Spring til indhold

Et grønnere Odense

Odense skal være en grøn og levevenlig by, hvor vi bygger videre på Odenses grønne identitet og skaber Danmarks grønneste storby

Trækronen på et egetræ

Det grønne bidrager til en flottere by, giver bedre fysisk og mental sundhed for borgerne, understøtter udviklingen af gode fællesskaber og beskytter biodiversiteten. Et grønnere Odense er også en by, hvor det er attraktivt at opholde sig og færdes til fods og på cykel.

Ambitionen om at være Danmarks grønneste storby spiller sammen med målsætningen om at være klimaneutral i 2030. Det spiller ligeledes sammen med Odense Kommunes mål om at fordoble naturarealet fra 2009 og frem mod 2030, samt målet om at opnå flere træer i byen.

 

Optage CO2 og bedre mikroklima

Naturen rummer i sig selv muligheder for at optage CO2 og igennem bevarelse og genopretning af våde områder og vandløb, og med etablering af naturlig skov kan vi både imødegå klimaforandringer, klimatilpasse og styrke biodiversitet på én og samme tid.

Hvert enkelt tiltag til et grønnere Odense i bymæssig sammenhæng bidrager til binding af CO2 - omend i mindre skala.

Men der er også andre fordele; de grønne tiltag vil også bidrage til et bedre mikroklima, og konsekvenserne af stigende temperaturer. De vil altså også være med til at modvirke den såkaldte ”Urban Heat Island”-effekt, hvor Odense opvarmes hurtigere end det omkringliggende landskab.

Netop det at reducere den stigende risikoen for ”Urban Heat Island”-effekten og nedbringe de befæstede arealer i Odense er vigtige for klimatilpasningen af Odense. Ved at reducere arealerne med fliser, asfalt mv. giver vi ikke kun plads til mere grønt og mere behagelige temperaturer - vi giver også bedre muligheder for nedsivning, hvilket bidrager positivt til håndteringen af vand.

 

Initiativerne i Et grønnere Odense er: 

  1. Grønne tiltag til klimatilpasning 
  2. Flere træer i byen

Læs mere om initiativerne i Klimatilpasningsplan 2023


Klima- og Miljøforvaltningen