Spring til indhold

Beskyt dig mod at blive hacket

Undgå at blive hacket med bedre passwords, to-trins-login og opdatering af dine programmer.

 "Hacking handler i bund og grund om evnen til at kunne manipulere med noget digitalt. Det kan for eksempel være at overtage andres profiler og private billeder.[...]


Hacking bruges eksempelvis til at betegne den type IT-kriminelle, der via internettet bryder ind i andres computere. De hacker sig ind i andres computere og kan dermed stjæle personlige oplysninger, få adgang til en netbank, passwords og så videre. 


Hacking kan foregå på flere forskellige måder. Hackeren kan for eksempel stjæle ens kodeord eller forsøge at få en til at åbne en e-mail, som giver hackeren adgang til computeren. Der er også tale om hacking, hvis man skaffer sig adgang til en anden brugers profil på sociale medier, eksempelvis Facebook."  (
RedBarnet)

 

Er du blevet hacket? Politiet anbefaler... 

 

Politiets tips til forebyggelse af IT-relateret svindel 

 

 

Gode råd mod hacking

1) Slå to-trins-login til - og lav dit kodeord længere

To-trins-login betyder, at du skal igennem to trin, hvis du logger på din konto fra en anden computer, end du plejer. Første trin vil altid være din adgangskode. Andet trin kan være at trykke ”godkend” via en app på din telefon. Det kan også være at indtaste en SMS-kode, du modtager. På den måde sikrer du, at en anden ikke logger sig ind fra sin computer. 

 

Se Digitaliseringsstyrelsens råd til at skabe en sikker adgangskode 

 

Her er Digitaliseringsstyrelsens guide om aktivering af to-trins-login 

 

2) Opdater dine programmer på din computer og dine apps på din smartphone

Mange programmer udvikles løbende, så sikkerheden bliver endnu bedre. For at få glæde af det er det vigtigt, at du løbende opdaterer dine programmer. Når du opdaterer dine programmer, er det også vanskeligere at bryde ind i din computer.

 

Læs Digitaliseringsstyrelsens råd om opdatering af programmer

 

3) Reager kun på sikre beskeder – og vær varsom med, hvilke oplysninger du videregiver til andre 

Hackerne beder ofte om dine personlige oplysninger i en mail eller SMS. Nogle gange maskerer hackeren sig ved at designe en SMS, der ligner en besked fra f.eks. dit pengeinstitut eller SKAT. Men husk: hverken pengeinstitutter, virksomheder eller myndigheder kan finde på at bede dig om dine personlige oplysninger via almindelig mail eller SMS. Så hvis de beder om det, er det en falsk besked - og afsenderen er en hacker.

 

Læs hvordan du kan spotte en falsk besked eller mail

 

4) Hold dit NemId for dig selv

Det er vigtigt, at du ALDRIG giver oplysninger om dit NemId eller dit nøglekort til andre. NemId er det sikreste vi har i Danmark, og det er derfor, der skal hele 3 koder til for at bruge det. Dit login, dit kodeord og dit nøglekort. Hvis hackere har adgang til de 3 ting, er det nemt for dem at få adgang til alle dine værdier. Derfor skal du holde det for dig selv. Og nej – du skal aldrig tage et billede af dit NemId-nøglekort.

 

Spot en falsk meddelelse om NemId 

 

5) Nethandel sikkert, tjek altid ”Om os” for at se, om netbutikken virker troværdig

Hackerne er dygtige til at lave fup-butikker på nettet, men de gør sig sjældent den umage at lave en troværdig ”Om os”-side. Hvis du synes, den virker tynd, eller hvis der er mange stavefejl, så køb dine varer et andet sted.

 

Læs Digitaliseringsstyrelsens råd om nethandel

 

6) Tag sikkerhedskopier, hvis dine billeder eller tekstfiler er vigtige for dig

Uden sikkerhedskopier kan du ikke få dine filer tilbage, hvis de går tabt eller kommer i hackernes hænder.

 

Læs Digitaliseringsstyrelsens råd om sikkerhedskopiering