Spring til indhold

En håndholdt støtte

Specialsport.dk hjælper og rådgiver foreninger, som gerne vil oprette hold for mennesker med handicap eller specielle behov.

Billede af en kørestol med en tennisketcher og tre bolde

Få deltager i idrætten

20 procent af den gruppe børn, der går i specialskole, går til sport. For almenområdet ligger tallet på 80 procent. Den store forskel skyldes ikke, at børn med handicap eller specielle behov ikke har lyst til at gå til sport, eller at det ikke er godt for dem, men i langt højere grad at forældrene ikke kender til de tilbud, der er.

 

Det fortæller Trine Ravn, som er stifter af Specialsport.dk, der er en non-profit landsdækkende NGO, som skaber adgang til foreningsliv og fællesskaber for børn og unge med særlige behov og handicap i Danmark.

 

- Vores største barriere er, at folk ikke kender til os og ved, at vi tilbyder en masse hjælp til familier såvel som foreninger, der gerne vil give den her gruppe børn og unge mulighed for at gå til sport, siger hun.

 

Netop derfor arbejder Trine Ravn og hendes kollegaer hele tiden på at gøre Specialsport-guiden, som både findes digitalt på specialsport.dk og i trykt form, endnu mere synlig.

 

Via guiden, hvor børn, unge og voksne kan finde hold, som matcher deres behov på tværs af sportsgrene, kommunegrænser, holdstørrelse, træningsdage og så videre, håber Trine Ravn, at langt flere med handicap eller specielle behov bliver opmærksomme på de muligheder, der er for at dyrke sport.

 

Et bedre liv med sport

Hun håber også, at flere foreninger vil overveje, om de har mulighed for at oprette hold for Specialsport.dk’s målgruppe, fordi det gør en kæmpe forskel for alle mennesker og især mennesker med handicap eller specielle behov at være en del af foreningslivet.

 

- Du får et bedre liv, et større selvværd og føler dig mindre ensom. Derudover får du en masse kompetencer, lærer at socialisere og forhandle, kommer tættere på arbejdsmarkedet uanset udgangspunktet og bliver mere selvstændig, siger hun.

 

Vil man som forening gerne skabe plads til Specialsport.dk’s målgruppe, rådgiver Specialsport.dk gerne om, hvordan man kommer godt i gang. Det kan for eksempel være i form af en snak om, hvordan man strukturerer træningen, håndterer de forskellige behov og tager godt imod børnene. Specialsport.dk tilbyder også gratis kurser, og har man behov for det, er det muligt at en frivillig fra Specialsport.dk hjælper til ved de første træninger.

 

- Vores støtte til foreningerne er meget håndholdt. Vi hjælper med det, der er behov for – også det svære, siger Trine Ravn.

 

Dog stiller Specialsport.dk ikke trænere og faciliteter til rådighed. Det skyldes, at foreningerne selv skal tage ansvar for holdene.

 

- Hvis vi hjælper med et hele, kunne det lige så godt være vores hold, og det er ikke meningen. Ansvaret for det her område ligger i mange forskellige dele af samfundet, hvilket gør det komplekst, men vi binder det hele sammen og skaber løsninger for aktørerne.

 

 

Ny guide på vej

Ønsker man som forening at komme i Specialsport-guiden enten med nye eller gamle hold, kan man få hjælp til at tilmelde sig på tlf. 61703060.

Den digitale guide bliver opdateret hver uge, mens Specialsport.dk i øjeblikket er i gang med at søge midler til en opdatering af den fysiske udgave. Når den kommer på gaden, vil den have fået et nyt udtryk, fortæller Trine Ravn.

Se guiden på dette link

 

- Den bliver et inspirationsværktøj med flere billeder, men ingen holdinformationer. Dem kan man tilgå via en QR-kode, som linker direkte til den digitale guide.

Mange børn og unge bruger det fysiske hæfte til at bladre i og finde inspiration, og når de så har fundet noget, de kan lide, går de ud til deres forældre, som nemt kan søge de rigtige hold frem online.

By- og Kulturforvaltningen