Nye regler for kontanthjælp i 2025
Der er vedtaget en ny kontanthjælpsreform, som træder i kraft i 2025.
Kontaktinformation
Kontanthjælp
63 75 83 00
Egeparken 2A, stuen
5240 Odense NØ
Husk altid at bruge Digital Post til personfølsomme oplysninger.
Digital Post
Kontant- uddannelseshjælp og revalideringsydelse - for borgere
Åbningstider for telefonisk henvendelse
Mandag - tirsdag 10.00 - 14.00
Onsdag Lukket
Torsdag 12.00 - 16.00
Fredag 10.00 - 12.00
De nye regler får virkning fra 1. juli 2025.
Reglerne får betydning for dig, der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelsesydelse, overgangsydelse eller hjemrejseydelse.
I perioden januar til juli 2025 vil du modtage information fra Kontanthjælp, Odense Kommune om, hvad reformen kommer til at betyde for dig.
Vi kan ikke sige, hvad reformen kommer til at betyde lige præcis for din situation, før vi har set på din sag.
Herefter vil du modtage et vejledningsbrev, som fortæller, hvad reformen vil betyde for dig. Se her, hvad du kan forvente at modtage
Fakta om kontanthjælpsreformen
Hvad indebærer de nye regler for kontanthjælp?
Formålet med reformen af kontanthjælpssystemet er at indføre et mere enkelt kontanthjælpssystem. En række komplekse regler bliver afskaffet. Det gælder fx kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen, særlig støtte for kontanthjælpsmodtagere og aktivitetstillægget. Det betyder, at disse regler ikke længere er gældende fra 1. juli 2025.
Én ydelse og tre satser
De nuværende ydelser i kontanthjælpssystemet afskaffes og erstattes af én: kontanthjælp. Den nye kontanthjælp har tre satser: mindstesats, grundsats og forhøjet sats samt en sats for hjemmeboende. Derudover indføres en række tillæg, der er målrettet børnefamilier, enlige og unge.
Intentionen med de nye regler er at skabe et væsentligt økonomisk incitament til at tage arbejde på lavtlønsområdet, så flere kan få en tilknytning til arbejdsmarkedet.
Der vil også blive indført et fritidstillæg, som skal understøtte børnenes kultur og fritidsliv. Fritidstillægget bliver udbetalt automatisk sammen med kontanthjælpen. Samtidig bliver der indført et medicintilskud til kontanthjælpsmodtagere og deres børn, så flere kan få den nødvendig receptpligtig medicin
Det skal ikke være muligt at modtage ydelse i ubegrænset omfang, derfor bliver der indført et boligstøtteloft for dem, der modtager forhøjet sats og som er gift eller vurderet samlevende.
Beskæftigelseskravet for at få kontanthjælp skærpes, så alle, der er kommet til Danmark fra 1968, skal opfylde et opholdskravkrav og et beskæftigelseskrav. Hvis kravene ikke er opfyldt, vil man modtage mindstesats, og vil skulle leve op til en arbejdspligt. Arbejdspligtens indhold og omfang tilrettelægges efter den enkeltes forudsætninger og helbredsmæssige situation.
Arbejdspligten kan være op til 37 timer om ugen og indsatsen i arbejdspligten kan bestå af forskellige beskæftigelsesrettede indsatser. Det vil primært være nytteindsats, men kan også være virksomhedspraktik og job med løntilskud. Indholdet og omfanget bliver sammensat ud fra en konkret og individuel vurdering af den enkelte borgers forudsætninger og helbredsmæssige situation.
De nye satser - mindstesats, grundsats og forhøjet sats
Der vil fremover være én ydelse: Kontanthjælp
Ydelsen vil have 3 satser:
-
Mindstesats: for personer, som ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravet.
-
Grundsats: for personer under 30 år, der ikke har haft svarende til 2½ års ordinært fuldtidsarbejde inden for de seneste 10 år. Satsen vil følge SU som pejlemærke.
-
Forhøjet sats: for personer, der er fyldt 30 år eller unge i alderen 25-30 år, der har haft hvad der svarer til 2½ års ordinært fuldtidsarbejde indenfor de seneste 10 år.
Derudover kommer der en hjemmeboende sats, som er for personer under 30 år, som er hjemmeboende hos én eller begge forældre og ikke forsørger eget barn i hjemmet.
Med de nye regler vil få timer i ordinært arbejde kunne betale sig. Læs mere om hvad du må tjene, uden at blive modregnet i din kontanthjælp.
Hvad hedder de nye tillæg?
Børnetillæg
Du har ret til børnetillæg, hvis du har forsørgelsespligt over for ét eller flere børn under 18 år. Der er tale om ét beløb uanset antal børn.
Tillæg til enlige med børn
Du har ret til et enligtillæg, hvis du er enlig med børn og modtager kontanthjælp på mindstesats og grundsats.
Tillæg til enlige uden børn
Du har ret til et enligtillæg, hvis du er enlig uden børn og modtager kontanthjælp på grundsats og forhøjet sats.
Særligt ungetillæg
Du har ret til særligt ungetillæg, hvis du er vurderet aktivitetsparat i jobcentret og:
- Er under 25 år og ikke har forsørgelsespligt over for børn
- Er mellem 25 og 29 år og ikke har forsørgelsespligt over for børn
- Er under 30 år og har forsørgelsespligt over for børn og modtager børnetillæg
Midlertidigt tilpasningstillæg
Du har ret til midlertidigt tilpasningstillæg, hvis du er under 30 år og opfylder betingelserne for at modtage tillægget og modtager en kontanthjælpsydelse i juni og juli 2024.
Kontanthjælp foretager vurderingen i forbindelse med sagsgennemgangen. Tilpasningstillægget er midlertidig og sidste udbetaling er juni 2027.
Fritidstillæg
Du har ret til at modtage fritidstillæg til dine børn, hvis dine børn bor hos dig. Der bliver udbetalt fritidstillæg til op til 3 børn.
Medicintilskud
Du og dit barn/dine børn har ret til at modtage medicintilskud, når du modtager kontanthjælp.
Medicintilskuddet er 100 % til egenbetaling af receptpligtig tilskudsberettiget billigste medicinpræparat
Du har ret til medicintilskuddet, hvis du:
- Er barn og bor hos en forælder som modtager kontanthjælp. Her vil du have ret til medicintilskuddet fra første dag forældre er på kontanthjælp
- Har modtaget kontanthjælp i 12 ud af de seneste 18 måneder
Apoteket kan se, om din egenbetaling er dækket af medicintilskuddet, du skal derfor ikke ansøge om at få dette medicintilskud.
Har du spørgsmål om de nye kontanthjælpsregler, er du velkommen til at kontakte Kontanthjælp. Se kontaktoplysninger og åbningstider i kontaktboksen.
Oversigt over information, du modtager pr. brev fra Kontanthjælp