Spring til indhold

Odenses skoleelever konkurrerer om fremtidens løsninger

I konkurrencen Vores By – Vores Løsninger konkurrerede skoleelever fra 8. klasse sidste år om at løse fire reelle udfordringer inden for affald, letbane, grønne byrum og klimaforandringer.

I maj sidste år - midt i en tid med byggekraner, begivenheder og masser af by-projekter - fik Odenses skoleelever mulighed for at påvirke Odenses fremtidige udvikling.

Alle byens 8. klasser inviteret til at komme med deres bud på løsninger af fire forskellige udfordringer, som alle relaterer sig til Odenses transformation. 


Rådmand for børn og unge i Odense, Susanne Crawley Larsen (R) understregede på konkurrencedagen, at det giver rigtig god mening at inddrage skoleelever i Odenses fremtid på en så konkret måde:

- De fire konkrete udfordringer i konkurrencen tager folkeskolens fag en tur ud i virkeligheden. Eleverne bliver udfordret til at tænke nyt, og så får de mulighed for at prøve kræfter med innovative arbejdsformer. Det giver dem en unik indflydelse – ikke kun på deres læring - men på vores by og deres egen fremtid som borgere i Odense. Noget som jeg sætter så stor pris på i vore bestræbelser på at uddanne og danne i vores folkeskoler, sagde hun.

At de unge inddrages glædede også by- og kulturrådmand Jane Jegind (V):

- Odense forandrer sig i disse år, og vi har brug for de unge i den udvikling. Deres indtryk og idéer skal være med til at forme Odense, så det bliver en by i balance, og som de føler et ejerskab til – et Odense hvor de har lyst til at arbejde og bo. Jeg glæder mig meget til at se deres løsninger, for der er mulighed for at tænke anderledes og nyt. Det bliver meget spændende at følge, sagde by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Fire konkrete udfordringer

De mange elever blev stillet over for følgende fire udfordringer:
 
1: Affald – Hvordan holder vi Odense by ren og får begrænset affald, når vi samtidig bliver flere og flere indbyggere i byen?
 
2: Letbane – Hvordan kan vi med kampagner påvirke og forberede odenseanerne på, at trafikbilledet bliver ændret i år 2020?
 
3: Grønne Byrum - Hvordan bliver Odense Danmarks grønneste storby?
 
4: Klima – Hvordan kan man få regnvandet afledt med kloaknettet? Eller hvordan kan man indrette et område, så det både kan give beboere glæde og natur, og samtidig fungere som et sted, hvor regnvand kan opsamles under kraftig regn?

En grøn væg vandt

Vinderne blev Tingkærskolens 8. årgang. De havde valgt at give et bud på en løsning til: ”Hvordan bliver Odense Danmarks grønneste storby?” 

Klassens løsning blev præsenteret under navnet: ”Grønne vægge”. Det er en husgavl, der skal tilplantes med grønne planter. By og Kulturforvaltningen i Odense er i gang med at finde en gavl i midtbyen, der er egnet til formålet.  
2016 var det første år ”Vores By – Vores Løsninger” blev afholdt. Konkurrencen er en tilbagevendende begivenhed, der gentages til september i år. 

For Odenses transformation er langt fra færdig. Det er tanken, at konkurrencen i de kommende år skal være med til at skabe et Odense, som byens folkeskoleelever føler, at de kan påvirke.

Borgmesterforvaltningen