Odense Filmfestival - se det imponerende program
- Så er der igen lagt op til filmfest i Odense!
Ud af et rekord stort antal på 1000 tilmeldte film, heraf over 200 danske, er 36 danske kort- og dokumentarfilm og 61 internationale kortfilm blevet valgt til årets konkurrenceprogrammer.
Heraf er 24 danske og internationale børnefilm blevet sammensat til 6 børneprogrammer målrettet mod forskellige aldersgrupper.
Og sidst men ikke mindst vises en lang række specialprogrammer.
Alt i alt bliver der i år vist hele 205 film ved Odense Filmfestival!
Festivalens kunstneriske leder Cecilia Lidin præsenterer for første gang årets program på Odense Filmfestival:
”Det store antal tilmeldte film gav os en unik mulighed for at sammensætte et program baseret på kvalitet, diversitet og bredde.
Det er naturligvis hensigten, at den nationale konkurrence skal vise det bedste af det bedste, som er lavet i Danmark inden for det sidste år, men det er også en forpligtelse, at give et bredt billede af hvad der foregår i Danmark, at fremhæve unge talenter på vej – og dermed skabe et program som peger fremad.
Det føler vi er lykkedes til fulde, og vi er glade for at præsentere et program som både indeholder kendte og etablerede instruktører såvel som nyere navne – heriblandt navne som får deres debut ved festivalen.” siger Cecilia Lidin.
De unge friske og de gamle garvede
Det nationale konkurrenceprogram er på den ene side et opsamlingsheat af film fra det forgangne år, og dermed er en hel del af titlerne allerede kendte for publikum, men disse er kombineret med helt nye og spændende titler såsom Prize of the Pole, Inden for mine øjne, og Sophie.
Sidstnævnte er en kortfilm af Birgitte Stærmose. En intens og sitrende kortfilm om det seksuelle spil mellem mand og kvinde, uhyre velspillet af Trine Dyrholm. Sophie er en film, som virkelig viser kortfilmens styrke som genre.
Filminstruktøren Erlend E. Mo er et kendt navn i Odense Filmfestival sammenhænge, hvor hans nye film Inden for mine øjne vises i år. Det er en helt speciel dokumentarfilm, som, med stor filmisk ambition og med stor vægt på lydbilledet, prøver at beskrive det blinde barns univers.
Prize of the Pole af Staffan Julén, handler om amerikaneren Robert E. Peary, som i 1897 tager 6 eskimoer med sig til New York, hvor de skal undersøges og udstilles. Af de seks overlever kun den lille dreng Minik. Pearys efterkommer Robert E. Peary II rejser i 2004 fra Grønland til USA for at afdække Miniks skæbne. En personlig historie der samtidig undersøger vestens brutale behandling af ”indfødte” folkeslag.
Også helt nye uprøvede talenter har fundet plads i årets program, og hér kan nævnes Stafet af Morten Jørgensen fra Århus og Morten Chr. Olsen fra Odense, som har hele to film med, nemlig Her bor Edmund og Rewind Tape.
Jon Bang Carlsens seneste værk Blinde Engle med tegneren og forfatteren Rune T. Kidde i hovedrollen er også i konkurrencen – og da det er den sidste film i hans Afrika triologi vises også de to første, Addicted to Solitude samt Portæt af Gud, for at give publikum mulighed for at se filmene i sammenhæng.
Også en anden markant filmprofil i Danmark har i løbet af det sidste år afsluttet en triologi, nemlig Kassandra Wellendorf. Hendes film Outside figurerer i konkurrenceprogrammet, og de tre korte film, Close, Invisible ogOutside med den fælles titel Mismeetings, vises samlet i et specialprogram.
Alle veje fører til Odense
Hvert år i august kommer verden til Odense– både i kraft af det store udbud af sprudlende internationale kortfilm som programmet består af, og det store antal internationale instruktører der gæster festivalen.
I år vil festivalen som noget nyt afholde en master class med en internationalt anerkendt kortfilmsinstruktør, nemlig Jay Rosenblatt fra USA. Et udvalg af Rosenblatts eksperimenterende kortfilm vil blive vist i 2 sideprogrammer – og ved hans master class vil publikum få mulighed for at høre om Rosenblatts meget personlige filmiske metode fra mesteren selv.
Allerede nu har festivalen bekræftet deltagelse fra flere internationale instruktører, blandt dem Ken Wardrop fra Irland som har to film fulde af humor og lune, Ouch og Useless Dog, med i konkurrencen.
