Handicapråd den 28. januar 2025
Referat af møde i Handicaprådet i Odense Kommune den 28. januar 2025 i Ældre- og Handicapforvaltningen
Tidspunkt og sted: Mødelokale 3. s. 54 (15.45-18.00).
Deltagere:
Birthe Malling, DH-repræsentant, formand
Birthe Bjerre, DH-repræsentant
Jon Jensen, DH-repræsentant
Preben Apager, DH-repræsentant
Annelis Iskov, DH-repræsentant
Hanne Nielsen, DH-repræsentant
Erik Vind Frost, DH-repræsentant
Brian Dybro, politisk repræsentant, næstformand
Reza Javid, politisk repræsentant
Rasmus Ryrberg Høyer, politisk repræsentant
Sonja Serup Hansen, embedsmand
Hasse Jacobsen, embedsmand
Henrik Nellemann, embedsmand
Charlotte Hundstrup Nielsen, sekretær
Afbud:
Marlene Ambo-Rasmussen, politisk repræsentant
DAGSORDEN
1. Godkendelse af dagsorden v. formandskabet
Dagsorden godkendt.
2. Godkendelse af referat fra den 4. december v. formandskabet
Bilag 1: Referat fra møde i Handicaprådet den 4. december 2025
Referat godkendt.
3. Opfølgning på uddeling af Handicappriserne 2024 v. formandskabet
Handicaprådet drøfter processen for samt selve uddelingen af Handicappriserne 2024.
Handicapprisen 2024 blev uddelt i forbindelse med ’Minihandicaptopmødet’ den 5. november. Kriterier for tildeling af prisen i 2024 var, at ’prisen kan tildeles en person, en gruppe af personer, en organisation eller en virksomhed, der har gjort en forskel for mennesker med handicap bosiddende i Odense Kommune’.
Priskomitéen bestod af Birthe Malling, Jon Jensen og Brian Dybro.
Anja Damkjær True og Jonas Dean Weisenberg vandt Handicapprisen 2024 sammen, for deres særligt inkluderende gudstjenester i Vor Frue Kirke for mennesker med et handicap.
Det indstilles, at Handicaprådet drøfter prisuddelingen 2024 og på den baggrund beslutter, om det betyder ændringer/tilretninger af proces for prisuddelingen i 2025.
Beslutning:
Handicaprådet drøftede prisuddelingen 2024 og var enige om, at det var en udmærket måde at afvikle arrangementet på. Det blev understreget, at det er en god opmærksomhed at have med fremadrettet, at prisuddelingen afvikles sammen med et andet arrangement for at sikre opmærksomhed og deltagelse af et større omfang. Den kommende prisuddeling foreslås derfor afviklet i forbindelse med den uge, hvor der afholdes Handicap Festival. Mulighed for at genoptage dialog om at koble Handicapprisen til Ildsjæle-prisuddelingen blev også drøftet.
Handicaprådet besluttede at fastholde kriterierne, som var gældende for tildeling af prisen i 2024. For den kommende prisuddeling gælder det således, at ’prisen kan tildeles en person, en gruppe af personer, en organisation eller en virksomhed, der har gjort en forskel for mennesker med handicap bosiddende i Odense Kommune’.
Handicaprådet drøftede ligeså omtalen af Handicapprisen og mulighed for forbedring heraf ved at offentliggøre den samme dag på Odense Kommunes kanal. Grunden til, at dette ikke skete i 2024, skyldes, at der var et ønske om at offentliggøre prisen i forbindelse med FN’s internationale Handicapdag. Opmærksomheden om et større sammenfald tidsmæssigt med hensyn til offentliggørelse af prisen er noteret og bringes med videre.
4. Opfølgning på Handicaprådets temadag 2024 v. Arbejdsgruppen og Tine Hjuler Nielsen
Den 21. november 2024 holdt Handicaprådet en temadag om ’Flere med handicaps skal være en del af fritidslivets fællesskaber’.
Arbejdsgruppen bestående af Birthe Bjerre, Annelis Juhl Iskov og Sonja Seerup samt tovholder for temadagen, Tine Hjuler Nielsen, har mødtes for at samle op på temadagen resulterende i et oplæg (bilag 2), der blev drøftet på Forretningsudvalgets møde den 8. januar. Handicaprådet præsenteres for oplægget om det videre arbejde både i forhold til indhold og proces hen over foråret 2025.
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet drøfter oplægget og forslag til det videre arbejde både i forhold til indhold og proces hen over foråret 2025
Bilag 2: Opfølgning på temadag om fritidslivets fællesskaber på kommende Handicaprådsmøder
Beslutning:
Arbejdsgruppen redegjorde for forslag til indhold og proces, og understregede, at det for at sikre rammen om processen og fastholde fokus, at arbejdsgruppen lægger op til, at nedslagene bliver lagt ind i den eksisterende møderække for Handicaprådet. Som første nedslag i processen foreslår arbejdsgruppen, at der, hen over foråret, indsamles mere dybdegående viden om, hvad der foregår for at få indsigt i de gode eksempler, der allerede er og ligeledes få afdækket de barrierer, der må være. Eksempelvis var der på temadagen pitches, som gav et indblik i nogle områder og tilbud, der med fordel kunne blive yderligere belyst, blandt andet ved at gennemgå ansøgninger til § 18-midler.
