Spring til indhold

El-løbehjul i Odense bymidte

Hop på et el-løbehjul fra Voi eller Lime i Odense.

To firmaer stiller el-løbehjul til rådighed i Odense: Voi og Lime. Du kan bruge el-løbehjulene ved at downloade firmaernes apps og oprette dig som bruger. Du betaler via dit betalingskort. Det koster et startgebyr og en minutpris at bruge el-løbehjulene. 

De forskellige firmaer har hver en række forskellige lokationer, hvor el-løbehjulene opstilles hver morgen, men i løbet af dagen er el-løbehjulene at finde rundt omkring i hele bybilledet. Man må nemlig stille løbehjulet fra sig, hvor man vil. De skal blot placeres hensigtsmæssigt, så de ikke står i vejen eller er til gene for andre. I Odense må de ikke stilles i parker og grønne områder. 

 

Ofte stillede spørgsmål om el-løbehjul i Odense

 

» Hvad siger loven om el-løbehjul?

Forsøgsordningen er baseret på følgende regler for motoriserede løbehjul:

  • El-løbehjulet må i sig selv veje max 25 kg, have en længde på 2 meter og en bredde på 0,70 meter målt på det bredeste sted.
  • El-løbehjulet må have en max-hastighed på 20 km/t.
  • El-løbehjulet skal have reflekser og lys på ligesom en cykel.
  • Man skal altid køre med lys - dag og nat.
  • Der må kun være én person på et el-løbehjul.
  • Man skal være 15 år for at køre på et el-løbehjul – eller man skal være under opsyn af en myndig person over 15 år. 
  • Man skal følge færdselsreglerne for cyklister og køre på cykelstien, hvis der er en.
  • Pr. 1/1-2022 er det et lovkrav, at man bruger hjelm på el-løbehjul.

» Hvordan bruger man el-løbehjulene?

Du kan bruge el-løbehjulene ved at downloade VOI's app, oprette dig som bruger og følge vejledningen. 

Se mere på VOI's hjemmeside

Se mere på Limes hjemmeside

 

» Må man bare smide el-løbehjulene, som man vil?

Løbehjulsfirmaet har fået godkendt bestemte placeringer – placeringer, hvor el-løbehjulene ikke udgør et trafiksikkerhedsproblem, og ikke er placeret der, hvor fodgængerne skal færdes. Placeringerne gælder dog kun, når firmaet sætter løbehjulene frem hver morgen. 

Når et løbehjul har været i brug, må det efterlades hvor som helst på offentlig vej, fortov eller gangsti, jf. færdselslovens § 28 – men det skal naturligvis placeres, så det ikke er til gene for andre, ligesom det heller ikke må efterlades på steder, hvor der er skiltet med andet. I Odense må det ikke efterlades i parker eller på grønne områder. Det er el-løbehjulsfirmaets ansvar at motivere brugerne til at tænke sig om, når løbehjulene parkeres efter brug. 

» Der ligger el-løbehjul og flyder ude foran min butik/ejendom – hvem skal jeg kontakte?

Oplever du et el-løbehjul, der er placeret uhensigtsmæssigt, så det fx fylder på fortovet, så man ikke kan komme forbi med en barnevogn, opfordres du til at flytte det, så det står mere hensigtsmæssigt. Oplever du større eller gentagne problemer og gener, skal du kontakte det firma, der ejer el-løbehjulene. Alternativt kan du benytte odense.dk/tip, hvor du kan informere Odense Kommune om uhensigtsmæssighederne.

By- og Kulturforvaltningen