Spring til indhold

Nikotin-dilemmaet

Alle foreninger skal have en tobaks- og nikotinpolitik, men hvordan håndhæver man den? Det hjælper Røgfrit Odense gerne med at finde svaret på.

Det er blevet svært

Engang var det relativt nemt at håndhæve et rygeforbud. Du kunne både lugte og se, hvis der var nogen, der pulsede løs på cigaretter, cigarer, cerutter og lignende. Med tilgangen af nikotinprodukter som snus, tyggetobak og nikotinposer er det i dag blevet anderledes svært at opdage, hvis der er nogen, der ser stort på et ryge- og nikotinforbud.

Og hvad gør man egentlig som træner eller instruktør, hvis man opdager, at der er nogen, der gemmer en pose snus under overlæben?

Der findes ikke en nem og hurtig løsning, men Røgfrit Odense hjælper gerne med dilemmaer og udfordringer forbundet med kommunens forbud mod nikotinprodukter i foreningslivet. Det fortæller Stine Schultz Pedersen fra Røgfrit Odense.

- Vi har netop været ude at holde oplæg for DBU, hvor ensartet skiltning blandt andet var i fokus. De ønsker ikke at skulle lege politimænd, men har brug for en synliggørelse af forbuddet. Det er blevet et krav, at alle foreninger skal have en tobaks- og nikotinpolitik, men den kan være vanskelig at håndhæve.

Nikotin og unge hjerner

På mødet blev den skadelige virkning af nikotin også diskuteret.

- Tidligere var det ”kun” cigaretter, der var problemet, men nu er der også fokus på de nyere nikotinprodukter. Vi ser en stor udbredelse af snus, tyggetobak, nikotinposer og Puff Bars, som er engangs-e-cigaretter. Alle produkterne appellerer til børn og unge. Der findes Puff Bars med over 15.000 forskellige smage, og det er kun dem med smag af tobak og mentol, der er lovlige at sælge i Danmark. Der foregår meget ulovligt salg på de sociale medier såsom Snapchat og Instagram.

Nikotin er skadeligt for den unge hjerne, så det er meget vigtigt, at man ikke fylder den med nikotin – og slet ikke før, den er færdigudviklet som 25-30-årig, siger Stine Schultz Pedersen og tilføjer, at Røgfrit Odense gerne understøtter foreningerne på forskellige måder.

- Vi kommer gerne ud for at tage en snak med både bestyrelser og forældre. Vi kan også hjælpe med forskelligt materiale, både fysisk og digitalt, oplysning og viden om produkterne og selvfølgelig hjælp til at stoppe med brugen af dem.

 

Gode råd

Røgfrit Odense hjælper også gerne med at udarbejde en tobaks- og nikotinpolitik, og hvordan man kan håndhæve den - det er blandt andet vigtigt, at den er tydelig og på lige fod med andre regler om adfærd i foreningen. På hjemmesiden odense.dk/roegfritodense findes der flere gode råd til, hvordan man griber problemstillingen an.

Røgfrit Odense kan kontaktes på tlf. 24 43 45 05 og rygestop@odense.dk

By- og Kulturforvaltningen