Forskningsdesign
Projektet evalueres af VIVE og SDU/OUH. Rekruttering foregår fra 2018 til 2020, og effekten vil blive undersøgt ved et randomiseret kontroleret studie.
Forskningsdesign, setting og deltagere
Studiet er et randomiseret kontrolleret studie (RCT), hvor 320 deltagere vil blive randomiseret til intervention eller kontrol (CAU). Der vil blive indsamlet data ved baseline i graviditeten, og når barnet er 3 og 12 måneder gammel. Målgruppen for studiet er gravide kvinder og deres børn, som er tilknyttet Familieambulatoriet på OUH. Yderligere skal deltagerne være i stand til at udfylde spørgeskemaerne på dansk eller engelsk.
Intervention
De gravide kvinder i interventionsgruppen vil inden 2. jordemoderkonsultation få tilknyttet en FAMKO-person, som enten vil være familiens sundhedsplejerske eller familiebehandler. FAMKO-personens opgaver vil være at give familien individuel støtte og hjælp afhængigt af familiens behov. Dette kan være hjælp til økonomi, bolig, og andre praktiske aspekter af det at skulle etablere en familie. Derudover at hjælpe med at navigere i de mange kontakter der kan være med hospital og kommune i denne periode, og skabe sammenhæng mellem de enkelte tilbud, fx ved at deltage i jordemoderkonsultationer, ved uddannelsesvejleder eller misbrugsbehandler.
Udover støtten fra FAMKO-personen vil familien også få et tilbud om at deltage i et tilknytningsforløb. Halvdelen af interventionsfamilier vil få et tilbud om at deltage i gruppeforløbet Tryghedscirklen, og den anden halvdel vil få et tilbud om Tidlig Tilknytning, som er er et individuelt samtaleforløb.
Kontrolgruppen vil modtage den ordinære pleje og støtte, som tilbydes til familier i målgruppen.
Resultat
Resultaterne fra studiet formidles gennem danske rapporter og peer-reviewed videnskabelige artikler. Desuden vil resultaterne blive præsenteret på danske og internationale konferencer.