Samarbejdsforum den 12. september 2024
Referat af møde i Samarbejdsforum i Beskæftigeles- og Socialforvaltningen, Odense Kommune den 12. september 2024
Deltagere:
Pårørenderepræsentanter
- Maja Vangslev
- Tina Rosendorf Larsen
- Anne N. Sløk
- Mads Witt Demant
- Johnny Rasmussen
Ungerepræsentanter
- Kasper Skjoldaa
Udpeget af Danske Handicaporganisationer
- Jon Jensen (formand for LEV Odense)
Beskæftigelses- og Socialforvaltningen:
- Jacob Knudsen, Områdechef, Uddannelse 2
- Janni Ellegaard, Afdelingsleder, Ungerådgivningen 3
- Tammie Lund Schwartz, Konsulent (Referent)
Referat:
1. Drop-in møde 2025 v. alle
Forvaltningen præsenterer resultat af medarbejderevaluering og herefter evaluerer Samarbejdsforum på drop-in mødet. Følgende spørgsmål kan være inspiration til evalueringen:
- a. Lokation: Lokalerne var fine, der var god plads, fint at have tingene samlet. Udfordrende for folk, der bor langt væk. Nørrebjergskolen ligger for langt ude. Man skal også tænke på dem der ikke har bil. Måske skulle det være i en af kommunens bygninger.
- b. Indhold: Det er for bredt. Fx er der uddannelsesmesse, som kun handler om uddannelse, hvor drop-in mødet er alt muligt. Det måtte gerne være mere på temaer/specifikt – fx en workshop/oplæg om fx botilbud.
- c. Efterspørgsel: Der er måske ikke den største efterspørgsel – men det er en god hjælp for nogen. Måske vil der være en større efterspørgsmål, hvis der fx var væsentlige oplæg, som man kan komme og høre og så gå igen. Samarbejdsforum har delte meninger, om hvorvidt der er et behov for et drop-in møde. Målgruppen kan måske ikke rumme så meget information på en gang – men vil hellere undersøge, når det nærmer sig i tid/ relevans. Vi skal huske på, at vi i Samarbejdsforum nok har et ret godt overblik ift. andre forældre og pårørende. For nogle mennesker bliver det hurtigt for meget.
Vi har jo også tidslinjen og arbejdet med den gode overgang fra ung og voksen i samarbejde med Ældre-Handicapforvaltningen. - d. Målgruppen: Det er væsentligt at finde ud af om målgruppen er forældrene eller de unge? – Der skal nok målrettes en af delene, så vi ikke rammer imellem to stole.
- e. Andet: Der er et arrangement på Lumbyskole – i november, er en uddannelsesaften, hvor der kommer UU-vejledere ud. Skolerne holder det sammen i området. Der er oplæg fra unge fra CSV og STU-vejledere er med. Vi undersøger nærmere ift. evt. overlap.
- f. Drop-in møde 2025: Det blev aftalt, at vi holder fast i 2024 modellen for mødet, men at flytte til en mere central lokation. Målgruppen vil være elever på specialskoler, og invitationen skal derfor også være målrettet de unge.
Forvaltningen går i gang med at planlægge næste års drop-in møde og fremlægger plan for Samarbejdsforum d. 21. november 2024. Forvaltningen vil tage på rundtur på de 5-6 specialskoler ift. at skabe større kendskab til drop-in mødet. Udgangspunktet er, at mødet bliver torsdag d. 6. februar 2025.
2. Nyt fra forvaltningen v. områdechef Jacob Knudsen
- a. Status på sammensætning af Samarbejdsforum v. afdelingsleder Janni Ellegaard.
- i. Janni har fundet en ny pårørenderepræsentant, som vi får inviteret til næste gang. Det er svært at finde unge.
- ii. Annes datter er lige kommet hjem fra Canada. Hun kan måske være interesseret i at deltage.
- iii. De kommer begge med på næste møde d. 21. november.
- b. Ventetid på værgemål v. Janni
Når en ung fylder 18 år, og der stadig ikke er godkendt værgemål, kan det medføre problemer for den unge og familien. Fx hvis den unge står overfor en flytning, og der skal underskrives dokumenter og lign.- i. Kommer på næste gang, da vi afventer svar.
