Spring til indhold

Byudvikling

Odense skal være en tæt og levende storby, men også en grøn og bæredygtig storby. En storby der er klimaneutral i 2030 

Foto ned igennem ældre bygade i Odense med grønt filter over

En storby, hvor mennesker og kvalitet er i centrum. En storby, der tager sit udgangspunkt i mennesker, og hvor både bygninger og byrum skaber grundlaget for det gode liv. En storby hvor såvel bymidte som lokalområder skal kunne rumme stærke og sunde fællesskaber.

 

Odense vokser

Odense er i udvikling. Den udvikling peger i retning af, at Odense by vokser ud af Odense Kommune omkring 2050.

 

Den ret konstante byvækst vi hidtil har set, kan forsinkes af et stærkt fokus på fortætning og byomdannelse fremfor byudvikling i byens ydre afgrænsninger og omkring de selvstændige forstæder.

Samtidig bidrager et øget fokus på etablering af fx solceller dog til at landbrugsarealer tages i brug og omdannes.

Vi skal fortsat være opmærksomhed på, hvordan vi udnytter arealerne og hvilken byudvikling vi herigennem understøtter.

Klimaforandringer vil gradvist påvirke byen og dens udvikling

Når vi udvikler i byens kant, skal en stor del af det vand, der falder her, passere igennem den eksisterende by på dets vej mod Odense Fjord. Derfor giver det mening at klimatilpasse den eksisterende by, for at give plads til byudviklingen.

Alternativt vil vi behøve meget store bassiner til at forsinke vandet, så midtbyen ikke lider overlast på grund af de øgede vandmængder. Vi har allerede set eksempler på dette flere steder i byen.

Samtidig vil flere grøn-blå elementer i den tætte by modvirke ”Urban Heat Island”-effekten, hvor det centrale Odense bliver varmere end det omkringliggende landskab.

Det er ikke kun regnen, som bliver voldsommere. Vandstanden i Odense Fjord stiger også og det medfører flere og voldsommere stormfloder og oversvømmelser som følge heraf.

Når vi ser på byens udvikling er vi derfor nødt til at tage stilling til, hvor vi i højere grad kan invitere vandet ind og indrette os efter, at der til tider er vådt. På den måde opnår vi også en mere tværfunktionel anvendelse af vores begrænsede arealressourcer.

 

Klimatilpasning med flere funktioner

Andre steder er det bedst at holde vandet ude og væk igennem diger og ved at etablere bassiner, der kan tilbageholde og forsinke regnvandet. Over tid vil det blive nødvendigt i nogle områder at trække sig væk og lade vandet overtage.

Det kan eksempelvis være for at styrke den grøn-blå struktur (sammenhængen mellem vand og natur), nedbringe udledning af næringsstoffer til vandmiljøet og for at skabe mere natur. Eller det kan være fordi det simpelthen bliver for dyrt at opretholde en given anvendelse.

 

At udvikle Odense med kvalitet kan ikke ske alene hos Odense Kommune, men skal ske i en tæt dialog med især de borgere der bor her. Men også med virksomheder, der allerede er her eller vil udvikle sig i Odense - og bygherrer og investorer, der vil skabe nye boliger i Odense.

 

Initiativerne i Byudvikling er: 

  • Kommunal planlægning
  • Helhedsplaner for vandhåndtering
  • Demokratisk samtale

Læs mere om initiativerne i Klimatilpasningsplan 2024

Klima- og Miljøforvaltningen