Referat fra Udsatterådsmøde den 4. september 2024
Her kan du læse referat af møde i Rådet for Socialt Udsatte den 4. september 2024.
Tidspunkt og sted:
Kl. 15.00-18.00, Varmestuen i Bolbro, Stadionvej 47, 5200, Odense.
Deltagere:
- Susanne Kvolsgaard – Formand
- Mette Guul – Næstformand, KFUK´s Sociale Arbejde
- Annette Bogø Lyberth – Direktør for Det Grønlandske Hus
- Marianne Kragmann – Leder af Café Paraplyen, KFUM´s Sociale Arbejde
- Maise Spotte – Forperson, Ungdommens Røde Kors
- Kaj Skjølstrup, Kirkens Korshær
- Lenna Vogn Petersen - UCL
- Jacob Michaelsen - FAB
- Nicolaj Mejrsk Jensen – BSF og sekretær for Udsatterådet
- Christoffer Lilleholt – Rådmand for BSF
- Jakob Gudbrand – Koncernchef BSF
- Helle Toldsted Eriksen – Borgerrådgiver BMF
Afbud:
- Michael Hansen – Den Sociale Udviklingsfond
- Per Franch – Fyns Politi
- Kim Balsløv – Psykiatrisk Afdeling OUH
- Pia Nedergaard – SAND
- Bjarne Christensen – Sind Fyn
Dagsorden: Møde i Udsatterådet d. 4. september 2024
1. Samtale med Rådmanden
Rådmand Christoffer Lilleholt deltager fra 15.00-15.30. I den tid kan der blandt andet spørges ind til besparinger på socialområdet og lignende for at få Rådmandens kommentarer på disse.
Rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Christoffer Lilleholt deltog under mødet. Her havde rådsmedlemmerne mulighed for at spørge ind til, hvad der rørte sig i det politiske landskab.
Der blev spurgt ind til hjemløsetællingen. Der findes på nuværende tidspunkt omtrent 95 hjemløse i Odense Kommune. Her udtrykte Rådmanden stor tilfredshed med de tal, der blev udgivet. Der var sket et betydeligt fald i antallet af hjemløse i relation til sidst, samt en god fastholdelse af borgere i egen bolig. Dette ses op mod resten af landet, hvor der både har været stigninger og mindre fald, men Odense har oplevet et stort fald i hjemløsetallet.
Der blev ligeledes spurgt ind til budgetforhandlingerne, med særligt henblik på driftsfremskrivningen. Udsatterådet har i et høringssvar udtrykt sin bekymring over manglende fremskrevet driftstilskud hos tilbud. Her kunne Rådmanden fortælle, at de udfordringer der kan forekomme ved manglende fremskrivning af driftstilskud, er blevet drøftet i Økonomiudvalget, men at der endnu ikke er taget en beslutning. Herunder kommer, at der er mulighed for at dele af omprioriteringsforslagene kan kompenseres gennem budgetforhandlingerne på et senere tidspunkt.
Der ses en stigning blandt unge med psykisk mistrivsel. Her blev der blandt andet talt om revision hos unge, hvorved de kommer på førtidspension i en femårig periode, hvorefter deres sag igen kan tages op. Hermed afskrives de ikke fra arbejdsmarkedet, men får ro i en årrække til at håndtere egne problemstillinger. Der blev lagt fokus på, at det skal gøres enkelt, hvis personen ønsker så småt at vende tilbage på arbejdsmarkedet, og at der ikke skal være incitament til at undgå arbejdsmarkedet helt. I forbindelse med dette vil Rådmanden sende et notat rundt, der går mere i dybden med emnet.
Der blev også kort drøftet den nye socialpolitik og den efterfølgende handleplan, som i øjeblikket er i proces. Eftersom budgetprocessen er påbegyndt, har forvaltningen allerede nu punkter, som de har præsenteret for Økonomiudvalget. Af disse ting kan blandt andet nævnes peer-to-peer (erfaringsbaseret støtte), som vil blive et af punkterne, som kan inddrages i den kommende handleplan.
2. Synliggørelse af Borgerrådgiveren
Helle Toldsted Eriksen som er medarbejder fra Borgmesterforvaltningen deltager og hører Udsatterådets input ift. synliggørelse af Borgerrådgiveren. Hun er inviteret til at punktet vil kunne igangsættes 15.30-16.00.
Helle Toldsted Eriksen forklarede kort om sine arbejdsopgaver som Borgerrådgiver, hvorefter rådsmedlemmerne havde mulighed for at stille opfølgende spørgsmål og komme med input til hvordan Borgerrådgiveren kan gøres mere synligt blandt socialt udsatte.
Det blev foreslået af Udsatterådsmedlemmerne, at medarbejderne på de forskellige tilbud kunne informeres om Borgerrådgiveren og tage kontakt på vegne af borgeren. Medarbejderne kan ligeledes henvise borgerne til at tage fat i Borgerrådgiveren eller invitere Borgerrådgiver ud på deres tilbud. Muligheden for at Borgerrådgiver blev præsenteret for diverse gruppeforløb blev frembragt, hvor der her vil være mulighed for at hjælpe og at skabe synlighed på Borgerrådgiver.
