Spring til indhold

Effektregnskab

Med effektregnskabet følger vi op på udviklingen i byrådets ti Odensemål og udvalgenes effektmål.

Effektregnskabet for 2023 viser:

 

Flere ældre over 80 år er selvhjulpne

Det er afgørende, at borgerne i Odense har de bedste muligheder for at leve det liv, de ønsker. Derfor er det en positiv udvikling, at der er sket en stigning i andelen af ældre over 80 år, der ikke modtager hjemmehjælp eller er på plejehjem. Ca. 64% af alle ældre over 80 år er selvhjulpne, hvilket er en stigning på 0,4%-point fra 2022 og over indikatorens ambitionsniveau på 59,2%.

 

Mere blandede og velfungerende bydele

Odense skal være en by med blandede og velfungerende bydele. Byrådets mål er overordnet inde i en positiv udvikling. Vi kan fx konstatere en fremgang i andelen af borgere, der bor i blandet bebyggelse så 73,9% af kommunens borgere bor i blandet bebyggelse. Dermed ligger indikatoren 3,9%-point over målsætningen. Stigningen skyldes den fortsatte færdiggørelse af byggeprojekter i byen, eksempelvis Gartnerbyen, Slagteribyen og Dalum Papirfabrik.

Der er nu kun 1.517 personer uden arbejde eller en igangværende uddannelse, der bor i et udsat boligområde. Målsætningen var 3101 så det betyder, at den positive udvikling fra de forgangne år er fortsat.

 

Antallet af private arbejdspladser overgår ambitionen trods et mindre fald

Byrådet har lavet en målsætning om et stigende antal private arbejdspladser, som et led i at Odense skal være en storby i vækst. Antallet af private arbejdspladser er fortsat markant over ambitionsniveauet for indikatoren. I løbet af 2023 er der imidlertid også sket et mindre fald i antallet af private arbejdspladser, der gør at antallet pr. september 2023 er 70.801. Faldet er sket efter flere år med en stor vækst i antallet af private arbejdspladser.

 

Stort fald i kommunens CO2-forbrug

Byrådet har sat en ambitiøs dagsorden for Odenses arbejde med den grønne omstilling. Som en del af denne indsats, er der vedtaget konkrete mål for CO2-forbruget på kommunens bygninger. De ambitiøse mål er opfyldt, da der i 2023 er brugt ca. 30% mindre C02 end der blev gjort i 2022. Faldet skyldes blandt andet en grønnere energiproduktion samt generelle energibesparelser.

 

Stigning i ledigheden

Til trods for en vedtaget ambition om at ledigheden i Odense skal nå landsgennemsnittet for ledighed, var ledigheden i december 2023 på 3,8%, hvilket er 0,9% over landsgennemsnittet. Det betyder, at der er sket en stigning på 0,3%-point sammenlignet med december 2022.

Læs effektregnskabet.

Borgmesterforvaltningen