Vinderne af arkitektkonkurrencen - Kongens Have
KONGENS HAVE I ODENSE – VINDERPROJEKTET FOR AKITEKTKONKURRENCEN
Baggrund for arkitektkonkurrencen
Kongens Have er en af Odense bymidtes fornemmeste parker – et historisk haveanlæg. Haven udgør sammen med Odense Slot en national kulturskat.
Kongens Have bærer i dag præg af nedslidning som resultat af de mange forskellige aktiviteter og funktioner, der gennem årene har fundet sted i haven. Elmesyge og orkanen i 1999 har også sat sit præg på den gamle have. En renovering af Kongens Have er yderligere aktuel dels pga. den nylige fredning af parken, dels pga. Fyens Stiftstidende nyopførte mediehus på et tilgrænsende areal. Foran mediehuset ses byens nye banegårdsplads med Bjørn Nørgaards HCA skulptur, der skuer imod Kongens Have. Den nye banegårdsplads udgør sammen med Kongens Have en central, repræsentativ rolle ved ankomsten til byen fra Odense Banegårds Center.
Arkitektkonkurrence for Kongens Have
Odense Kommune udskrev i efteråret i 2005 en arkitektkonkurrence for Kongens Have.
Konkurrenceopgaven har haft særlig fokus på:
- En nytænkning og funktionstilpasning af haven - afpasset efter fredningen samt de fysiske forandringer i nærområdet.
- En styrkelse af den historiske dimension knyttet til stedet.
- At Kongens Have fortsat indbyder til ophold og aktiviteter.
- At gennemgangen til og fra bymidten via haven er dynamisk og oplevelsesrig.
- Muligheden for at afholde større arrangementer i haven.
- Tryghed.
- Træ- og plantevalg.
- At forslaget overholder den økonomiske ramme*.
Otte teams, der alle er udvalgt på baggrund af prækvalifikation, har deltaget i konkurrencen. Bedømmelsen af konkurrenceforslagene er nu afsluttet og vinderen udpeget.
Vinderen af arkitektkonkurrencen for Kongens Have i Odense er:
-
Erik Brandt Dam og Nicolai Bo Andersen Arkitekter
Med samarbejdspartnere: Jesper Kongshau, lysdesigner / Hotel Pro Forma / Carl Bro, rådgivende ingeniører
Rådmand for By- og Kulturforvaltningen Anker Boye udtaler om vinderprojektet:
- Vi har fået nogle utrolig spændende og meget forskellige bud på havens omlægning.Vinderprojektet løser på elegant og enkel vis den centrale problematik i Kongens Have: Ønsket om at knytte Kongens Have og byen tættere sammen. Der er her tale om en lempelig omlægning af haven, hvor græsset gerne må betrædes. Områdets skoleklasser og sommerens tilløbsstykke, torsdagskoncerterne, vil fortsat kunne opleves i haven.
- Jeg er især glad for, at dammen ved staudehaven bliver mere tilgængelig. I fremtiden tænkes dammen nemlig at indgå som et vandelement i et større flisebelagt område. Her vil der være plads til forskellige aktiviteter – de planlagte og de mere spontane. Altså vil der være flere mennesker i haven, der dermed vil opleves som et mere sikkert sted at opholde sig. Haven er jo overordnet en transitpark. Alligevel formår projektet på særlig vis, at balancere mellem hensynet til havens sårbarhed og den omfattende, gennemgående fodgængertrafik. Gennemgangen gennem haven, fra Odense Banegårdscenter til bymidten, vil i fremtiden blive mere oplevelsesrig, idet der langs den diagonale passage gennem parken er indlagt oplevelses- og aktivitetszoner. Med dette projekt mener jeg, at fremtidens Kongens Have på smukkeste vis, vil byde byens borgere og besøgende til byen velkommen. Sammen med byens ny banegårdsplads, med Bjørn Nørgaards Skulptur som omdrejningspunkt, må fremtidens Kongens Have i bogstaveligste forstand siges at være ’ Kronen på Værket’.
Der regnes med en økonomisk anlægsramme på 12-15 mio. kr. Igangsætningen af projektet forventes at ske i etaper, idet realiseringen ses i forhold til de økonomiske muligheder.
Kontaktperson Arkitekt Helle Baker, Odense Kommune, Park- og Vejafdelingen, Nørregade 36-38, DK - 5100 Odense C. Tlf: 65 51 27 49 / 24 46 61 64. hbak@odense.dk
Billedmateriale |