Handleplan for vandets kredsløb
Handleplan for Vandets Kredsløb har fokus på at styrke Odense Kommunes indsats for at forbedre vandkvaliteten i hele vandkredsløbet: Fra regnvand til grundvand til vandløb og fjord samt spørgsmål om klimatilpasning.
Kontaktinformation
Klima- og Miljøforvaltningen
Nørregade 36, indgang X
5000 Odense C
6613 1372
Husk altid at bruge Digital Post til personfølsomme oplysninger.
Digital Post
Hovedpostkasse Klima- og Miljøforvaltningen - for borgere
Hovedpostkasse Klima- og Miljøforvaltningen - for erhverv
Formål og delmål for vandets kredsløb
Målet med 'Handleplan for vandets kredsløb' er, at der opnås et sundt og robust vandmiljø.
Det betyder, at vi i Odense Kommune sigter mod at opnå:
- Renere grundvand
- Levende vandløb
- En levende fjord
Og her til er vandmiljøet også afhængig af, at vi arbejder for:
- et klimatilpasset Odense.
Hovedformålene er alle dele af andre af kommunens planer og af nationale indsatser, såsom 'Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for Odense Kommune', de statslige vandområdeplaner frem mod 2027, Odenses kommuneplan, Odenses bystrategi samt Odenses kommende spildevandsplan.
Handleplanen er co-founded af EU.
Hent 'Handleplan for vandets kredsløb 2025' (PDF)
Vand – en del af en attraktiv by
En bæredygtig byudvikling indebærer også klog vandhåndtering. En stor del af at udvikle en by med omtanke er, at lade den vokse med omtanke for bæredygtighed og miljøhensyn.
Vandet skal vi altså passe på. Ikke kun fordi det kan skabe problemer og kan være svært at bestemme over, men også fordi velgennemtænkt vandhåndtering er guld værd.
I Odense Bystrategi 2023 lægges der vægt på, at vi tænker grønt og blåt, før vi taler om byggeri med målet om at blive en klimaneutral, sund og levevenlig storby i 2035.
Planlægningen af vandets samlede veje – fra regnvand, grundvand og vandløb til fjorden – er tæt koblet til at skabe et attraktivt Odense med bynær natur, biodiversitet og trivsel.
Odense Kommunes vision om at skabe balance i byudviklingen er bundet op på et fælles ansvar for de planetære grænser, som på globalt plan er overskredet for biodiversitet, forurening, udledning af klimagasser, kvælstof- og fosforudledning, arealanvendelse og vores forbrug af ferskvand.
Vand og klimaforandringerne
Klimaet påvirker vandmiljøet. I takt med at klimaforandringer påvirker vandets kredsløb på flere måder, er det tydeligt at mange af konsekvenserne har betydning for vores samfund: den øgede nedbør kan føre til højere grundvandsstand og skabe oversvømmelser.
Samtidig vil der være flere og kraftigere skybrud, der kan påvirke kloaksystemerne – vores skjulte infrastruktur under jorden.
Øget nedbør kan altså føre til oversvømmelser, mens tørkeperioder kan udtørre jorden, og temperaturændringerne vil påvirke dyre- og plantelivet i vandløb, søer og fjorde.
Velfungerende vandøkosystemer vil være mere robuste over for menneskelige påvirkninger og ændringer i klimaet, herunder til at kunne afbøde virkninger af periodevis oversvømmelse og tørke.
Vandets kredsløb og naturen
Vi skal beskytte vores vandressourcer mod forurening og arbejde med naturens flow, ikke imod det. Naturen har en enestående evne til at omsætte og nedbryde nogle af de ting, vi udleder til vandmiljøet og på den måde dæmpe de negative effekter.
Derfor har vi som mennesker et stort ansvar for at passe på naturen og mindske vores påvirkning så meget som muligt.
Med en helhedsorienteret tilgang til vandets kredsløb kan vi genfinde balancen og mindske menneskers aftryk. Derfor er det fornuftigt at tage ved lære af naturen.
Når det er nødvendigt at anlægge nyt, lave klimatilpasning eller rekreative elementer kan vi drage fordel af ,at tage udgangspunkt i naturens processer og naturbaserede løsninger, men det kræver, at vi tænker på tværs og investerer i et solidt datagrundlag, systematiske analyser og en langsigtet vidensbaseret arealplanlægning.
En samlet indsats for hele vandkredsløbet
Indsatser for natur, vandhåndtering og biodiversitet kræver plads og sammenhæng for at få de bedste betingelser.
Blå-grøn opsparing til opkøb af ejendomme og arealer kan bidrage til ændret arealanvendelse i samarbejde med lokale aktører og frikøb af arealer til fremme for vandmiljø, grundvandsbeskyttelse, klimatilpasning, våd natur og biodiversitet.
Der arbejdes netop ud fra en helhedsorienteret tilgang, hvor indsatserne f.eks. taler ind i den grønne trepartsaftales etablering af Danmarks Grønne Arealfond til markante indsatser til arealomlægning og strategisk jordopkøb samt indsatsen med en Blå-grøn opsparing og i arbejdet med Odense Kommunes DK2020-certificerede Klimatilpasningsplan samt indsatsen for regnvandsløsninger med biodiversitet.