative virkemidler, bl.a. vores nye misbrugskonsulenter, for at nå nogle af de mest lukkede etniske miljøer.”
Tillid skal føre til dialog og behandling
Tiltaget er målrettet alle etniske miljøer i Odense, og de to nyansatte misbrugskonsulenters vigtigste opgave er via opsøgende arbejde at komme i dialog med de etniske miljøer. Familiers og netværkers tillid til projektmedarbejderne og dermed ”systemet” skal bane vejen for en oplysende dialog om stoffer, misbrug og ikke mindst behandlingsmuligheder:
”Vi skal ud og have fat i de etniske misbrugere i deres egne miljøer – i skolerne, ungdomsklubberne, diverse foreninger mm.” Forklarer projektleder Annette Schiønning fra Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. ”Og så skal vi have fat i forældrene. Vi skal oplyse om, hvad man kan gøre, hvis man mistænker, at ens barn er ude i et misbrug. Vi skal oplyse om, hvad stofmisbrug i det hele taget gør ved én og om, hvad det vil sige at være i behandling i Danmark. Det er meget typisk, at man i mange etniske miljøer ikke kender til behandlingstilbud à la dem, vi kan tilbyde i Danmark, og derfor er man som udgangspunkt mistroisk. Den mistro skal vi have udryddet, og så skal vi som behandlere og rådgivere være åbne over for at udvikle nye behandlingsmetoder, der måske endnu bedre end i dag harmonerer med en anden religiøs og kulturel baggrund end den danske.”
Projekt ”Dialog mod misbrug” skal køre frem til den 31. oktober 2007 og har fået bevilliget 842.000 kroner fra Socialministeriet.
Yderligere information
Erik Simonsen, Rådmand for Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen: 28941109
Annette Schiønning, Projektleder i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen: 30341556