Det blev understreget at Borgerrådgiveren ikke sagsbehandler for borgerne men kan hjælpe, hvis borgerne er utilfredse med sagsbehandler, sagens forløb og lignende. Hun kan være en neutral del af sammenspillet mellem kommune og borger samt bidrage, hvis borgeren har brug for at klage.
Borgerrådgiverens rolle blev beskrevet som en slags ”kommunal ombudsmand”, hvor rollen i sig selv ikke giver beføjelse til at drage beslutninger eller lignende. Det er dog muligt at vejlede borgeren hen mod den korrekte forvaltning, hjælpe i tilfælde af diskrimination og være behjælpelig med dialogen mellem borger og kommune.
Der blev lagt vægt på, at der skal forventningsafstemmes med borgerne, og at de ikke skal forvente en bisidder eller ekstra sagsbehandler. Kontakten kan skabes gennem de fagprofessionelle.
Det er på nuværende ikke klargjort, hvorvidt der fortsat vil være borgerrådgiver efter budgetforhandlingerne, men der blev udtrykt en positiv stemning omkring stillingen i forbindelse med tidligere evaluering.
3. Minde- og gravsted
I forbindelse med søgning angående fonde er det besluttet, at Michael Hansen tager frontrollen på den søgning. Udsatterådet satte spørgsmålstegn ved, hvem der bliver afsender på ansøgningerne, og om det er muligt at søge som samlet front blandt de forskellige foreninger. Dette vil blive afklaret senere efter kontakt med Michael Hansen.
Marianne Kragmann sendte før Udsatterådsmødet et notat rundt med informationer givet af Jens Galschiøtt. I notatet blev der beskrevet de umiddelbare tanker for kunstværket som skal placeres på minde- og gravstedet. Der blev under drøftelsen lagt fokus på, at der skal være plads til navneplade/navnesten til de udsatte, selvom deres asker ikke er begravet der. Ligeledes blev det beskrevet, at Assistens Kirkegård har gjort brug af genbrugt materiale fra kirkegårde i form af små gravsten til de udsatte.
Nicolaj Mejrsk Jensen skaber kontakt til By- og Kulturforvaltningen, og der undersøges mulighederne for samme fremgangsmåde. Der blev ligeledes drøftet en tur til Assistens Kirkegårdens mindested for at drage inspiration til udformningen af eget mindested.
Der blev drøftet om monumentet bliver for stort og drager for meget opmærksomhed, så de udsatte føler, at det er ubehageligt. Det blev drøftet at afbildningen af en engel ikke må være afvisende overfor andre religioner og dermed være ekskluderende. Der skal lægges vægt på, at englen skal være et beskyttende og fredsgivende element på mindestedet og derigennem forklares som et generelt religiøst symbol. Det blev foreslået, hvorvidt englen kunne være mere omfavnende i dens fremtoning. Disse punkter vil Susanne Kvolsgaard og Marianne Kragmann tage op med Jens Galschiøtt. Borgerne vil ligeledes blive spurgt angående deres holdninger på emnet.
I forbindelse med registreringen af de udsatte blev det foreslået, at det skal foregå ude på værestederne og gerne i sammenspil med korshærspræsten. Her kan der skabes et mere trygt miljø for de udsatte, hvor de kan have en mere åben samtale omkring mulighederne for at blive begravet på mindestedet. Her vil der blive lavet et lille udvalg i Udsatterådet, som skal tage de næste skridt med korshærspræsten.
Udsatterådet blev gjort opmærksom på at der i andre kommuner ikke er begrænsninger for, hvem der kan blive placeret på et gravsted, så længe de ønsker det. Dette kan skabe problemer for mindestedet, da det i høj grad er tiltænkt de socialt udsatte, og der kun er 50 pladser at dele ud af. Det vil blive undersøgt ,hvorvidt samme regler gælder i Odense Kommune, og hvad der kan gøres ved problemstillingen. Idéen om mindestedet er blevet drøftet på et cafémøde på Café Paraplyen og er blevet taget godt i mod. Det samme er sket på Reden, hvor mindestedet blev modtaget med positive bemærkninger.
Udsatterådet vil fremadrettet have fokus på mere borgerinddragelse i forhold til borgernes mening om kunstværket, mindestedet og registrering.
4. Hellested
Det nye hellested et blevet færdigt, og der er stor tilfredshed omkring det
Der har været en god tilbagemelding fra borgerne, og de er allerede begyndt så småt at tage det i brug. De må stadig gerne opholde sig i Kongens Have men med henblik på god opførsel. Forhåbningen er, at antallet af borgere der gør brug af hellestedet vil stige. De skal kunne se sig selv i hellestedet og være glade for det. Det er et generelt hellested, hvor alle skal være velkomne og ikke fokuseret på én specifik gruppering.
En borger har italesat, hvorvidt det er muligt at få sat et rækværk eller lignende op, da der i øjeblikket kan være fare for at borgerne kan falde ud på cykelstien eller ud på vejen. Dette vil blive undersøgt.
