Godkendelsen er givet i henhold til miljøbeskyttelseslovens bestemmelser.
Virksomheden producerer emballage til fødevareindustrien.
Alle kan søge om aktindsigt i sagen.
Der kan klages over afgørelsen. Klagen skal være modtaget senest den 6. marts 2025 for at blive behandlet.
Nærmere oplysninger vedr. afgørelsen kan fås ved henvendelse til Odense Kommune, By- og Kulturforvaltningen, Industri og Miljø, Nørregade 36-38, 5000 Odense C. Tlf. nr. 2134 2049, eller mail: miljo@odense.dk.
Miljøgodkendelsen inkl. miljøteknisk redegørelse, vilkår og klagevejledning, kan i sin helhed ses nedenfor.
Revurdering af miljøgodkendelse for implementering af BAT
6. februar - JOURNAL NR.
09.02.01-P19-1-24
1. Afgørelse og vilkår
Odense Kommune træffer hermed afgørelse om revision af miljøgodkendelse af Envases Europe A/S, Næsbyvej 20, 5000 Odense C, CVR-nr.: 67287118, P- nummer: 1003612360 i henhold til § 41 i miljøbeskyttelsesloven (Bekendtgørelse om Miljøbeskyttelse LBK nr. 928 af 28/06/2024.).
Revisionen udføres på baggrund af meddelt BAT konklusion for affaldsbehandlingsanlæg.
Revisionen bygger på den eksisterende miljøgodkendelse og den tilsendte BAT- tjekliste.
En kopi eller elektronisk udgave af afgørelsen, skal altid forefindes på virksomheden.
Vilkår
Det nye vilkår meddeles som påbud efter § 41 i miljøbeskyttelsesloven.
På baggrund af BAT-konklusionerne for overfladebehandlingsanlæg offentliggjort den 9. december 2020 og tilhørende BAT-tjekliste.
Indretning og drift
Virksomheden skal:
- Indføre og vedligeholde et miljøledelsessystem, jf. BAT 1. Der er ikke krav om, at miljøledelsessystemet skal være certificeret.
- BAT 10 Jf. BAT-AEL Tabel 22, skal virksomheden mindst én gang årligt lave en massebalance for anlæggenes input og output af opløsningsmidler og VOC-emissionsniveauet skal være < 3,5 g VOC/m2 behandlet overflade.
- Jf. Skema 1 i BAT 17 er grænseværdien på NOx på 130 mg/Nm3.
Miljøteknisk redegørelse og vurdering
Lovgrundlag
Revurderingen af virksomhedens miljøgodkendelse sker jf. § 41 a stk. 3 i Miljøbeskyttelsesloven, hvor det er oplyst, at hvis der kommer nye EU-retslige krav (som BAT-konklusion for affaldsbehandlingsanlæg) skal virksomhedens miljøgodkendelse revurderes ud fra kravene i BAT-konklusionen og om nødvendigt, skal der meddeles påbud til virksomheden.
Envases Europe A/S, er omfattet af EU's direktiv for industrielle emissioner (IED). Hermed er EU’s nuværende og fremtidige BAT-konklusioner gældende for Envases Europe A/S. BREF-dokumenter med konklusioner om BAT (bedst tilgængelige teknik) på specifikke områder bliver revideret hvert 8. år. Nye BAT- konklusioner udløser en revurdering af virksomhedens miljøgodkendelse.
Godkendelsesprocessen samt eventuelle ændringer i driften for at opnå BAT skal være gennemført inden for fire år efter offentliggørelsen af en BAT-konklusion i EU-tidende dvs. senest 9. december 2024.
Envases overfladebehandlingsaktiviteter er omfattet af BREF-dokumentet, kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/2009 af 22. juni 2020 om fastsættelse af BAT-konklusioner i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU for så vidt angår industrielle emissioner i forbindelse med overfladebehandling under anvendelse af organiske opløsningsmidler, og de tilhørende BAT-konklusioner.
BREF-dokumenters konklusioner om BAT skal lægges til grund for stillede vilkår i godkendelser og revurderinger af virksomheder på bilag 1 i godkendelsesbekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 1027 af 02/09/2024 om godkendelse af listevirksomhed).
BAT-konklusionerne er således bindende for virksomheders miljøgodkendelse.
Envases Europe A/S er jf. Miljøgodkendelse af 30. maj 2008 omfattet af Godkendelsesbekendtgørelsen bilag 1 J 104 (Bilag 1 punkt 6.7). Behandling af overflader på stoffer, genstande eller produkter under anvendelse af organiske opløsningsmidler, navnlig med henblik på appretering, påtrykning, påføring af overfladelag, affedtning, imprægnering, kachering, lakering, rensning eller vædning, med en forbrugskapacitet med hensyn til opløsningsmiddel på mere end 150 kg/time eller mere end 200 tons/år.
Godkendelsesmyndigheden må ikke træffe afgørelse på bilag 1 virksomheder før offentligheden har haft lejlighed til at udtale sig om ansøgningen og udkast til afgørelse. Revurderingen har derfor været annonceret på Odense Kommunes hjemmeside.
Habitatbekendtgørelsen
Vilkårsændringen medfører ikke nogen ændringer af grundlaget for den vurdering der er foretaget i Miljøgodkendelsen fra den 11. december 2023.
Basistilstandsrapport
Vilkårsændringen medfører ikke nogen ændringer af grundlaget for den vurdering der er foretaget i Miljøgodkendelsen fra den 13. april 2015.
Klagevejledning
Der kan klages over afgørelsen senest 4 uger fra offentliggørelse. Se bilag. Afgørelsen vil blive offentliggjort på kommunens hjemmeside, den 6. februar 2025. Klagefristen udløber hermed den 6. marts 2025. I vil få besked, hvis der kommer klager over afgørelsen. En klage har ikke opsættende virkning medmindre klagenævnet bestemmer andet.
Hvis afgørelsen ønskes prøvet ved en domstol, skal sagen være anlagt inden 6 måneder efter endelig afgørelse, jf. miljøbeskyttelseslovens (Bekendtgørelse om Miljøbeskyttelse LBK nr 928 af 28/06/2024) § 101. Fristen regnes fra annonceringsdatoen.
Indretning og drift
Der er ingen ændringer i produkt eller produktionsprocesser i forhold til virksomhedens miljøgodkendelser.
Baggrund
Envases Europe A/S har gennemgået BREF-dokumentet, ved hjælp af Miljøstyrelsens BAT-tjekliste for overfladebehandling og beskrevet, hvordan virksomheden lever op til BAT og redegjort for, hvilke BAT der ikke er relevante for virksomheden.
Odense Kommune har efterfølgende vurderet ansøgers redegørelse og vurderet, hvorvidt virksomheden er omfattet af de enkelte BAT-konklusioner og om virksomhedens nuværende miljøgodkendelsesvilkår er dækkende for at opfylde BAT. Odense Kommune har fundet at vilkårene i Envases Europe A/S nuværende miljøgodkendelser er dækkende, med undtagelse af BAT 1,17, og Bat 10 (BAT-AEL Tabel 22), hvormed der er fastsat vilkår for implementering af disse BAT.
Redegørelse
Nedenstående er hver enkelte BAT-konklusion vurderet i forhold til virksomhedens miljøgodkendelser.
Følgende BAT er fundet relevante:
1.1 Generelle BAT-konklusioner
BAT 1 om miljøledelse. Virksomheden har et certificeret ISO 14001 miljøledelsessystem og vil i efteråret 2027 blive certificeret efter ISO 50001 og få et energiledelsessystem. Der vil blive sat vilkår om at virksomheden skal have et vedligeholdt miljøledelsessystem.
BAT 2 om at forbedring af anlæggets samlede miljøpræstationer navnlig på VOC- emissioner og energiforbrug. Virksomheden indsender et årligt VOC-regnskab og skal kun udfylde PRTR (Europæisk register over udledning af forurenende stoffer BEK nr. 1941 af 04/10/2021) Indberetning på affaldsdelen, da de øvrige emissioner ikke er overskredet. Indsendelse af VOC-regnskab er fastlagt i vilkår M19 godkendelse fra maj 2008. Virksomheden indrapporterer årligt PRTR-regnskab.
Virksomheden har en procedure i miljøledelsessystemet for at udføre forbedringsaktiviteter og vil i efteråret 2027 have et certificeret energiledelsessystem, ISO 50001.
BAT 3 om at forebygge eller reducere anvendte produkters miljøpåvirkning. Der forsøges altid at optimere brugen af opløsningsmidler. Til nogle produktsegmenter anvendes lakker uden opløsningsmidler. Der er indbygget modtage/indkøbskontrol i miljøledelsessystemet, hvor der vurderes på materialers sundheds- og miljømæssige påvirkninger.
BAT 4 om at reducere forbruget af opløsningsmidler. Virksomheden undersøger konstant alternative materialer til overfladebehandling og substituerer VOC-stoffer i den grad de kan erstattes. Det er i den forbindelse lykkedes at indføre vandholdholdig nathlak på nogle typer dåser. Virksomheden har en tidsbegrænset miljøgodkendelse, som udløber d. 9/12-2025, hvor de i den tid, kan afprøve en vandbaseret spray-repair lak til fiskedåselåg.
BAT 5 om forebyggelse og reducering af diffuse VOC-emissioner under opbevaring og håndtering. Virksomheden gennemfører miljøkurser hvert 2. år og der laves risikovurderinger hvert 3. år og ved ændringer. En gang om året tjekkes visuelt for risiko for spild og udslip. I vilkår M10 og M12 i godkendelse fra maj 2008 er der fastlagt procedure for opbevaring og evt. spild af kemikalier. Der er i juni 2022, givet en miljøgodkendelse til overjordisk oplag af organiske opløsningsmidler og de nedgravede tanke sløjfes.
BAT 6 om at reducere råvareforbruget og VOC-emissioner. Nedgravede jordtanke sløjfes og oplag af kemikalier vil ske i overjordiske IBC-containere og LPG i overjordisk gastank. Der er i juni 2022 givet en miljøgodkendelse til opbevaring af kemikalier i ATEX sikret bygning, hvor der er lavet risikovurderinger på opbevaring af kemikalier og gas, som viser at virksomheden ikke er omfattet af risikobekendtgørelsen (Risikobekendtgørelsen BEK nr. 372 af 25/04/2016). Indholdet i tromler og tanke pumpes via et lukket rørsystem over i lak/farve kammer, som er en del af påføringsværket på linjerne i trykkeriet. Der er desuden i miljøgodkendelsen fra juni 2022, sat vilkår om (Vilkår M2) at rørføringer skal være dobbelt-væggede.
BAT 7 om anvendelse af produktionsteknikker. Virksomheden benytter spray repair i forbindelse med indvendig lakering. Påføringen sker ved elektrostatiske sprøjtepistoler.
BAT 8 om reducering af energiforbrug og miljøpåvirkning i forbindelse med tørring og hærdning. Virksomheden genanvender restvarmen i afkastluften til opvarmning i bygninger.
BAT 9 om reducering af VOC-emissioner fra rengøringsprocesser. Virksomheden anvender vandbaseret rengøringsmidler samt rengøringsmiddel med lav flygtighed. Derudover anvendes der tøris til rengøring af maskindele. Rensevand opsamles i 1000 l og sendes til godkendt modtager Der er sat luftvilkår, M2, for brugen af rensemidler i godkendelse fra 2015 samt i godkendelse fra maj 2008, vilkår M10 til opbevaring af flydende affald.
BAT 10 om at lave masseberegning mindst en gang om året for diffuse VOC- emissioner. Virksomheden skal mindst en gang om året beregne en massebalance for anlæggets input og output af opløsningsmidler. Jf. BAT-AEL Tabel 22 skal VOC-emissionsniveauet skal være på 1-3,5 g VOC/m2 behandlet overflade.
Odense Kommune har modtaget en beregning, som viser at for linjerne, hvor der anvendes organiske opløsningsmidler ligger niveauet af fra 0,43 – 1,41 g VOC/m2. Gennemsnittet for alle linjer er 1,26 g VOC/m2.
Virksomheden ligger altså indenfor de grænser som er er opsat i BAT-AEL Tabel 22.
Der vil blive sat vilkår om at virksomheden mindst én gang årligt skal beregne en massebalance for anlæggenes input og output af opløsningsmidler samt vilkår om at VOC-emissionsniveauet skal være < 3,5 g VOC/m2.
BAT 11 om overvågning/måling af VOC-emissioner på de enkelte afkast. Virksomheden har valgt at følge Tabel 22, som relaterer til BAT 10. Heraf fremgår det at den BAT-relaterede emissions for totale VOC-emissioner fra overfladebehandling og påtryk af metalemballager skal være < 3,5 g VOC/m2 overflade. Virksomheden har lavet en massebalance beregning, som viser at der påføres 1,26 g VOC/m2.
BAT 12 om overvågning af emissioner til vand. Virksomheden er ikke omfattet af denne da der ikke produceres DWI dåser og coils er coatede ved indkøb.
BAT 13 om at reducere hyppigheden af produktionsnedbrud og reducere af emissioner. Det er tidligere beskrevet i godkendelse fra marts 2019 at produktionen stopper, hvis der sker fejl på ventilationen. Der er i vilkår M17 i godkendelse fra maj 2008, sat krav om, at forbrændingsanlæg skal serviceres efter leverandørens forskrifter Derudover vil alle underjordiske tanke blive sløjfet og alle kemikalier vil blive opbevaret i overjordiske containere, som beskrevet i godkendelse fra juni 2022. Der er i november 2021 lavet en risikoanalyse i forhold til forurening af jord- og grundvand i forbindelse med brug af VOC-produkter. I miljøgodkendelse fra maj 2008 er der i vilkår M10 sat krav om opbevaring af flydende hjælpestoffer samt farligt affald.
BAT 14 om at reducere emissioner fra produktionsområder. Der er luftudsug ved påføringssted og på laklinjerne og enkelte tryklinjer med VOC-produkter er der efterforbrænder med fjernvarmeindvinding. Derudover køres der med VOC- baseret lak på DL34/35, men virksomheden har fået dispensation for lugtrelateret VOC-udledning frem til 9. december 2025 i forbindelse med afprøvning af en vandbaseret lak.
BAT 15 om at reducere VOC-emissioner i spildgasser og øge ressourceeffektiviteten. Virksomheden anvender afgasset VOC som supplerende brændstof i efterforbrændeanlæggene, således, at der sker en forbrænding af Voc’er og der kun udledes kuldioxid og vand.
BAT 16 om at reducere VOC-reduktionssystemets energiforbrug. Dette er indbygget og indstillet til at fungere optimalt. Virksomheden har benyttet en tysk leverandør som er ansvarlig for indstillingerne. Spildvarmen genbruges via fjernvarmenettet..
BAT 17 om at reducere NOx-emissionen og begrænse CO-emissionen. Der laves målinger årligt og alle kedler er udstyret med lav-NOx-brændere. Virksomhedens målinger ligger alle indenfor nedenstående intervaller.
Tabel 1: BAT-relateret emissionsniveau (BAT-AEL) for NOX-emissioner i spildgasser og vejledende emissionsniveau for CO-emissioner i spildgasser fra termisk behandling af afgasser.
(1) BAT-AEL-niveau og det vejledende niveau anvendes ikke, hvis afgasser sendes til et fyringsanlæg.
(2) BAT-AEL anvendes muligvis ikke, hvis nitrogenholdige forbindelser (f.eks. DMF eller NMP (N-methylpyrrolidon)) er til stede i afgassen.
Parameter |
Enhed |
Bookmark42 |
Bookmark42 |
NOx |
mg/Nm3 |
20-130 (2) |
Intet vejledende niveau |
CO |
mg/Nm3 |
Intet BAT-AEL |
20-150
|
Der er i vilkår M17 i godkendelse fra maj 2008, sat krav om at forbrændingsanlæg skal serviceres efter leverandørens forskrifter og i godkendelse fra november 2012 er der i vilkår M16 sat krav om årlig måling af CO og NOx i forbindelse med årligt serviceeftersyn og i vilkår M18 er der krav om at CO indholdet skal være < 100 mg/m3, men der er ikke sat en grænseværdi for indholdet af NOx.
