Referat fra Udsatterådsmøde den 20. februar 2024
Her kan du læse referat af møde i Rådet for Socialt Udsatte den 20. februar 2024.
1. Drøftelse med rådmand, Christoffer Lilleholt
Koncernchef Jakob Gudbrand deltager også til punktet.
Udsatterådet har i forbindelse med Beskæftigelses- og Socialudvalgsmødet d. 6. februar 2024 haft to høringer:
- Socialpolitik
- Udvikling af rådet
På mødet drøftes status ift. begge punkter.
Derudover så drøftes kort status på det kommende dagsordenspunkt til udvalget ”Etablering af hellested ved Odense Banegård Center”, som rådet har til høring på dagens udsatterådsmøde.
Socialpolitikken
Rådmand orienterede om status på socialpolitik. Herunder fortalte om, at politikken fortsat skal igennem flere politiske behandlinger, først i Beskæftigelses-og Socialudvalget og senere i Byrådet. Udvalget har drøftet et første udkast.Rådet er glade for, at den skal drøftes igen i udvalget. Politikken indeholder gode tanker, men der er ikke så meget operationelt i den. Rådet vil gerne høre, om det bliver sat i gang bagefter, ellers kan det godt blive et lidt ligegyldigt papir?
- Lige nu er planen, at der kommer borgercitater med i politikken og bedre billeder. Og der skal skrives mål på socialområdet ind i politikken. Og vi skal stille krav til borgerne, herunder skal der også være et afsnit om et rummeligt arbejdsmarked.
- Rådet er enig i, at selvfølgelig skal der stilles krav. Rådet vil gerne understrege, at de krav skal være realistiske.
- Rådmanden præsenterede et eksempel med en bostøtte, som ikke tager opvasken for en borger, men hjælper med at borgerne skal læres at kunne tage opvasken.
- Politikken er skrevet i ”det-vi-gerne-vil-opnå-tone”. Hensigten er, at den skal vise, hvor vi gerne vil hen. Forvaltningen er ked af, hvis det bliver læst som et pralebillede. Den er positivt formuleret ift., hvad vi gerne vil opnå. Det er korrekt, at den ikke angiver, hvad vi skal arbejde med. Den definerer et område. Under den skal der så komme noget konkret ud fra den besluttede retning. Og det er i høj grad her, hvor kommune og NGO skal samarbejde med at lykkes med dette.
Rådet er interesseret i samarbejdet mellem sundhedsområdet og socialområdet. Det står rigtig fint. Og vi har meget godt med fx social-fremskudt – men vi skal blive endnu bedre. Det kunne være spændende, hvis man turde skrive, nu har vi besluttet, at den politiske rammer er sådan og sådan, det her er minimumsniveauet, OG ”Derfor gør vi….”
- Forvaltningen fortæller, at planen er, at delen med ”Derfor gør vi….” kommer som efterfølgende handlinger. Efter der er sat en politisk ramme og niveau.
Udvikling af rådet
- Fælles holdning om, at det er vigtigt, at rådets medlemmer er medlemmer, som prioriterer rådet og deltager. Der er enighed om, at enkelte medlemmer ikke deltager aktivt. Så er det bedre måske at få et mindre råd med folk, som er aktive. Det er bedre end et større råd, hvor ikke alle er aktivt deltagende.
- Rådmanden fortæller, at han synes, at det er vigtigt, at rådet kan pege på fokusområder og pege på, hvad rådet ønsker af udvikling på socialområdet. Hvad rådet har af gode ideer – store og små ideer og inputs. Gerne ud fra bestemte temaer. Rådet har den største ekspertise på området. Og gerne via dialog fremfor fx automatisk kritik af formen for Socialpolitik uden man mere konkret giver input til de politiske drøftelser
- Rådet vil gerne fremover, at større høringssvar som socialpolitikken gøres via en fælles drøftelse. Det gør et høringssvar mere nuanceret og mere brugbart. En del af dette er, at det skal planlægges, så rådet får mere tid. Rådmanden er enige i, at rådet bestemt ikke ”bare skal være en høringspart”. Rådet kan så meget mere. Og det gør det helt sikkert også langt mere spændende at være en del af rådet.
- Rådet er altid velkomment til at invitere en ansvarlig områdechef med til drøftelserne. Det er forvaltningens opfattelse, at Rådet i den seneste periode ikke har haft ønsket denne mulighed, hvilket er ærgerligt.
- Rådet var glade for invitationerne til workshops omkring socialpolitikken, men det havde så været mere fordelagtigt, hvis rådet så efterfølgende havde mødtes omkring høringssvaret. Det vil rådet kigge ind i at gøre anderledes fremover.
- Det er vigtigt at Rådet selv har initiativet i at udvikle Rådets arbejde, og at det ikke bliver forvaltningen der skal drive det.
Hellested
- Rigtig gode drøftelse med borgerne på Cafe Paraplyen.
- Stor forskel på det midlertidige hellested og projektudkastet til etableringen af hellestedet.
- Vigtigt at pointere at ingen har forbud mod at opholde sig foran Stiftstidende, men her må man ikke drikke alkohol, eller opholde sig i Kongens Have. Hellestedet er en mulighed man har som borger – eller der kan ske det, at Politiet anviser borgerne, at de kan bruge det sted, hvis deres opførsel et andet sted, fx hvis borgere forsamles og drikker alkohol på Banegårdspladsen.
