Vejledning i demokratiske spilleregler i Odense Kommune
Læs vejledningen her.
I Odense Kommune forventer vi, at de foreninger vi samarbejder med, lever op til alment gældende værdier om demokrati og menneskerettigheder.
I denne vejledning får du hjælp til at forstå, hvad vi i Odense Kommune ser som god foreningsledelse og -praksis, og hvordan du lever op til de demokratiske værdier.
Vejledningen gælder alle foreningstyper, frivillige organisationer, bevægelser eller borgergrupper, der samarbejder med, eller får tilskud fra Odense Kommune.
Kommunen skal også oplyse dig som borger om dine handlemuligheder, hvis du får kendskab til bekymrende, eller ulovlig foreningspraksis m.m.
Det får du vejledning til nederst på siden.
Når foreninger, eller andre civilsamfundsaktører modtager tilskud fra Odense Kommune, skal de overholde retningslinjerne for de puljer, eller ordninger, som de modtager tilskud fra.
Vi anbefaler, at I altid orienterer jer i retningslinjerne for de forskellige puljer og ordninger, inden I søger.
Samarbejde
Tilskud
God ledelse og praksis
- Uanset hvordan jeres organisation er sammensat, er det en god idé, at formålet med jeres arbejde er beskrevet tydeligt – fx. i et sæt vedtægter, eller en formålserklæring.
- Det skal være tydeligt, hvordan arbejdet ledes, fx. af en demokratisk valgt bestyrelse og årlige generalforsamlinger, eller gennem medlemsdemokrati i løsere sammensatte borgergrupper og bevægelser.
- Det er en god idé at holde rollerne i jeres ledelse/bestyrelse adskilt, så der ikke opstår interessekonflikter. Vi anbefaler, at I laver nogle regler for, hvordan I undgår det.
- Hvis en forperson og kasserer har en privat relation, bør der eksempelvis være en procedure for, hvordan bestyrelsen undgår, at formandskabet plejer sine private interesser.
Hav styr på loven
- I skal sørge for, at jeres aktiviteter overholder dansk lov.
- Jeres aktiviteter må ikke bekæmpe demokrati, eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.
- Jeres tilskud, lokaler og materialer må kun benyttes til lovlige og godkendte formål.
Spørg om hjælp
Hvis I er i tvivl om, hvordan I bliver demokratisk opbyggede, eller hvordan I sørger for at jeres arbejde følger de demokratiske principper, kan I få hjælp fra bl.a.
- Frivilligcenter Odense
- Boligsocialt Hus
- Foreningsværkstedet (Tilbud til folkeoplysende foreninger)
- Kommunens frivillighedskonsulenter
Sådan anmelder du ulovlig praksis i civilsamfundet
Vi opfordrer dig til at handle, hvis du er bekymret for, eller er vidne til, at en civilsamfundsaktør/forening bryder loven.
Du kan henvende dig på tre måder: Center for Frivilligt Socialt Arbejdes Whistleblowerordning, Odense Kommunes Whistleblowerordning, eller kontakte en frivillighedskonsulent i Odense Kommune.
Herunder finder du en oversigt over dine muligheder samt en vejledning til, hvad du gør, hvis du ønsker at være anonym, når du henvender dig direkte til en frivillighedskonsulent.
Whistleblowerordning for frivillige sociale foreninger.
Center for Frivilligt Socialt arbejde er et statsligt videnscenter, der hjælper frivillige sociale foreninger. Centeret har en whistleblowerordning for frivillige sociale foreninger på deres hjemmeside. Her kan du anonymt få hjælp til, hvordan du videregiver viden om alvorlige forhold eller begrundet mistanke om overtrædelse af love og regler.
Gælder din bekymring en anden type forening, kan du ikke benytte whistleblowerordningen.
Du kan stadig benytte dig af de guides og kontakter, som du finder på siden.
Læs mere om Center for frivilligt Socialt Arbejdes Whistleblowerordning.
Odense Kommunes Whistleblowerordning for samarbejdspartnere
Odense Kommune har en whistleblowerordning, som du kan benytte, hvis den organisation, henvendelsen drejer sig om, har en samarbejds- eller driftsaftale med Odense Kommune.
Whistleblowerordningen administreres af Lund Elmer Sandager Advokater, som er uvildig af Odense Kommune. Alle indberetninger behandles strengt fortroligt. Du har også mulighed for at være anonym i din indberetning.
Læs mere om Whistleblowerordning for Odense Kommune.
Henvendelser til Odense Kommunes frivillighedskonsulenter
Du kan også kontakte kommunens frivillighedskonsulenter direkte med dine bekymringer, så længe organisationen modtager tilskud fra Odense Kommune. Du kan henvende dig åbent, eller anonymt.
Uanset om du henvender dig personligt, skriftligt eller telefonisk, er du ikke anonym, hvis du giver oplysninger, der kan identificere dig som person.
- Medarbejderen, du kontakter, har pligt til at oplyse den anmeldte om anmeldelsen.
- Den anmeldte har ret til at se sin egen sag og kan også se navnet på anmelderen, hvis det er noteret i sagen.
- Tag derfor stilling til, om du vil være anonym, inden du henvender dig!
Sådan henvender du dig anonymt til en frivillighedskonsulent i Odense Kommune
- Nævn ikke dit navn,
- Brug hemmeligt nummer, hvis du ringer,
- Brug en uidentificerbar mailadresse, hvis du sender mail,
- Nævn ikke, hvor du bor,
- Send ikke anmeldelsen gennem postvæsenet.
- Aflevér evt. henvendelsen i en konvolut i en af kommunens postkasser, adresseret til den pågældende konsulent uden returadresse,
- Nævn ikke din funktion i, eller tilhørsforhold til foreningen/personen, som henvendelsen drejer sig om!
Kontakt en frivillighedskonsulent