På baggrund af den indsamlede viden foreslår arbejdsgruppen, at der formuleres et pilotprojekt, hvor udvalgte faggrupper, efter sommerferien, får mulighed for at prøve noget af.
Handicaprådet drøftede forslaget og kom med inputs til yderligere perspektiver, der bør indgå i den videre afdækning hen over foråret. Det forslås blandt andet, at der identificeres målgrupper. Det kan fx være den brede målgruppe, hvor man er undersøgende på adgangen til information om tilbud. Botilbud kunne være en anden målgruppe, hvor man prøver noget af såvel på børn-, unge – og voksenområdet.
Praksispitches, fra nogle af arbejdspladserne, kunne også give god indsigt, ligesom der i vidensopbygningsfasen kunne inddrages en orientering fra Team Frivillighed i Ældre- og Handicapforvaltningen, om de 10 handlinger der knytter sig til Civilsamfundsstrategien. Endvidere ønskes det, at kultur- og fritidsdelen kobles på, så de folkeoplysende foreningers perspektiv og erfaringer inkluderes.
Arbejdsgruppen arbejder videre på baggrund af de faldende bemærkninger. Sonja Seerup vil – efter den politiske behandling – kaste et blik på § 18-midlerne for at se, om der er erfaringer, der skal kigges nærmere på. Tine Hjulers oplæg sendes med ud sammen med referatet.
5. Godkendelse af ny dato for Handicaprådets temadag 2025 v. formandskabet
På Handicaprådets møde den 4. december udbad Handicaprådet sig, at Forvaltningen finder en ny dato til Handicaprådets temadag, som ellers var planlagt til afvikling den 13. november 2025. I den forbindelse blev det besluttet, at temadagen rykkes frem til afholdelse før sommerferien – gerne i juni. På den baggrund har Forvaltningen har identificeret datoforslag, som er udsendt som forhåndsreservation til Handicaprådet.
Forvaltningen vil opdatere kalenderinvitationen på baggrund af Handicaprådets beslutning på mødet.
Indstilling
Handicaprådet godkender, at temadagen 2025 skal afholdes den 19. juni.
Beslutning:
Handicaprådet godkendte, at temadagen 2025 afholdes den 19. juni.
6. Godkendelse af Handicaprådets årsrapport 2024 v. formandskabet
Handicaprådet drøftede på seneste møde den 4. december et udkast til årsrapporten. Handicaprådet havde lidt rettelser til årsrapporten, der nu er blevet indarbejdet.
Der er vedlagt en tilrettet årsrapport til punktet (bilag 3).
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet godkender den tilrettede årsrapport 2024.
Bilag 3: Handicaprådets årsrapport 2024
Beslutning:
Handicaprådet godkendte årsrapporten for 2024.
7. Forslag til temaer ifm. forvaltningernes status på arbejdet med Handicappolitikken v. Forretningsudvalget
Handicaprådet har besluttet sig for løbende at følge udviklingen af implementeringen af Handicappolitikken i Odense Kommune. I den forbindelse præsenterede fem af forvaltningerne den 10. oktober 2023 deres overvejelser og indsatser. Handicaprådet ønsker igen at følge op på forvaltningernes arbejde med Handicappolitikken.
Forretningsudvalget har på mødet den 8. januar drøftet oplæg til forvaltningernes status på Handicappolitikken. På den baggrund blev det besluttet at bede forvaltningerne om at forholde sig til og uddybe to til tre udvalgte temaer, som udpeges af Handicaprådet. Derudover får forvaltningerne mulighed for at bringe et selvvalgt tema i spil, hvis der er noget, man som forvaltning ønsker at fremhæve.
Forretningsudvalgets oplæg til forvaltningernes status på arbejdet med Handicappolitikken er vedlagt som bilag (bilag 4).
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet drøfter og beslutter oplægget til forvaltningernes status på Handicappolitikken.
Bilag 4: Forretningsudvalgets oplæg til forvaltningernes status på Handicappolitikken.
Beslutning:
Handicaprådet drøftede oplægget og forskellige tilgange til, hvordan – og i hvilket omfang – forvaltningerne skal gøre status på arbejdet med Handicappolitikken.
Forretningsudvalget orienterede om, at man har drøftet mulighed for at slå status på Handicappolitikken sammen med mødet, hvor Thorkild Olesen deltager den 27. maj. Ideen var her, at man kunne lade forvaltningerne lytte med på Thorkilds oplæg. Handicaprådet drøftede fordele og ulemper ved dette og blev enige om, at det ikke er hensigtsmæssigt at lade opfølgning på Handicappolitikken være en del af mødet med Thorkild Olsen. Dette vurderes blandt andet ud fra, at det tidsmæssigt vil blive et meget stramt program på ét møde. Derfor skal forvaltningerne i stedet gøre status på Handicappolitikken efter sommerferien.
