Forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn og unge
Børn og unge skal have de bedst mulige vilkår for deres opvækst, og de har krav på beskyttelse, udvikling og inddragelse.
Odense Kommunes overordnede mål, politikker og værdier afspejles i denne Beredskabsplan, og Beredskabsplanen skal omsættes i lokale retningslinjer og procedurer på de enkelte institutioner og arbejdspladser, så vi sikrer trygge miljøer, der understøtter, at børn og unge ikke udsættes for fysiske, psykiske eller seksuelle overgreb.
Børn og unge skal have de bedst mulige vilkår for deres opvækst, og de har krav på beskyttelse, udvikling og inddragelse. Vi skal lære børnene og de unge at kende egne grænser og kunne sige nej, når andre børn eller voksne overskrider barnets/den unges grænser fysisk, psykisk eller seksuelt. Børn og unge skal lære om retten til deres egen krop, og de skal lære om gode og dårlige hemmeligheder. Denne læring er ikke alene forældrenes ansvar, og nogle forældre magter ikke den opgave. Der påhviler derfor fagpersoner et stort ansvar for at være gode rollemodeller og arbejde med børns modstandskraft. En vej til at arbejde med forebyggelse af overgreb går dermed via at styrke børns og unges kendskab til egne rettigheder og grænser.
Jo tidligere det opdages, at et barn/en ung er eller har været udsat for et overgreb, jo tidligere kan barnet få kvalificeret hjælp, og jo bedre er prognosen for, at barnet ikke får svære traumer og følger af overgrebene. For at forebygge og opspore overgreb er ledere og medarbejdere forpligtede til at være til rådighed for børn og unges spørgsmål og henvendelser og samtidig kunne genkende de tegn og signaler på overgreb, som måske kommunikeres mere indirekte fra børn og unge. Det kan for eksempel være, at barnet eller den unge reagerer i forbindelse med, at de ser en TV-udsendelse, læser en bog, drøfter noget i skolen eller lignende og derigennem genkender noget fra deres eget liv og bliver bevidste om, hvad der er rigtigt og forkert. Andre gange fortæller barnet spontant om overgreb, fordi anledningen pludselig er der. Så skal du være rustet og klar til at kunne tage den samtale.
Beredskabsplanen klæder medarbejdere og ledere i Odense Kommune på til at kunne forebygge, genkende, opspore og handle på overgreb eller mistanke om overgreb via viden om blandt andet:
- Børns seksualitet og grænse mellem legitim seksuel adfærd og bekymrende seksuel adfærd
- Mulige tegn og reaktioner hos børn, der er i risiko for eller udsættes for vold og seksuelle overgreb
- Mulige skadevirkninger for børn, der udsættes for vold og seksuelle overgreb
- Kendskab til de forskellige handleveje i sager med overgreb mod børn og unge samt at kunne handle på trods af tvivl eller manglende sikker viden om, hvad der er sket, og om barnet har været udsat for overgreb
- Viden om, hvor du som medarbejder eller leder kan få sparring og støtte, når du selv påvirkes af viden om overgreb mod et barn eller en ung