- Ikke megen togtrafik på skinnerne lige bagved – og der kommer afskærmning.
- Spørgsmål om midlertidigt toilet – det bliver uden tilslutning til kloak, men et pænere toilet med håndvask.
- God situation, at Byrådet har afsat midler til etableringen.
- Rådet er rigtig glad for dialogen med borgerne, herunder at det er tydeliggjort overfor borgerne, at det er ikke fordi de skal være her, i stedet er der en mulighed. Det er en god værdighed at møde borgerne med.
- Rådet synes det er ærgerligt, at hellestedet ikke kan etableres før juni 2024. At det ikke kan komme allerede i foråret.
2. Drøftelse i rådet af emner drøftet med rådmand, herunder
- Socialpolitik
- Vigtigt at Rådet inddrages i arbejdet med at lave konkrete handeplaner og aktiviteter.
- Udvikling af rådet
- Rådet vil gerne dagsordenssætte nogle temaer og problematikker.
- Etablering af hellested ved Odense Banegård Center (Den politiske sag er vedlagt).
- På mødet bliver rådet enige om rådets høringssvar.
Rådet har accepteret placeringen. Rådet ser hellestedet som et godt supplement til øvrige offentlige arealer i nærområdet.
Rådet er positive overfor, at der i processen for indretningen er blevet lyttet til borgernes ønsker. Rådet efterspørger en afklaring i forhold til borgernes ønske om kameraovervågning.
Rådet har en forventning om, at der er styr på drift og vedligehold, så det altid er attraktivt at være på hellestedet.
For at kunne understøtte implementeringen efterspørger rådet en plan for åbning/implementering af hellestedet.
3. Kl. 16:30 Cabi holder oplæg om det sociale frikort
Ved Anette Hansen, Seniorkonsulent, CabiAsbjørn Moritz Groth, Afdelingsleder, Virksomhed, Beskæftigelses- og Socialforvaltningen deltager også til punktet for at høre Cabis inputs.
Cabi holdt oplæg med fokus på
- Gode erfaringer fra andre byer
- Cabis inputs til brugen af det social frikort i Odense fremover
4. Rådets møde med Beskæftigelses- og Socialudvalget
Rådet skal mødes med udvalget d. 12. marts. Rådet bestemmer, hvad der skal drøftes med udvalget ved på forhånd at dagsordenssætte ønskede punkter til drøftelse.
- På dagens møde beslutter rådet, hvad rådet ønsker at drøfte med udvalget.
- Status på hvem der deltager fra rådet, herunder hvem der skal sige hvad til de forskellige aftalte punkter.
Punkter til drøftelse
- Hjemløseaftalen:
Der er vedtaget en ny hjemløseaftale, og rådet vil gerne drøfte, hvordan vi kan sikre den rette bostøtte efter endt § 110-ophold? Er der et ønske om at give borgerne valgfrihed mellem kommunale og NGO-baserede støttetilbud? Og hvad er prioriteringen af at skabe støttende netværk efter indflytning i egen bolig? - Indsats for borgere med digitale udfordringer:
Rådet ønsker at drøfte de hidtil rigtig positive erfaringer med projektet omkring indsats for borgere med digitale udfordringer.
Projektet er et godt eksempel på, hvad der kan sættes i værk, når flere forvaltninger arbejder sammen. Tilkendegivelserne fra borgere, samarbejdspartnere og ansatte fra Borgerservice er samstemmende: Tillid (borgerne møder ind i et for dem tillidsfuldt miljø), de rykker sig (kommer igen, bliver mere fortrolige med det digitale), genkendelighed (Borgerne føler sig genkendt, der bliver af den ansatte spurgt ind til ”hvordan går det med …) - Hjælpen skal være nær!
Indsatsen er finansieret til udgangen af 2024. Rådet ønsker at drøfte med udvalget, hvordan vi sammen kan arbejde på, at indsatsen fremadrettet bliver en del af kommunens tilbud. - Rådets/NGO’ernes særlige rolle og betydning
Der er forskel på et borgermøde arrangeret af NGO’er eller af Udsatterådet i forhold til et arrangeret af kommunen. Rådet vil drøfte med udvalget, hvad det er, NGO’erne kan i sådanne sammenhænge, og hvad Udsatterådet kan – og hvordan vi bedst får sat det i spil fremover.
5. Aftaler omkring høringssvar
- Rådet drøfter, hvordan rådet fremover ønsker at udarbejde høringssvar,
- Herunder drøftes aftaler ift. høringssvar som måske kræver en drøftelse i rådet.
- Og det drøftes, om der er ting rådet vil takke nej til at afgive høringssvar til.
God løsning med:
- Typisk pr. mail
- Ved Udsatterådets faste møder, når timingen passer
- Og ved et kort møde om eftermiddagen på Teams, når der er behov for at mødes om et høringssvar.
6. Rådgivningsforløb med Social- og Boligstyrelsen ift. udsatte grønlændere
Orientering og status
7. Næste møder
Ønsker og aftaler ift. sted for møderne.
- Andet møde: mandag d. 13. maj
- Tredje møde: onsdag den 4. september
- Fjerde møde: tirsdag den 26. november
8. Evt.