Spring til indhold

Vandhåndtering

Skybrud eller lange perioder med regn vil i stigende grad forsage oversvømmelser. I store dele af Odense Kommune står det terrænnære grundvand nær overfladen

Foto af vandløb i grøft langs vej

Det er ikke kun klimaforandringerne, men også den måde vi har afvandet, kloakeret og udviklet vores by de forgange 150 år, som er skyld i de problemstillinger vi oplever i dag.

Det er ikke for sent at ændre adfærd, men det tager tid.

Overfladevand fra det meste af Odense – faktisk fra op mod 1/3 af Fyn – skal igennem den centrale dele af Odense by for at komme ud i Odense Fjord.

De foreslåede anlægsprojekter under hovedretningen 'Vandhåndtering' vurderes vigtigst at implementere på kort sigt i Odense. Det vil sige inden 2030.

Det skal ske i et samarbejde med VandCenter Syd og med grundejere i lokalområdet.

Klimatilpasning skal bidrage med merværdi

Håndteringen af ekstrem regn er kun relevant få dage om året. Eksempelvis skal en lavning kunne bruges til noget andet resten af året - noget som giver mening lokalt og som er tilgængeligt for den brede befolkning.

De mest naturbaserede projekter er ikke tilgængelige overalt, men der tages i det enkelte projekt stilling til tilgængeligheden for gangbesværede, svagtseende mv. samt samspillet med naturen.

Håndteringen af hverdagsregn i våde bassiner skal ligeledes bidrage med merværdi lokalt udover at de skal bidrage til rensning af vandet og herigennem et bedre vandmiljø.


Initiativerne i Vandhåndtering er: 

  1. Nørrebro til havn I
  2. Nørrebro til havn II
  3. Bolbro Rende
  4. Åsum Bæk
  5. Skt. Klemens 
  6. Sanderum Bæk
  7. Hedebækken
  8. Bolbro Hallen
  9. Falen

Læs mere om initiativerne i Klimatilpasningsplan 2024

Klima- og Miljøforvaltningen