Skærpet hygiejne
Om skærpet hygiejne.
Hvorfor skærpet hygiejne?
- Ved skærpet hygiejne forstås forholdsregler, der er mere konsekvente og indgribende end almindelige hygiejnerutiner, og som iværksættes ved tegn på øget smittespredning.
- Skærpet hygiejne sættes i værk af Styrelsen for Patientsikkerhed og/eller Børn-,unge- eller socialoverlæge i samarbejde med det berørte personale og de berørte borgere.
- Forholdsreglerne ved den skærpede hygiejne afhænger af den sygdom, den er rettet imod, og Styrelsen for Patientsikkerhed eller den kommunale sundhedstjeneste vil give vejledning i det konkrete tilfælde.
I Sundhedsstyrelsens vejledning om skærpet hygiejne er beskrevet, at den typisk kan bestå af:
- Opslag på den enkelte arbejdsplads med detaljerede oplysninger om, hvad den enkelte selv kan gøre for at undgå, at sygdommen spredes yderligere
- Orientering af personale inkl. rengøringspersonale.
Rådgivning og indsats
- Børn-, unge- eller socialoverlæge kan som led i den skærpede+ hygiejne rådgive personale samt forældre til børn i daginstitutioner om en konsekvent personlig hygiejne i hjemmet, således at smittespredning forebygges i familien.
- Målrettet rengøring skal tilpasses efter omstændighederne og sygdommens karakter efter drøftelse med den kommunale sundhedstjeneste.
- Skærpet hygiejne gennemføres erfaringsmæssigt i mindst 2-3 uger, hvilket som regel er nok til at afbryde smittevejene og standse epidemien.
Styrelsen for Patientsikkerhed skal underrettes om:
- Alvorlige (anmeldelsespligtige) smitsomme sygdomme som f.eks. salmonella og hepatitis.
- Ophobede sygdomstilfælde af alvorlig karakter (epidemi).