Bilag 1: Børnehus Syd
Her kan du læse om den konsultative rådgivning hos Børnehus Syd og børnehusets kerneopgaver.
Konsultativ rådgivning
Kommunens myndighedssocialrådgiver på børne- og ungeområdet kan via telefonisk kontakt søge konsultativ rådgivning hos Børnehus Syd i sager, hvor der er bekymring for, antagelse om eller konkret viden om fysiske og/eller seksuelle overgreb. Børnehusets socialrådgivere og psykologer har specialiseret viden på overgrebsområdet. De har desuden et tæt og løbende samarbejde med politi, børnelæger og retsmediciner i sager om overgreb. Myndighedssocialrådgiverens behov for konsultativ rådgivning kan være af forskellig karakter lige fra drøftelse af en vag mistanke om overgreb til rådgivning om konkret sagshåndtering i (akutte) sager med viden om fysiske og/eller seksuelle overgreb.
Kommunen skal inddrage Børnehus Syd i forbindelse med udfærdigelse eller revision af en børnefaglig undersøgelse i medfør af barnets lov § 125, når kommunens mistanke om vold og/eller seksuelle overgreb mod et barn eller en ung har en sådan karakter, at politiet eller sygehuset involveres. Der er som udgangspunkt tale om sager, hvor der er mistanke om strafbare forhold.
§ 125 Når et barn eller en ung har været udsat for overgreb, eller ved mistanke herom, skal kommunalbestyrelsen til brug for den børnefaglige undersøgelse efter § 20 benytte det børnehus, som kommunen er tilknyttet, jf. § 124
Børnehusets kerneopgaver:
- Sikrer en professionel og skånsom indsats overfor barnet/den unge i sager om overgreb
- Koordinerer samarbejdet mellem de involverede sektorer
- Udreder barnets/den unges behov for hjælp og støtte efter overgreb
- Yder konsultativ sparring til myndighedsrådgivere i sager om overgreb mod børn/unge
Mens sagen er i Børnehuset kan relevante samarbejdspartnere uden samtykke indbyrdes udveksle oplysninger om rent private forhold vedrørende barnets eller den unges personlige og familiemæssige omstændigheder, hvis udvekslingen må anses for nødvendig af hensyn til barnets eller den unges sundhed og udvikling. Forløbet i Børnehus Syd afsluttes med et skriftligt notat til den sagsførende myndighedssocialrådgiver indeholdende beskrivelse af og anbefalinger til barnets eller den unges støtte-/behandlingsbehov.
§ 126. Under behandlingen af en sag, hvor et børnehus benyttes, § 125, kan personalet i børnehuset, politiet og anklagemyndigheden og sundhedsmyndigheder, autoriserede sundhedspersoner og kommunale myndigheder, der løser opgaver inden for området for udsatte børn og unge, indbyrdes udveksle oplysninger om rent private forhold om barnets eller den unges personlige og familiemæssige omstændigheder, hvis udvekslingen må anses for nødvendig af hensyn til barnets eller den unges sundhed og udvikling. Autoriserede sundhedspersoner er forpligtet til under behandlingen af en sag, hvor et børnehus benyttes, at videregive oplysninger omfattet af 1. pkt. til fagpersoner og myndigheder nævnt i 1. pkt., hvis videregivelsen anses for at være nødvendig af hensyn til barnets eller den unges sundhed og udvikling.