Spring til indhold

Cirkulært Odense

Cirkulært Odense er en indsats, der skal skabe en bevægelse i Odense, hvor ressourcebevidst adfærd og ressourceeffektivitet er i fokus

Billede af Eventyrhaven i Odense set fra oven

Odense Kommunes klimahandleplan beskriver planer for reduktion af CO2-udledningen fra kilder inden for Odense Kommunes grænser (scope 1 og 2 udledninger).

Byrådets partier har dog også i rammeaftalen Klimaneutral 2030 besluttet, at der skal rettes en indsats mod de udledninger, som stammer fra odenseansk forbrug af varer og produkter, der produceres uden for Odense Kommunes grænser (scope 3 udledninger).

For at adressere disse udledninger kræver det en ny måde at tænke forbrug på. Det kan ske ved at omstille til en cirkulær økonomi.

 

Hvad er cirkulær økonomi?

I dag dominerer den lineære økonomi vores samfund. I en lineær økonomi udvinder vi råstoffer, producerer, forbruger og smider væk - hvorved der opstår enorme mængder affald.

I en cirkulær økonomi designes produkter til først og fremmest at kunne blive genbrugt og repareret. Materialerne kan til sidst genanvendes og dermed indgå i systemet igen.

Produkter og materialer holdes altså i et kredsløb, og bruges dér, hvor de skaber størst værdi i så lang tid som muligt.

Omstillingen til en cirkulær økonomi kan for eksempel understøttes af nye forretningsmodeller, hvor produkter leases til forbrugerne, hvor forbrugeren kan returnere produktet til reparation eller opgradering.

Det kan også være gennem tiltag, der skaber større mulighed for, at borgere kan dele deres produkter for eksempel deres bil eller værktøj med andre.

 

Hvad er Cirkulært Odense?

Cirkulært Odense skal bane vejen for, hvordan kommune, erhverv, uddannelsesinstitutioner og civilsamfund sammen skal lave en lokalt forankret cirkulær omstilling.

Indsatsen skal skabe en cirkulær bevægelse i Odense, som frem mod 2030 gør, at Odense bliver en cirkulær by.


Konkret vil der under indsatsen blive arbejdet med tre strategiske hovedområder:

  • Cirkulær design og produktion - i samarbejde med erhverv skal den cirkulære tankegang integreres allerede fra design og produktionsstadiet. Dette handler for eksempel om, hvordan affald kan designes ud af systemet og om brugen af genanvendte materialer.
  • Cirkulært forbrug - initiativer som fokuserer på borgernes forbrug og vaner i forhold til fx at genbruge, reparere, låne samt brug af dele-løsninger m.m.
  • Cirkulær affaldshåndtering - initiativer omkring cirkulær affaldshåndtering er naturligt forankret i Odense Renovations fortløbende indsats med affaldshåndtering fra borgere i Odense. Odense Renovation har et stærkt fokus på at reducere affaldsmængden, øge mængden til genbrug og øge graden samt kvaliteten af genanvendelse af materialer.

 

Indledende aktiviteter

’Cirkulært Odense’ skal løbende udvikles frem mod 2030. Indledningsvis fokuserer indsatsen primært på at undersøge en række indsatsområder, som i første omgang skal være med til at synliggøre mulighederne for at implementere en cirkulær økonomi i Odense:

  • Fremme genbrugelige produkter i Odense


    Et særligt område hvor vores nuværende spild af ressourcer ses meget tydeligt er i brugen af engangsprodukter som fx kaffekopper, krus, madbeholdere, bestik, osv. Der findes dog allerede flere genbrugsløsninger, der kan erstatte engangsprodukter. Implementeringen og brugen af disse løsninger skal fremmes i Odense ved at samarbejde med relevante aktører.

    Der er opstartet et genbrugsnetværk for odenseanske institutioner, virksomheder m.m., som nu koordineres af Odense Renovation. Læs mere her hos Odense Renovation eller kontakt specialrådgiver i Odense Renovation, Dorthe Christensen, på mail dlc@odenserenovation.dk for at høre nærmere.
  • Istandsættelse af efterladte cykler


    Hvert år indsamles omkring 1.000 efterladte cykler i Odense, som førhen blev skilt ad og sendt til materialegenanvendelse. Fra et cirkulært perspektiv bør cyklerne i stedet bevares længere tid i den form, hvor de skaber størst værdi - nemlig som en fungerende cykel, der kan benyttes af fx borgere og turister i Odense.

    I 2023 indledtes et nyt projekt, hvor en ekstern leverandør overtager og istandsætter de efterladte cykler, der ikke kan bruges af politiet på politiauktioner, for at sælge dem videre som brugbare cykler. Læs mere om de genbrugte cykler hos Folkebo Cykler.
  • Forankring af cirkulær økonomi i lokale bydele


    For eksempel fremme af repair caféer, byttemarkeder og deleøkonomiske løsninger. Med denne aktivitet arbejdes der for at forankre den cirkulære økonomi i lokale bydele således, at det bliver let tilgængeligt for alle at engagere sig i ressourcebevidst adfærd.
  • Genbrug og upcycling af Odense Kommunes egne møbler


    Et projekt, som har til formål at øge genbrug og upcycling af kommunens egne møbler. Der etableres en online platform, der gør de brugte møbler tilgængelige for, at kommunale enheder kan købe genbrugte eller upcyclede møbler til priser langt under prisen for nyindkøb.
  • Cirkulært design og produktion i grønt iværksætteri


    I en cirkulær økonomi kan vi forhindre affald i at opstå, hvis vi allerede i designstadiet sørger for, at produkter og varer er lavet til at kunne blive genbrugt, repareret og til sidst genanvendt. I samarbejde med erhvervslivet undersøges mulighederne for, at cirkulær design og produktion kan blive et væsentligt element af grønt iværksætteri i Odense.

 

Hvordan støtter Cirkulært Odense eksisterende initiativer?

Cirkulært Odense understøtter ‘Odense Kommunes Affaldsplan’ – herunder planens strategiske indsats om Cirkulær Økonomi. Derudover understøtter indsatsen målsætningerne i ‘Fyn 2030 – Sammen om en bæredygtig fremtid’ om at genanvende 80 procent af plastaffaldet fra husholdninger og 70 procent af det øvrige husholdningsaffald i 2030.

Klima- og Miljøforvaltningen