Spring til indhold

Miljøzone for dieselpersonbiler

Siden 1. oktober 2023 har ældre dieseldrevne personbiler skullet have monteret et partikelfilter for at køre i miljøzonen, der svarer til Ring 2 i Odense Kommune. 

Ældre personbiler, der kører på diesel, skal (gældende fra 1. oktober 2023) have monteret et godkendt partikelfilter for at kunne køre i miljøzonen på vejene inden for Ring 2 i Odense Kommune.

Kravet om partikelfilter skal sikre en renere og sundere luft og vil typisk gælde for dieseldrevne personbiler, der er indregistreret før 2011.

Ved at slå op i Motorregistret på www.motorregister.skat.dk eller miljoezoner.dk kan du som bilejer selv undersøge, om din bil allerede har et partikelfilter.

 

Miljøstyrelsen står for kontrollen, der sker digitalt ved at aflæse nummerplader inden for miljøzonen. Kørsel i en dieselpersonbil uden partikelfilter kan udløse en bøde på 1.500 kroner - fra 1. januar 2025 dog max én bøde om ugen.

 

Bemærk, at tilskudsordningen til køb af godkendt partikelfilter for bilejere med skattepligtig indkomst på under 300.000 kr om året udløb den 31. december 2023.

 

Registrér undtagelse før hospitalsbesøg og speciallæge frem til og med marts 2025:

Du kan undtagelsesvis køre i ældre dieselbil uden godkendt partikelfilter hen til behandling på et hospital eller hos en speciallæge i en miljøzone.


Undtagelsen skal altid være registreret på miljoezoner.dk, inden personbilen anvendes i en miljøzone, ellers kan du risikere at modtage et administrativt bødeforelæg.

Undtagelsen gælder til den miljøzone, hvor hospitalet eller speciallægen har adresse.

En undtagelse kan registreres i en periode fra 1 til 14 dage. Det er muligt at registrere denne type undtagelse flere gange, hvis det er relevant.

Behandling kan for eksempel være kørsel til operationer, blodprøver, besøg ved din praktiserende læge og forudgående aftaler ved skadestuen.

Læs mere om undtagelse på om undtagelser her på miljoezoner.dk.

 

Ændringer for undtagelser per 1. april 2025:

Fra 1. april 2025 vil der blive taget hensyn til behov for akut-kørsel til hospital, speciallæge eller misbrugs- eller krisecenter indenfor miljøzonen.

Undtagelsen kan da registreres frem til udgangen af 2. døgn EFTER kørsel i zonen.

Dvs., at hvis køretøjet anvendes i miljøzonen d. 1. maj 2025, skal undtagelsen være registreret senest d. 3. maj 2025 kl. 23.59.

Dermed bliver det nu muligt at registrere disse undtagelsestyper på bagkant, hvilket ikke tidligere har kunne lade sig gøre. Man kan fortsat også registrere undtagelserne i god tid inden kørsel.

Der er ikke krav om dokumentation for behovet for kørsel. Der skal blot angives på tro- og love, at undtagelsen er berettiget.

 

Andre dispensationer

Der er mulighed for at søge om dispensation for kravene i miljøzonen, hvis det for eksempel ikke er muligt at montere et godkendt partikelfilter på en specifik bilmodel.

Der kan også være særlige undtagelser for handicapkøretøjer, kørsel til og fra natarbejde m.m.

Det er Miljøstyrelsen, der behandler ansøgninger om dispensation.

 

Læs om dispensationer her

 

Foto fra villavej i Odense med Miljøzoneskilt i vejkanten

Ved alle indfaldsveje til miljøzonen er det markeret med skiltning, at man er på vej ind i en miljøzone.


I Odense dækker miljøzonen hele Ring 2, som er markeret her på kortet nedenfor.

Klik for detaljeret kort, hvor du kan zoome 


Miljoezone i Odense Kommune

Ud over Odense har også kommunerne København, Frederiksberg, Aarhus og Aalborg miljøzoner.

Odense Kommune har siden 2010 haft en miljøzone inden for Ring 2 med regler for dieseldrevne lastbiler og busser.

I 2020 blev miljøzonen udvidet til også at gælde for varebiler, og fra 1. oktober 2023 skulle ældre dieselpersonbiler ligeledes have monteret et partikelfilter for at få adgang til miljøzonen.

Klima- og Miljøforvaltningen