Spring til indhold

Samarbejdsforum den 21. november 2024

Referat af møde i Samarbejdsforum i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Odense Kommune.

Dato: 21. november 2024
Tidspunkt: 17.00 – 20.00
Sted: Skulkenborg 1, Udvalgsværelset

Indkaldte deltagere:

Pårørenderepræsentanter:

  • Maja Vangslev
  • Tina Rosendorf Larsen
  • Anne N. Sløk (Afbud)
  • Mads Witt Demant (Afbud)
  • Johnny Rasmussen

Ungerepræsentanter:

  • Kasper Skjoldaa (Afbud)

Udpeget af Danske Handicaporganisationer:

  • Jon Jensen (formand for LEV Odense)

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen:

  • Jacob Knudsen, Områdechef, Uddannelse 2
  • Janni Ellegaard, Afdelingsleder, Ungerådgivningen 3
  • Tammie Lund Schwartz, Konsulent (Referent)

 

Referat

1. Nye medlemmer v. alle

Ingen nye medlemmer. Forvaltningen er på udkig efter interesserede unge og pårørende.

 

2. Oplæg om STU-lovgivning v. afdelingsleder i UUO Lisbeth Østergren og jurist Hanne Lund Hansen. Oplæg vedlægges referatet.

På nuværende tidspunkt har forvaltningen ca. 10 eksterne uddannelsessteder og CSV, som der samarbejdes med. Der er fem STU-vejledere, der er specialister på området. Vejlederne kender de unge i mange år, da de følger med dem fra grundskole til og igennem STU (denne model gælder kun på Enghaveskolen, Sanderumskolen heldagsafdeling og Nørrebjergskolen). STU-vejlederne lægger meget vægt på, at den unge skal ud og se uddannelsesstederne. De unge kan også komme i praktik. Det er vigtigt, at den unge kan se sig selv i tilbuddet – også i forhold til ungemiljøet på stedet.

  • a. Spørgsmål fra Samarbejdsforum: Kunne der ikke gøres mere fra forvaltningens side for at bistå den unge? Vi synes, det er kritisabelt, at den nye STU-lov ikke tager højde for det problematiske i, at den unge selv (pårørende) pålægges at undersøge alternativer og dokumentere priser dvs. agere egen advokat ift. tolkning af lovgivning og argumentation.

    Fra oplæg:
    Fra januar 2025 har man ret til et alternativt STU-tilbud – dvs. et tredje tilbud, udover de to, som kommunen præsenterer den unge for. Den unges/familiens opgave er udelukkende at nævne tilbuddet overfor den unges vejleder – herefter vurderer kommunen tilbuddet. Følgende betingelser skal være opfyldt for at kommunen accepterer tilbuddet:
  1. Tilbud skal være oprettet på online portal, og ellers kan kommunen give en frist til tilbuddet for at få oprettet sig på portalen.
  2. Kommunen vurderer efter dialog med den unge, ift. behov, ønsker og interesser.
  3. Må ikke overstige pris på de tilbud kommunen har foreslået. Der må gerne være en lille afvigelse.
  4. Kommunen vurderer befordring.
  • b. Spørgsmål fra Samarbejdsforum: Hvordan forholder forvaltningen sig til følgende problematik? Der tegner sig desværre et billede af, at STU-lovgivningen har givet kommunerne et økonomisk incitament, der indtil videre tyder på en forringelse af udd. vilkårene jf. Kvalitetsaftaler om stu uden kvalitet.
    Uddrag: I følge Ligeværd er processerne omkring kvalitetsaftalerne i relation til den nye STU lov meget forskellige fra kommune til kommune. Loven har givet kommunerne overhånden i udviklingen af uddannelsesforløb til sårbare unge. En overhånd, som bliver brugt til at spare kommunen penge på bekostning af uddannelses-kvalitet for en gruppe unge, der ikke har andre uddannelsesmuligheder.

    Fra oplæg:
    Formålet med kvalitetsaftaler er at sikre, at STU-uddannelserne har den nødvendige kvalitet. Dette sikrer, at eleverne får et undervisningstilbud af høj kvalitet, der lever op til lovkravene. Tidligere var der krav om at kommunerne indgik en overenskomst med uddannelsesstederne. Ved lovændringen fik aftalerne navnet ”kvalitetsaftale” og kravene til aftalerne blev indskrevet i STU-loven. Formålet med at indskrive betingelserne i STU-loven, var at tydeliggøre kommunens myndighedsansvar i forbindelse med STU-uddannelsen. Der er ikke sket en ændring i krav til økonomi. Før kvalitetsaftalerne skulle kommunen også se både budget og regnskab for et STU-tilbud.
    Afslag: Odense Kommune har givet meget få afslag. Pt. er der givet i alt tre afslag siden den nye STU lovgivning trådte i kraft 01.08.2023.
  • c. Vil behovet for at styrke overgangen fra STU til videre udd. el. beskæftigelse evt. kunne blive omfattet af IPS-indsatser?
    Anbefalinger fra Det centrale handicap-råd: Lige muligheder for uddannelse - med eller uden handicap.

    Som udgangspunkt er man efter STU afklaret (det skal man blive i løbet af STU’en). Der er (som vi på tidligere møde har set i data) unge, som er på uddannelseshjælp, når de er færdige med STU’en og derved ikke er afklaret. Disse unge vil kunne være i målgruppen for IPS – men IPS er hovedsagligt i forhold til psykiske lidelser. Hvis Samarbejdsforum ønsker at høre yderligere om IPS-indsatser, kan vi planlægge et oplæg på et af de kommende møder i Samarbejdsforum.

