Spring til indhold

Den centrale sparringsgruppe

Når et barn eller en ung har været udsat for overgreb, påvirker det barnet/den unge på forskellig vis.

Selvbetjening

Selvbetjeningsoversigt

Reaktionerne kan være forskellige i forskellige sammenhænge, og fagpersoner kan for eksempel komme i tvivl om, hvorledes de bedst støtter barnet/den unge i forskellige arenaer som dagtilbud, skole, hjem og fritid. For at kunne imødekomme støtte- og sparringsbehovet i de komplekse sager og mere ekstraordinære situationer, er der nedsat en Tværfaglig Central Sparringsgruppe.

Sparringsgruppen består af 5 fagpersoner, som i kraft af deres uddannelsesmæssige baggrund og nuværende funktion, har en særlig indsigt i og erfaring med børns og unges udvikling og forskellige reaktionsmønstre hos såvel barnet/den unge og familiemedlemmerne, som hos de fagpersoner og andre personer, der omgås barnet i hverdagen. Du kan tage kontakt til koordinatoren af sparringsgruppen, og du vil herefter blive kontaktet af det medlem af sparringsgruppen, der har din faglige baggrund.

Sparringsgruppen kan kontaktes efter behov, men skal dog altid kontaktes, når det handler om komplekse sager. Det kan være, når der er er mistanke om, at en medarbejder er eller har været voldelig eller seksuelt grænseoverskridende (Læs mere i afsnittet Sparring når en ansat er mistænkt). Det kan også være hvis flere børn/unge begynder at fortælle om overgreb, uden man har mistanke om en særlig person.

Når de sager dukker op, er det vigtigt at tage kontakt til en fra Sparringsgruppen og kontakte Vagt og Modtagelse. Vagt og Modtagelse kan give råd og vejledning i forhold til evt. underretning, og sparringsgruppen hjælper med at få sagen behandlet korrekt ved HR og politiet.

 

Du kan kontakte koordinatoren for den centrale sparringsgruppe på tlf.: 51 20 99 86

Du kan kontakte Vagt og Modtagelse på tlf.: 29 66 36 33

 

Sparringsgruppen kan tage initiativ til møde med andre fagpersoner fra for eksempel Politiet, Odense Kommunes HR-afdeling, Børnehus Syd eller statslige instanser som SISO[1] og VISO[2]. Tanken er at den enkelte leder aldrig skal stå alene og kan koncentrere sig om medarbejderne og forældregruppen.

Samarbejdet fordeler sig mellem følgende områder, med hvert deres ansvar:

  • Medlem fra sparringsgruppen vil sikre, at lederen på dagtilbuddet/skolen støttes i hele forløbet samt at nedenstående kommer i spil
  • Vagt og Modtagelse vil tage ansvaret for barnet/børnene/unge
  • Politiet vil sikre efterforskningen
  • Kommunikationsafdelingen kan være behjælpelig med at tale med journalister og kommunikere ud via Facebook og lignende sociale medier
  • HR vil sikre at den mistænkte medarbejder behandles efter gældende regler, så det foregår ordentligt

 

Fodnoter

[1] SISO er videnscenter for sociale indsatser ved vold og seksuelle overgreb mod børn.

[2] VISO er Den nationale Videns- og Specialrådgivningsorganisation på det sociale område og på specialundervisningsområdet.

Børn- og Ungeforvaltningen