Instruktørerne af den mere politiske film fra Israel, Offside, en kort fiktion om det som samler os, nemlig fodbold – og det som skiller os ad, nemlig politik, gæster også festivalen. En VM-aktuel kortfilm som på forunderlig vis blander humor med dødelig alvor.
Tema: Animation
Animation er en stor del af det internationale program, og blandt titlerne kan man finde den svenske film, Aldrig som första gången, som vandt Guldbjørnen i Berlin tidligere på året. En bittersød fortælling om den første seksuelle oplevelse – set ud fra 4 meget forskellige vinkler, hvor billedesiden er animeret og lydsiden er dokumentariske interviews.
I konkurrenceprogrammet vises desuden et portræt af den nyskabende canadiske filmskaber Norman McLaren, som med sin fantasifulde eksperimenteren har skabt fantastiske film.
I et specialprogram vises et udvalg af McLarens spændende kortfilm, så her har publikum mulighed for at opdage eller gense denne enestående filmskabers værk.
I et specialprogram vises også den absolutte kultfilm for mangaelskere, nemlig Isao Takahatas Tombstone for Fireflies. En fantastisk fortælling om to forældreløse børns kamp for overlevelse i et krigshærget Japan.
Festivalen viser også et specialprogram sammensat af Viborg Animationsværksted med det bedste fra værkstedets Open Workshop. Her indgår både klassiske animations kortfilm samt musikvideoer fra blandt andre Junior Senior og Grand Avenue.
Odense Filmfestival præsenterer desuden alle afgangsfilmene fra Den Danske Filmskoles animationslinie.
”Alle seks afgangsfilm udstråler en originalitet og fortællelyst og er alle udvalgt til at deltage i konkurrencen om de danske kortfilmfilmpriser. Det er naturligvis en cadeau til filmskolen, og rosen bliver ikke mindre af, at det faktisk er anden gang i festivalens historie, at alle animationsliniens afgangsfilm bliver udtaget til de forskellige konkurrenceprogrammer.” siger Cecilia Lidin.
Film for børn
Sædvanen tro er Odense Film Festival også en filmfest for de små filmelskere. Festivalens udenlandske konkurrenceprogram indeholder hele tre filmpakker til børn, hvor der præsenteres levende billeder i børnehøjde fra Bulgarien, England, Estland, Frankrig, Korea, Kroatien, Norge, Rusland, Tyskland og USA.
Der er også tre børnepakker i det danske konkurrenceprogram, hvor man kan se frem til blandt andet et besøg iHønsenes have, en charmerende dokumentarfilm af Laila Hodell og Bertel Torne, og glæde sig til at mødeStorebror Albert, som ligeledes er en dokumentarfilm om et af verdens små mirakler. Filmen er instrueret af den unge filmskoleelev Andreas Kofoed.
Louise Friedberg, ligeledes fra Den Danske Filmskole, hvis afgangsfilm var i konkurrenceprogrammet sidste år, debuterer for alvor med novellefilmenBlodsøstre, der sætter fokus på det tætte venindeforhold med både betingelsesløs hengivenhed og nagende jalousi.
Og så er der naturligvis igen tænkt på de helt små børn. Odense Film Festival præsenterer i år fire MiniBio-programmer sammensat af filmkonsulent Ulrich Breuning med nyere svenske tegnefilm for små børn.
”Sverige har en smuk og efterhånden lang tradition for at fortælle filmhistorier for børn, og især har vores naboland skabt en særlig svensk udgave af korte tegnefilm for de yngste filmslugere. Mange af disse korte tegnefilm bygger på også i Danmark kendte og elskede billedbøger, og disse er blevet til levende billeder i et formsprog og en spillelængde, der passer til målgruppen som fod i hose.” siger Ulrich Breuning og fortsætter:
”Alle filmene er forsynet med dansk tale, og der er i udvælgelsen lagt vægt på, at der ikke kun er tale om underholdning i betydningen tidsfordriv, men også om en mulig åbning for et kunstnerisk univers med problemstillinger, som hører børnenes verden til, og som vel at mærke er fortalt på mest underholdende vis.”
Den 21. Internationale Odense Filmfestival finder sted fra den 15. august til den 20. august i Odense. Læs hele programmet på festivalens hjemmeside www.filmfestival.dk.