3. Fællesspisning
4. Orientering om Levs boligprojekt v. Jon Jensen, formand for LEV Odense.
- Lev Odense vil gerne invitere Samarbejdsforum til konferencen At bo for sig selv sammen med andre, der handler om hvordan vi i Odense bør bygge boliger til mennesker med udviklingshandicap. Konferencen er fredag d. 22.11.2024. 8.30-14.00.
- Konferencen er blevet til i et samarbejde mellem Lev Odense og arkitektfirmaet FRIIS & MOLTKE samt en række offentlige og private aktører inden for det specialiserede socialområde i Odense Kommune.
- Jon beskrev i overordnede træk, hvad samarbejdet har ført til. Der er udarbejdet en publikation, som indeholder anbefalinger til at bygge boliger til mennesker med udviklingshandicap.
- Lev har været rundt i hele Danmark og besøge boligformer. Bl.a. bostedet Lykke Marie, hvor de blev inspireret af boliger på omkring 30 kvm, og alt var trukket ud i fællesrum, herunder et stort orangeri til levefællesskab (klynge af boliger). De havde også uopvarmet depot til kørestole, vogne mv. Danmark har faktisk fået kritik både i 2014 og i 2024 af den måde hvorpå vi bygger boliger til borgere med handicap. Boliger som er meget industrielle. Mange steder minder om hospitalsgang.
- Overordnet handler publikation og konference om, at vi som samfund bliver nødt til at begynde at tænke anderledes. Invitationen til konferencen er vedlagt referat. Husk tilmelding senest onsdag d. 13. november.
5. Tidslinje med nedslag og mødeaktivitet for unge med funktionsnedsættelse
- a. Samarbejde mellem BSF og ÆHF/ den gode overdragelse v. Jacob Knudsen
Ældre- og Handicapforvaltningen igangsat projektet ’Den gode overgang fra ung til voksen’. Projektet er en del af udmøntningen af midler fra velfærdsprocenten til handicapområdet – netop på baggrund af Handicaptopmødet. Der er i alt 9 anbefalinger, som der pt. arbejdes med.
ÆHF skal præsenteres for tidslinjen i næste uge – og vil bruge til inspiration i forhold til at skabe en god overgang. - b. Status på arbejdet med tidslinjen v. afdelingsleder Janni Ellegaard
Janni har haft tidslinjen til revidering hos ungerådgivere og tidslinjen har været med på en række møder med de unge. Vi fortsætter prøvehandling og justerer løbende.
6. Spørgsmål til myndighed
- a. Tilbagemeldinger fra pårørende om barnets lov.
Det blev på forrige møde aftalt, at pårørenderepræsentanterne forud for mødet d. 12. september i diverse grupper stiller spørgsmål til borgernes erfaring med barnets lov og om den nye lov egentlig er noget, borgerne mærker til.
Der er ikke sket så meget. - b. Status på, hvordan det går med at få borgerne i dialog.
Det er svært – vi skal måske tænke på, hvordan vi kan promovere. Evt. skal vi tilrette kommissorium. Forvaltningen må også gerne have faglige udfordringer med til Samarbejdsforum og bruge Samarbejdsforum som et borgerpanel.
7. Eventuelt
- a. Ønske til at høre, hvordan det går ift. barnets lov. Janni gav en status på nogle af de dele, som fylder hos rådgiverne:
- Særligt to på vanskelige sager og til væsentlige samtaler er svært fordi det ikke altid er helt klart hvad en ”vanskelig sag” eller ”væsentlig” samtale er og ikke er.
- Inddragelse af unge med funktionsnedsættelse, når der søges om tabt arbejdsfortjeneste, er udfordrende og nyt. Ungerådgivningen og Børne- og Familierådgivningen skal på uddannelsesforløb hos VISO ift. inddragelse.
- For kompensationsrådgiverne, som jo ikke er så vandt til at inddrage barnet/den unge, er der lavet et erfaringsnetværk på Fyn, hvor Janni deltager. Derudover er der også et netværk med Børn- og Ungeforvaltningen.
- Det kan være svært ift. at børnene og de unge skal inddrages – og forældrene kan være utroligt utrygge ift. hvad børnene/de unge fortæller. Her er det vigtigt, at rådgiverne er dygtige. Janni har meget fokus på, at rådgiverne er klædt på til det, men det er en svær opgave, da pårørende jo helt forståeligt er meget nervøse. At skulle tage sig af et barn med funktionsnedsættelse er hårdt– og det er vigtig, at der er forståelse for det.