 

3. Nyt fra forvaltningen

  • a. Ventetid på værgemål v. Janni Ellegaard
    Vi har stadig ikke fået svar fra Familieretshuset.
    Vi er generelt ikke tilfredse med, at der er så lang ventetid – heller ikke ved klagenævn, men fx Ankestyrelsen er dog gode til at understøtte med råd og vejledning.
  • b. Status på barnets lov v. Janni Ellegaard
    Janni har deltaget i ”Handicapdage” og workshop om barnets lov: Der er ikke kommet klager og ingen afgørelser endnu. Der er generelt stadig uenigheder om forskellige dele i loven fx ift. inddragelse.
  • c. Investeringer på socialområdet v. Jacob Knudsen
    Forvaltningen er ved at se på et evt. investeringsprojekt på socialområdet. Det er stadig meget usikkert, men generelt er sociale investeringer noget der gradvist fylder mere.
  • d. Budget 2025 v. Jacob Knudsen
    i. Aftaletekst om IPS-indsats:
    IPS (Individuelt Planlagt job eller uddannelse med Støtte) er en evidensbaseret beskæftigelsesindsats, som hjælper mennesker med psykiske sygdomme med at finde job eller uddannelse. Forligspartierne er derfor enige om, at der afsættes 3,0 mio. kr. årligt i 2025-2027 under Beskæftigelses- og Socialudvalget til at udvide målgruppen for IPS-indsats til at omfatte flere unge, der ikke er i psykiatrisk behandling. Samtidig ønsker forligspartierne, at kvaliteten af sagsbehandlingen styrkes, så den unge hjælpes bedre og tidligere i sit forløb. Herunder anerkender forligspartierne det igangsatte tiltag ”Beskæftigelsesfaglighed i bevægelse” under Beskæftigelses- og Socialudvalget. Målrettet kompetenceudvikling af medarbejderne skal sikre, at der i højere grad fokuseres på borgernes ressourcer frem for begrænsninger. Der skal opstilles konkrete jobmål hos alle borgere. Muligheden for udvikling i fleksjob på få timer skal i højere grad bringes i spil som alternativ til førtidspension. Og flere ledige på kanten af arbejdsmarkedet skal hjælpes til at opnå ordinære timer som et middel til at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Beskæftigelses- og Socialudvalget udarbejder i 1. halvår af 2027 en evaluering af indsatsen, som afrapporteres til Økonomiudvalget.

 

4. Drop-in møde 2025

Forvaltningen præsenterer set-up og plan for drop-in møde 2025 den 6. februar 2024. Samarbejdsforum havde et par bemærkninger til invitiationen, som tages med videre, og ellers er set-up og plan godkendt.

 

5. Status på tidslinje

Forvaltningen præsenterede plan for implementering af tidslinjen
Tidslinjen er nu præsenteret for Ældre- og Handicapforvaltningen, som vil bruge den til inspiration i det pågående arbejde med at sikre en god overgang fra ung til voksen på handicapområdet. Forvaltningen giver en status på dette arbejde til næste møde i Samarbejdsforum.

 

6. 2025 - Året der kommer i Samarbejdsforum

  • a. Overordnet kunne vi godt tænke os at sætte fokus på ulighed ift. deltagelse og livskvalitet for mennesker m/ funktionsnedsættelser. Ulighed gennemsyrer adgangen til uddannelse/beskæftigelse/sundhed/socialt/kulturelt - og trods utallige undersøgelser, FN Verdensmål m.fl. oplever mennesker med handicap stadig mange barrierer. Hvordan kan man gøre mere for, at den viden, man har, bliver omsat til gavn for borgerne?
    Vive - Levevilkår blandt mennesker med handicap

    Forvaltningen tager forslaget med i planlægningen – dette med fokus på forvaltningens målgruppe.
    Et tema kan være adgang til foreningslivet. Musikfestivalen Copenhell har lavet mange tiltag for at sikre adgang for mennesker med funktionsnedsættelse. Det kunne være spændende med et oplæg fra dem eller lignende. Maja kender en, der måske kunne være interesseret i at give et oplæg. Det ville give god mening, hvis Ældre- og Handicapforvaltningen blev inviteret til et sådan oplæg.
  • b. Førtidspension - og hvad så.. ?
    Det er vigtigt at have indhold i hverdagen/noget at stå op til – det gælder alle mennesker. Derfor kunne det være interessant at få et overblik og også indblik i de aktivitets- og samværstilbud, der er til mennesker med funktionsnedsættelse, som har fået tilkendt en førtidspension. Fx de kommunale §§ 103 og 104 tilbud og lignende private tilbud. Det kunne også være interessant med oplæg fra Social Sundhed eller Brangstrup festival.
  • c. Tidspunkt og datoer for møder
    Følgende datoer for møder i 2025 blev vedtaget:
    • Torsdag d. 20. februar kl. 17-20.00
    • Torsdag d. 22. maj kl. 17-20.00
    • Torsdag d. 18. september kl. 17-20.00
    • Torsdag d. 20. november kl. 17-20.00

 

7. Eventuelt

Jon orienterede om, at der er fuld tilmelding til LEV’s konference om boliger til mennesker med udviklingshandicap fredag d. 22. november.

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen