Videokunst og fundamentalisme
To forskere, en kunstner og en journalist undersøger begrebet fundamentalisme i videokunstinstallationen "Det talende bord". Forskerne er lektor og terrorekspert Lars Erslev Andersen og professor, dr.med. og medlem af Demokratiske Muslimer Moustapha Kassem (begge SDU).
I "Det talende bord" kan man høre en samtale mellem de to forskere om fundamentalisme og samtidig se en videokunstners refleksion over emnet.
Her er et par klip fra samtalen i bordet:
Moustapha Kassem:
- Jeg synes, at konflikten mellem Islam og Kristendom er kunstig. Vi, der kommer fra mellemøsten, har aldrig følt, at Kristendommen er imod Islam.
Lars Erslev Andersen:
- Jeg tror, at man skal skelne mellem fundamentalisme, og folk der bliver militante; man kan sige at forudsætningen for at blive militant måske er fundamentalisme.
Det er Center for Kunst og Videnskab (SDU), som står bag produktionen. "Det talende bord" er forsynet med hovedtelefoner og indbygget fladskærm, så enhver cafégæst, som har lyst, kan sætte sig med sin kaffe og lytte til en engageret samtale mellem to forskere om et af tidens mest aktuelle emner. Samtidig kan man få sig en kunstnerisk oplevelse, mens man ser den ledsagende video skabt af videokunstner Tine Oksbjerg. Om sit værk siger hun:
- I min video tager jeg udgangspunkt i brydesporten og bruger den som metafor for en kamp mellem ideologierne og religionerne. Brydningen er en konstant kamp for at undgå undertrykkelse, for kampen afgøres netop i det øjeblik, hvor en bryder får skuldrene i gulvet. Brydekampens grundessens er reaktion versus modreaktion, nøjagtig som i ideologiernes og religionernes kamp.
Om baggrunden for projektet siger leder af Center for Kunst og Videnskab Bent Nørgaard:
- I Odense ligger universitetet uden for byen og er derfor alt andet synligt i bymidten. Med "Det talende bord" flytter vi forskerne ind i byen og ud blandt borgerne! Det kan sammenlignes med Antikkens Grækenland, hvor det var almindeligt, at de intellektuelle deltog aktivt i den offentlige debat bl.a. ved at komme ud, der hvor befolkningen befandt sig; på gader, torve, markedspladser osv.
Samtalen er tilrettelagt af journalist Simi Jan (TV 2).
Idé: Bent Nørgaard.
De involverede vil være til rådighed for pressen ved ferniseringen, som finder sted:
Mandag d. 11. september kl. 15 – 16 på Cafébiografen, Odense
"Det talende bord" er støttet Odense Kommune.
Læs mere om værk og deltagere og se fotos:
http://www.kunstogvidenskab.sdu.dk/cafebordet_a.shtm
Center for Kunst og Videnskab kan kontaktes på telefon 65 50 36 28 / 40 73 99 73