Solceller ved Brændekilde
By- og Kulturudvalget har den 12. marts 2025 besluttet at sætte gang i planlægningen af solceller ved Brændekilde.
Planlægningen er sat i gang på baggrund af en ansøgning fra Brændekilde Solcellepark ApS, der ønsker at etablere et cirka 55 ha stort solcelleanlæg, som skal producere bæredygtig strøm til elnettet. Anlægget forventes at blive på cirka 55 MWp og med en energiproduktion svarende til strømforbruget for cirka 11.500 husstande og reducere udledningen af CO2 med omkring 7.200 tons. Solcellerne har en forventet levetid på 30 år. Området skal som udgangspunkt reetableres, når solcelleanlægget nedlægges.
På baggrund af ansøgningen har Odense Kommune været i dialog med Brændekilde Solcellepark ApS om en præcisering og kvalificering af ansøgningen for at kunne vurdere projektets egnethed.
Forslag og idéer til planlægningen
Ved større projekter som solcelleanlægget ved Brændekilde, lægger Odense Kommune stor vægt på at inddrage naboer og lokalområdet. Derfor beder kommunen borgere og erhvervsdrivende om at sende forslag og idéer til planlægningen.
Forslag og idéer kan sendes via Odense Kommunes høringsportal senest den 11. april
Informations- og workshopmøde den 24. marts 2025
Odense Kommune orienterer om projektet den 24. marts 2025 på et informations- og workshopmøde. Ca. 800 personer fra lokalområdet er inviteret, men alle er velkomne.
På mødet orienterer Brændekilde Solcellepark ApS om projektet, og Odense Kommune orienterer om processen og de hensyn, kommunen lægger særligt vægt på, når der skal udvælges og planlægges vedvarende energiprojekter. Endelig vil der blive god tid til at stille spørgsmål og drøfte muligheder og bekymringer ved projektet.
Lokal arbejdsgruppe
I forbindelse med informationsmødet håber Odense Kommune at kunne nedsætte en arbejdsgruppe, der kan arbejde videre med mulighederne og eventuelle tilpasninger af projektet. Arbejdsgruppen vil bestå af lokale borgere, Brændekilde Solcellepark ApS og Odense Kommune. Alle er velkomne til at deltage i arbejdsgruppens arbejde. Arbejdsgruppen vil som udgangspunkt mødes to gange for at drøfte muligheder for tilpasning og lokale mérværdier, men flere møder kan lægges ind, hvis det er nødvendigt.
Arbejdsgruppens resultater fremlægges så på et nyt borgermøde til fælles drøftelse. Resultaterne vil samtidig indgå i kommunens videre arbejde med planlægningen.
Ud over de indledende møder vil både lokalplanen og miljøkonsekvensrapporten blive sendt i offentlig høring, så alle har mulighed for at komme med høringssvar, inden planlægningen eventuelt endeligt vedtages.
Nedenfor kan du se en overordnet skitse for processen.
Status
Vi befinder os her i processen:
Planlægningen er sat i gang, og der er inviteret til informations- og workshopmøde den 24. marts 2025.
Det sker som det næste:
Der inviteres til en række arbejdsgruppemøder, som beskrevet på figuren herunder:
Området
Området, hvor solcellerne ønskes etableret, er på cirka 55 ha og er i dag i brug til landbrugsdrift og drives intensivt. Nærmeste samlede bebyggelse er landsbyen Holmstrup, der ligger cirka 200 m fra området og landsbyerne Brændekilde og Ravnebjerg, der begge ligger cirka 800 m fra området.
Området er i dag dyrket landbrugsjord med en grusvej, der løber nord/syd gennem arealet og giver adgang til tre vindmøller i området. Området grænser op til vandløb mod øst og vest, som løber i Borreby Møllebæk nordvest for Brændekilde.
Området er karakteriseret ved at være let kuperet med en bølgende landskabsform med små bakketoppe og lavninger. Området fremstår herved med forskellige landskabsrum og landskabelige forløb, der også bidrager til, at landskabet opleves som forholdsvist afskærmet. Herudover findes der flere læhegn og karakteristiske solitærtræer inden for området. Landskabet bærer desuden præg af at være et teknisk landskab i form af eksisterende vindmøller og banestrækningen.
Læs mere
Sagspræsentation fra den 12. martsBaggrunden for projektet