Der vil være indvielse af hellestedet d. 27. september klokken 12.30-13.30.
Der blev taget en kort drøftelse om aktivitetsniveau på hellestedet i Bolbro med henblik på, om der var aktivitet nok, eller om det skulle flyttes/lukkes. Varmestuens medarbejdere holder øje i en periode og formidler videre.
5. Drøftelse af socialpolitik og kommende handleplan
Deltagelse fra Jakob Gudbrand, Koncernchef i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.
Jakob Gudbrand deltog i mødet og forklarede kort om den nye socialpolitik. Den er blevet vedtaget, og der er i øjeblikket begyndt arbejdet på en samlet handleplan, der skal viderebringe socialpolitikkens fokuspunkter.
Forventningen er, at Udsatterådet kan bidrage med egen viden til handleplanen og ligeledes være borgernes stemme ind i den politiske proces. Derfor vil Udsatterådet af flere omgange blive inkluderet i udviklingsprocessen, så de kan have indflydelse på, hvordan det færdige produkt bliver. I forbindelse med dette, har kommunen lagt stor vægt på borgerinddragelse og forventer, at Udsatterådet skal være frontfigur på denne inddragelse. Der blev lagt fokus på, at Udsatterådet skulle prøve kræfter med flere forskellige måder at få borgernes holdninger bragt ind i processen, så de på sigt kan mærke, at der er kommet en ny socialpolitik og dertilhørende handlingsplan.
Erfaringsbaseret støtte blev igen bragt på banen som en mulig tilgang til at få inkluderet udsatte borgere i det sociale arbejde og samtidig hjælpe deres egen position. Der blev lagt fokus på, at digitaliseringen kan være et problem blandt de udsatte grundet deres individuelle situationer. Hertil har Jakob Gudbrand været i kontakt med META, som er interesserede i at starte et samarbejde om at gøre den digitale verden lettere for socialt udsatte. Samarbejdet vil være fokuseret på at udvikle digitalisering sammen med de udsatte og gøre det lettere at navigere i.
6. Omprioriteringsstrategi
Omprioriteringsstrategien er blevet besluttet i Beskæftigelses- og Socialudvalget og er sendt i Byrådet.
Omprioriteringsbidraget blev omtalt i forbindelse med Rådmandens deltagelse. Det blev blot hurtigt nævnt at d. 18. september er der Byrådsmøde, og at der herefter vil være drøftelser vedrørende budgetaftale.
7. Referat af tur til Antwerpen
Formand Susanne Kvolsgaard og Næstformand Mette Guul fortæller om deres nylige tur til Antwerpen, hvor de deltog i European Social Network.
Susanne Kvolsgaard og Mette Guul fortalte kort om deres tur til Antwerpen. Her blev det forklaret, at de har hørt forskellige oplæg og drøftet en lang række emner, herunder erfaringsbaseret støtte. Herefter blev mulighederne for anvendelse af erfaringsbaseret støtte drøftet blandt Udsatterådets medlemmer. Der var bred enighed om, at stillingerne skulle være aflønnede og kunne sammenkobles med sociale frikort. Der var enighed om, at det ikke var kommunen der skulle løfte denne opgave, men derimod Udsatterådets organisationer.
8. Nyt fra Kommunen
Jakob Gudbrand, Koncernchef i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen forklarer om det nyeste fra kommunen.
Jakob Gudbrand fortalte, at der er blevet skiftet ud i den kommunale Ledelse. Jane Findahl Lindskov er stoppet som Koncernchef og Camilla Staal Axelsen har overtaget stillingen som koncernchef for ungeområdet. Martin Gils har overtaget stillingen som koncernchef for Ydelsen og Økonomi.
Der er en Beskæftigelses- og Socialudvalgssag undervejs vedrørende socialt frikort med henblik på permanentgørelsen af ordningen, der hidtil har været på prøvebasis. Lovgivning vedrørende emnet har gjort ordningen permanent pr. 1. januar 2025. Her vil den føromtalte erfaringsbaserede støtte kunne bidrage med antallet af borgere, der har og gør brug af deres sociale frikort. Udsatterådet har tidligere haft drøftet anvendelsen af socialt frikort, en ordning rådet generelt er meget tilfreds med. Dog er der også i Udsatterådet en opmærksomhed på, at det skal være reelle jobs, gerne hos NGO’erne, og ikke ”konstruerede jobs” i kommunalt regi.
Jakob Gudbrand fortalte, at Behandlingscenter Odense har fået ny leder.
9. Næste møde
Forslag fra forrige møde: Behandlingscentret og derefter julefrokost i byen
Susanne Kvolsgaard, Mette Guul og Nicolaj Mejrsk Jensen vil planlægge de første møder for 2025 indenfor den nærmeste fremtid. Her blev det foreslået, at Camilla Staal kunne deltage under et af møderne.
10. Evt.
I starten af mødet kunne Udsatterådet byde et nyt medlem velkommen. Medlemmet er Maise Spotte, som sidder i stillingen som forperson for Ungdommens Røde Kors.