Spring til indhold

Solceller nord for Allesø

By- og Kulturudvalget har den 12. marts 2025 besluttet at sætte gang i planlægningen af solceller nord for Allesø.

Planlægningen er sat i gang på baggrund af en ansøgning fra virksomheden Green Solar Energy, der ønsker at etablere et 105 ha stort solcelleanlæg på et landbrugsareal umiddelbart nord for Allesø. Anlægget forventes at have en ydelse på 108,6 MW og årligt kunne yde 111,2 MWh svarende til elforbruget i 25.000 husholdninger. Solcellerne har en forventet levetid på 30 år. Området skal som udgangspunkt reetableres, når solcelleanlægget nedlægges.


På baggrund af ansøgningen har Odense Kommune været i dialog med Green Solar Energy om en præcisering og kvalificering af ansøgningen for at kunne vurdere projektets egnethed.

Forslag og idéer til planlægningen

Ved større projekter som solcelleanlægget nord for Allesø, lægger Odense Kommune stor vægt på at inddrage naboer og lokalområdet. Derfor beder kommunen borgere og erhvervsdrivende om at sende forslag og idéer til planlægningen.

 

Forslag og idéer kan sendes via Odense Kommunes høringsportal senest den 11. april

 

Informations- og workshopmøde den 26. marts 2025

Odense Kommune orienterer om projektet den 26. marts 2025 på et informations- og workshopmøde. Ca. 800 personer fra lokalområdet er inviteret, men alle er velkomne.

 

På mødet orienterer Green Solar Energy om projektet, og Odense Kommune orienterer om processen og de hensyn, kommunen lægger særligt vægt på, når vi skal udvælge og planlægge vedvarende energiprojekter. Endelig vil der blive god tid til at stille spørgsmål og drøfte muligheder og bekymringer ved projektet.

Lokal arbejdsgruppe

I forbindelse med informationsmødet håber Odense Kommune at kunne nedsætte en arbejdsgruppe, der kan arbejde videre med mulighederne og eventuelle tilpasninger af projektet. Arbejdsgruppen vil bestå af lokale borgere, Green Solar Energy og Odense Kommune. Alle er velkomne til at deltage i arbejdsgruppens arbejde. Arbejdsgruppen vil som udgangspunkt mødes to gange for at drøfte muligheder for tilpasning og lokale merværdier, men flere møder kan lægges ind, hvis det er nødvendigt.

 

Arbejdsgruppens resultater fremlægges på et nyt borgermøde til fælles drøftelse. Resultaterne vil samtidig indgå i kommunens videre arbejde med planlægningen.

 

Ud over de indledende møder vil både lokalplanen og miljøkonsekvensrapporten blive sendt i offentlig høring, så alle har mulighed for at komme med høringssvar, inden planlægningen eventuelt endeligt vedtages.

Nedenfor kan du se en overordnet skitse for processen.

 

Proces for solcelleprojekt

 

 

Status

Vi befinder os her i processen:
Planlægningen er netop sat i gang, og der er inviteret til informations- og workshopmøde den 26. marts 2025.

Det sker som det næste:
Der inviteres til en række arbejdsgruppemøder, som beskrevet på figuren herunder:

 

Proceslinje for Allesø

 

Området

Det ansøgte planområde omfatter i alt ca. 105 ha landbrugsjord i området mellem Allesø og Hans Christian Andersen Airport. Projektområdet strækker sig mod syd indtil cirka 200 m fra de nordligste boliger i Allesø. Mod nord strækker projektområdet sig øst for flyvefeltet på Hans Christian Andersen Airport på begge sider af Beldringevej.

Det meget flade terræn rummer fortsat spor fra den oprindelige stjerneudstykning fra landsbyen Allesø i form af levende hegn og lange, smalle matrikler, der stråler ud mod nord fra landsbyen. Området var under Besættelsen en del af flyvefeltet på den tyske flyveplads og er derfor gennemskåret af brede betonrullebaner, der i dag til dels er skjulte.

Der knytter sig få naturhensyn og landskabelige hensyn til området, som er typisk landbrugsland. Der er registreret et lille naturområde beskyttet af naturbeskyttelseslovens § 3 i den nordvestlige del af projektområdet.

 

De primære landskabelige værdier i det flade landskab ligger i dels de levende hegn og dels i muligheden for lange blik gennem terrænet. Såvel naturhensyn som landskabelige værdier tilgodeses gennem projektet.

 

Landskabet egner sig på grund af dets flade karakter godt til opstilling af solcelleanlæg. De eksisterende levende hegn bidrager til, at anlægget nemt og hurtigt vil kunne gøres mindre synligt fra offentlig vej og fra naboejendomme.

 

Området for solceller nord for Allesø

 

Læs mere

Sagspræsentation fra den 12. martsBaggrunden for projektet

By- og Kulturforvaltningen