Handicaprådet drøftede forskellige muligheder for, hvordan forvaltningernes status på Handicappolitikken bliver mest meningsgivende. I forlængelse af det, var der forslag om få udvalgte praksispitches ind på et møde. Ligeledes blev det bragt frem, at der kunne identificeres et fokusområde, fx beskæftigelsesområdet, som man så kunne bede de relevante forvaltninger forholde sig til. Fordelene ved at udvælge et målgruppefokus eller et tema vil være, at forvaltningerne kan supplere hinanden og ud fra et samlet fagligt perspektiv orientere om, hvordan man arbejder med at implementere Handicappolitikken. Denne tilgang vil også medføre, at forvaltningerne deltager over en række af møder fremfor, at alle er med på ét møde. Det kan hurtigt blive et tætpakket program, hvis alle syv forvaltninger skal nå til orde.
En yderligere kobling kunne være at lade alle syv forvaltninger gøre status for, hvordan man arbejder med Handicappolitikken som en form for overflyvning, hvor temaer eller spor kunne komme på bagkant heraf. Der kunne også være relevante fokuspunkter fra mødet med Thorkild Olesen, der kunne give inspiration til temaer. Dette set up kunne foregå hen over et par møder efter sommerferien, hvor 2-3 forvaltninger deltager pr. møde.
Handicaprådet rundede drøftelsen af og vurderede, at der var mange fine perspektiver og tilgange. For at komme det nærmere, får Forretningsudvalget til opgave at komme med et forslag til setup, som behandles på det næste møde i Handicaprådet.
8. Arbejdsgruppens oplæg til behandling af FN’s kritik af Danmark for ikke at leve op til FN’s Handicapkonvention på en række områder v. Jon, Annelis og Hanne
Punktet er en opfølgning på Handicaprådets drøftelse den 4. december.
Den nedsatte arbejdsgruppe bestående af Jon, Annelis og Hanne, har – i forlængelse af Handicaprådets drøftelse den 4. december – været i kontakt med Thorkild Olesen for at drøfte temaer, der ønskes perspektiveret i hans oplæg den 27. maj. De udvalgte temaer er vedlagt til orientering (bilag 5)
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Bilag 5: Oplæg til Thorkild Olesen
Beslutning:
Forretningsudvalget har præsenteret Thorkild Olesens sekretariat for oplægget, og Thorkild har tilsluttet sig indholdet. På mødet vil han komme med forslag til fokuspunkter, der kan arbejdes videre med i kommunen.
Handicaprådet tog orientering til efterretning.
9. Status på ’byggesager’ på handicapområdet v. Hasse Jacobsen
Det er besluttet, at Handicaprådet løbende bliver orienteret om de byggesager, der er igangsat på det specialiserede socialområde. Dels for at sikre, at Handicaprådet bevarer et overblik over de forskellige Orienteringspunkter
byggesager, men ligeledes for at sikre, at de bliver involveret/involverer sig, når det har relevans for byggeprocessen.
Hasse vil under punktet orientere rådet om nyeste status i arbejdet.
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Beslutning:
Hasse orienterede om, at der er indvielse af Kelsbjergvej torsdag den 30. januar. Byggeriet nærmer sig sin afslutning, trods forsinkelser forårsaget af konkursen sidste år. Bygningen vil snart stå færdig, og de første beboere flytter ind i marts. Senere på året vil der blive afholdt et åbent hus-arrangement, når bygningen er mere beboet.
10. Orientering om det opdaterede årshjul v. formandskabet
Årshjulet er blevet opdateret med Forretningsudvalgets seneste input til kommende dagsordenspunkter
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet tager det opdaterede årshjul til efterretning (bilag 6).
Bilag 6: Handicaprådets Årshjul 2025
Beslutning:
Thorkild Olesens deltagelse på Handicaprådets møde den 27. maj tilføjes årshjulet.
Status på beredskabsplan for borgere med handicap i tilfælde af kriseberedskab kommer på dagsordenen, så snart der er noget konkret. Hasse forventer at kunne orientere om det på det kommende møde.
11.Punkter til eventuelt
-Orientering af Handicaprådet, vedrørende Odense Kommunes svar på Ankestyrelsens tilsynsudtalelse om ventelister inden for servicelovens område, blev drøftet. På det kommende møde i Forretningsudvalget, vil FU blive præsenteret for det politiske oplæg.
-Der blev spurgt til ny lovændring om kommunernes behandling af Danmarkskortet og omgørelsesprocenten med henblik på en orientering om, hvad det konkret indebærer. Dette er en udløber af nogle af de aftaler, der blev lavet på baggrund af Tranæs-udvalgets anbefalinger, hvor der nu sker en gradvis udmøntning. På et kommende møde i Handicaprådet gives en samlet status på disse. Det fremhæves, at aftalen om merudgiftsydelser forventes at medføre mindre bureaukrati for alle involverede parter.