Der vil derfor blive sat vilkår om at NOx skal være < 130 mg/m3.
Målinger udført i juni 2024 viste at NOx emissionen er 98 mg/m3 og CO er 17 mg/m3.
BAT 18 om at genbruge forbisprøjt i forbindelse med overfladebehandling. Virksomheden anvender i forbindelse med ”spray repair” at suge overskydende lak tilbage til doseringsdunken. På samme måde tilbageføres overskydende pulverlak til processen og genbruges. Der er i miljøgodkendelsen fra maj 2008
vurderet at virksomheden ikke har problemer med at overholde B-værdien for støv i øvrigt. Så vilkår M6 i godkendelse fra maj 2008 er fortsat gældende.
BAT 19 om energieffektivitetsplaner og energibalanceopgørelser samt procesrelaterede teknikker til energiudnyttelse. Virksomheden har igangsat processer for implementering af energimålinger på tryk/lak linjerne. Virksomheden har en strategi om reduktionsmål på CO2. Tanke er isolerede og dem som ikke er, der anvendes varmen til rumopvarmning. Der bruges varmluft fra kompressorer til rumopvarmning samt varme fra incineraterne til opvamrning af bygninger eller sendes til Fjernvarme Fyn. Flow justeres efter behovet på tryk- og lakanlæg og tilses hvert år af fagmand jf Vilkår M16 fra miljøgodkendelse givet 1. november 2012.
BAT 20 om vandhandlingsplan. Der påsættes målere på de processer/anlæg som forbruger procesvand og der laves en opfølgning mindst en gang årligt. Hvis forbruget har en stigning på > 15 % bliver der igangsat en årsagsanalyse.
BAT 21 om håndtering af spildevand til renseanlæg. Det vand som afledes til spildevandsledningen, passerer Odense Kommunes renseanlæg inden udledning til recipient.
BAT 22 om affaldshåndteringsplan. Der er oprettet en handlingsplan for opnåelse af mål for genanvendelse og forebyggelse af affaldsproduktion. Der udarbejdes årligt et VOC-regnskab, som sendes til Odense Kommune jf. vilkår M19 i godkendelse fra maj 2008.
Basistilstandsrapport
Virksomheden er omfattet bilag 1, pkt 6.7 i godkendelsesbekendtgørelsen (Godkendelsesbekendtgørelsen, BEK nr 1027 af 02/09/2024). Det skal derfor vurderes, hvorvidt Envases Europe A/S skal udarbejde en fuld basistilstandsrapport (BTR) i forbindelse med revurderingen.
Jf. Europa-Kommissionens vejledning om basistilstandsrapporter (2014/C 136/03) side 8, består udarbejdelsen af en basistilstandsrapport af flg. trin:
Trin 1-3: Fastlæggelse af om der er behov for en basistilstandsrapport
Trin 4-7: Fastlæggelse af hvordan en basistilstandsrapport skal udarbejdes Trin 8: Fastlæggelse af rapportens indhold
I trin 1 redegøres der for hvilke farlige stoffer der bruges eller frigives, og i trin 2, konstateres det, hvilke farlige stoffer der er relevante farlige stoffer. I trin 3 fastlægges hvad den reelle risiko for forurening af jord og grundvand er, herunder sandsynligheden for at stofferne frigives og følgerne heraf.
På den baggrund har virksomheden tidligere, udarbejdet en risikoanalyse- og vurdering for forurening af jord og grundvand, for linjerne. Analysen viser at der er truffet foranstaltninger til forebyggelse af risiko for forurening.
På baggrund heraf, vurderer Odense kommune, at der ikke er risiko for forurening af jord og grundvand fra virksomhedens aktiviteter.
Venlig hilsen
Christopher M. Rau
Kontorchef
Tlf. 3012 0724
E-mail charra@odense.dk
Marianne Weng Østergaard
Miljøsagsbehandler
Tlf. 2134 2049
E-mail mwoe@odense.dk
Kopi til:
Danmarks Naturfredningsforening, dn@dn.dk
Friluftsrådet, fr@friluftsraadet.dk
Styrelsen for patientsikkerhed, stps@stps.dk