Lidt af en øjenåbner
Martin Kirkmann fra DDS Frie Fugle og Niels Peter Knudsen fra Munkebjerg Gymnastikforening gjorde deres entré i Folkeoplysningsudvalget sidste år. De har begge haft et lærerigt år.
Det er nemt at kritisere
Sværere er det at være den, der skal tage gode beslutninger på vegne af mange. Den lærdom har Martin Kirkmann og Niels Peter Knudsen taget med sig fra første år i Folkeoplysningsudvalget.
- Det har været et spændende og lærerigt år. Og lidt af en øjenåbner. Man får et meget mere nuanceret billede af tingene, synes jeg, siger Martin Kirkmann og tilføjer, at han tager hatten af for forvaltningen i Fritid og Folkeoplysning.
- Der er altid en udstrakt hånd og en vilje til at hjælpe. Tingene er ikke så firkantede, som man kan opleve i andre dele af det offentlige. Foreningerne har rigtig mange muligheder for at få hjælp – måske også flere end jeg var opmærksom på, inden jeg blev medlem af udvalget.
Niels Peter Knudsen føler ligesom Martin Kirkmann, han har fået et mere nuanceret billede af hele fritids- og folkeoplysningsområdet det seneste år.
- Det er en anden måde at anskue tingene på, når man er kommet om på den anden side. Man får blandt andet indsigt i, hvad det betyder for forvaltningen, når en forening beder om noget. Hvad der skal til for at få tingene til at ske og så videre.
Kompetenceudvikling og slidte haller
Da Martin Kirkmann og Niels Peter Knudsen blev valgt ind i udvalget, havde de hver især nogle fokuspunkter. Martin Kirkmann kunne godt tænke sig at forbedre foreningernes muligheder for kontinuerligt at udvikle sig, mens Niels Peter Knudsen ville arbejde for at forbedre faciliteterne i Odense.
Det er ikke dem begge, der er kommet i mål, for pengene er små. Det har især været svært at finde penge til de nedslidte faciliteter, siger Niels Peter Knudsen.
- Besparelser har fyldt meget det seneste år. Man skal tænke meget i økonomi i udvalget – mere end jeg troede. Der er mange gode idéer, men der mangler penge til at føre tingene ud i livet. Derfor er vi heller ikke kommet så langt med sportsfaciliteterne. Tingene er bundet meget op på økonomi, så man skal tænke sig rigtig godt om, inden man bruger penge.
For Martin Kirkmann gælder det, at han er kommet lidt længere med sit ønske om at sikre foreningerne en mulighed for kontinuerlig at kunne udvikle deres kompetencer.
- Efter corona har der været et behov for at få foreningerne tilbage på sporet igen, og i juni vedtog vi, at man kan få tilskud til lokaleleje i forbindelse med kurser.
Der er stadig udgifter forbundet med at sende frivillige og ledere på kursus, men nu kan man få et lille tilskud fra kommunen. Jeg hører, det betyder en hel del, at udgiften ikke er så stor, som den ellers ville have været, siger Martin Kirkmann og tilføjer, at han for fremtiden vil arbejde for at gøre puljerne mere tilgængelige for foreningerne.
- Vi kan måske kigge på ansøgningskriterierne. Skal de justeres, så de rammere bredere end i dag?
Puljerne er flyttet
Netop puljerne har fyldt meget i udvalget, da de sidste år overgik fra Fritid og Folkeoplysning til Sundhedsforvaltningen. Det ændrer dog ikke noget, da det stadig er Folkeoplysningsudvalget, som har kompetencen og retten til at ændre i puljekriterierne. Hvis Sundhedsforvaltningen vil noget nyt, skal de lægge en sag frem for Folkeoplysningsudvalget, oplyser Dorte Ankjær Nielsen, chefkonsulent i Fritid og Folkeoplysning.